BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis80 saatlik çalışma haftasına ölüm tehdidi----

80 saatlik çalışma haftasına ölüm tehdidi

80 saatlik çalışma haftasına ölüm tehdidi
06 Aralık 2024 - 18:03 www.finansingundemi.com

ABD’de bir start-up CEO’su, çalışanlarından haftada 80 saat çalışmalarını talep ediyor.

FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zeka yazılım girişimi Greptile'ın 22 yaşındaki CEO’su Daksh Gupta, tepkilere rağmen çalışanlarından 80 saatlik çalışma haftası talep ediyor ve “Bir sporcunun spora önem verdiği gibi işimi önemsiyorum” diyor.

Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, birçok şirket, çalışanları için iş yeri refahını iyileştirme çabalarında ellerinden geleni yaparken en azından bir CEO yüksek sesle ve gururla akıntıya karşı gidiyor.

Akıntıya karşı kürek çekmek

Fortune’dan Alexa Mikhail’in haberine göre, yapay zeka yazılım girişimi Greptile'ın başındaki 22 yaşındaki Daksh Gupta, iş-yaşam dengesinin şirketinde bir ‘şehir efsanesi’ olduğunu çok açık bir şekilde ortaya koyuyor; o kadar açık ki, bunu çevrimiçi bir iş tanımında bile kullanıyor.

Gupta, X'te bir milyondan fazla kişi tarafından görüntülenen gönderisinde, “Geçtiğimiz günlerde adaylara Greptile'ın iş-yaşam dengesi sunmadığını, tipik iş günlerinin sabah 9'da başlayıp akşam 11'de bittiğini, hatta genellikle daha geç sonlandığını ve cumartesileri, bazen de pazarları çalıştığımızı ilk görüşmede söylemeye başladım. Ortamın yüksek stresli olduğunu ve kötü işlere karşı hiçbir tolerans olmadığının altını çiziyorum” diyor.

Yüzde 20 ölüm tehdidi

Gupta şunları ekliyor: “Bunu yapmak ilk başta bana da yanlış gelmişti ama şimdi şeffaflığın iyi olduğuna ikna olmuş durumdayım ve insanların bunu işe başladıktan sonra öğrenmelerindense daha baştan bilmelerini tercih ederim.”

Bu acımasız dürüstlük Gupta'ya sosyal platformda büyük ilginin yanında kötü geri bildirimler de getirdi. Gupta, kendisine gelen karışık tepkilerin yüzde 20’sinin ölüm tehdidi ve yüzde 80’inin iş başvurusu olduğunu ifade ediyor.

Bir işte olağanüstü olma fikri

Gupta, “Çok belirli bir şeyde gerçekten olağanüstü olma fikrini sevdim çünkü gerçekten, gerçekten iyi olmak istiyorum. Çalışma yerimi 'dinamik' ve 'hızlı tempolu' olarak adlandırmak yerine, çok şeffaf olmak ve yoğun ve zor olduğunu söylemek istiyorum. Rekabette öne geçmeye çalıştığımız için son derece uzun saatler çalışıyoruz” diyor.

2022'de Georgia Tech'te öğrenciyken yazılım ekiplerinin hataları yakalamasına yardımcı olmak amacıyla yapay zeka girişimini başlatan Z kuşağı lideri, tepkiler konusunda çok da öfkeli değil. Görüş bildirdiğinizde veya tartışmalı bir şey söylediğinizde her zaman birinin aynı fikirde olmayacağını belirten ‘gizli internet kuralı’ndan haberdar olduğunu söyleyen Gupta, “Ne kadar olumsuz olursa olsun, yanıt veren hiç kimseye karşı bir kin duymuyorum; yüzde 20 ölüm tehdidi ve yüzde 80 iş başvurusu almana rağmen” diyor.

İş yaşam dengesi yok

Gupta, yeni başlayan altı kişilik bir ekip olarak, sıfırdan bir şey yaratmaya aynı düzeyde özveri gösteren kişilerle birlikte çalışmak istediğini vurguluyor.

Gupta, “Eğer bundan zevk alan, bunda başarılı olan ve bunu arayan az sayıdaki kişiden biri değilseniz, o zaman muhtemelen benim için çalışmamalısınız. İnsanlardan herhangi bir süre çalışmalarını istemiyorum çünkü bunu yapma yetkim yok. Söylediğim şey, burada ‘ne kadar çok’ çalıştığımız. Yani iş tanımında açık şekilde bir iş-yaşam dengesi olmadığını söylüyorum” şeklinde konuşuyor.

Start-up kültürü

Gupta ayrıca, start-up kültürünün doğası hakkında da net olmak istediğini şu sözlerle ifade ediyor: “Ben işe başladığımda bir start-up’ın nasıl olacağını bilmiyordum. Sanırım çoğu insan bilmiyor.”

Gupta, kişisel olarak örnek aldığı liderlerin şse bulut tabanlı İK platformu Rippling'den Parker Conrad ve kurumsal bulut şirketi Box'tan Aaron Levie gibi başarılı start-up kurucuları olduğunu belirtiyor.

Sürdürülebilirlik sorunu

Peki bu tür bir çalışma kültürü sürdürülebilir mi? Gupta bile bunun sürdürülebilir olmadığını kabul ediyor ve bu yaşam tarzına bir veya iki yıl katlandıktan sonra işine daha fazla güveneceğini ve dolayısıyla daha az çalışmak konusunda daha rahat hissedeceğini düşünüyor. Gupta, “Bir noktadan sonra bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ve muhtemelen üretken de olmayacak” diyor.

80 saatten fazla haftalık çalışma kaçınılmaz olarak insanların uykusunu etkiliyor ve bu da optimum sağlık ve en yüksek performans için kritik önem taşıyor. Uyku yoksunluğu düşünme hızını, muhakemeyi ve yaratıcılığı etkiliyor. İş dışında hiçbir şeye zaman ayırmamanın ilişkileri zedeleyebileceğini, stresi artırabileceğini ve refahı ve mutluluğu önemli ölçüde etkileyebileceğini ise söylemeye gerek yok.

Ancak şimdilik Gupta kendini tamamen işine adamış durumda. Gupta, “Dışarıdan bakıldığında birinin kurumsal yazılıma bu kadar önem vermesi biraz saçma görünebilir ama ben önemsiyorum ve diğer insanlar da önemsiyor. Bir sporcunun sporuna veya bir sanatçının enstrümanına önem verdiği gibi işimi önemsiyorum” diyor.

Dört gün çalışma haftası Avrupa’ya yayılıyorDört gün çalışma haftası Avrupa’ya yayılıyor

 

İşverenlerden çalışanlara gece hayatı yasağıİşverenlerden çalışanlara gece hayatı yasağı

 

İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?İşverenler Z kuşağını neden sevmiyor?

 

Çalışanların tükenmişliği işverenlerin umrunda değilÇalışanların tükenmişliği işverenlerin umrunda değil

 

İşverenlerden çalışanlara ‘düşük performans’ baskısıİşverenlerden çalışanlara ‘düşük performans’ baskısı

 

İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceriİşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)