<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem710 kilometrelik fatura oyunu----

710 kilometrelik fatura oyunu

710 kilometrelik fatura oyunu
28 Haziran 2020 - 09:25 www.finansingundemi.com

İstanbul Yatırım İzleme ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı’nda (YİKOB) “fatura vakası” ortaya çıktı.

Ayasofya tadilat ihalesi için sözleşme imzalayan YİKOB, kullanılacak malzemelerin birim fiyat tespit ve onayı için İstanbul Ticaret Odası'na (İTO) fatura gönderdi. Ancak İTO bu faturaların usule aykırı olduğunu belirtip onay vermedi. YİKOB da, 710 kilometre uzaklıktaki Konya Ticaret Odası'ndan onay aldı. Bu durum Sayıştay'a takıldı.

Sayıştay raporunda, “İstanbul YİKOB tarafından sözleşmesi imzalanarak yapımı devam eden bazı işlerde yeni birim fiyat oluşturulma sürecinde; ‘yerel rayiç' hususuna uyulmayıp, İstanbul'da yapılan iş için mesafe olarak yakın olmayan illerden fatura onayı alındığı görülmüştür” denildi ve şu tespitler yapıldı:

KONYA'DAN ALDILAR

“İstanbul YİKOB tarafından sözleşmesi imzalanan “Ayasofya batı cephesi onarımı ve restorasyonu işi”ndeki girdilerden lamine cam rayicinin belirlenmesinde ilk aşamada İTO'ya, malzeme fiyatı, işçilik ve montaj bedeli dahil olarak düzenlenmiş ve bir adet ürünün fiyatını gösteren fatura gönderilmiştir. İTO ise yönetmeliğin ‘Sadece montaj, işçilik veya nakliye bedeli için düzenlenen faturalar ile malzeme fiyatı, işçilik, nakliye ve montaj bedeli dahil olarak düzenlenen faturalar, fiyat tespiti usullerinin uygulanmasına imkan vermediğinden onaylanmaz' hükmüne istinaden faturanın onaylanmayacağını belirtmiştir. Bu imalata ilişkin daha sonra farklı bir faturanın rayici onaylanması için Konya Ticaret Odası'nın verdiği onay yazısı ile de uygun görülmüştür.”

GERÇEK DEĞİL PROFORMA FATURA

Sayıştay raporunda, kamu idaresince yapılan muhtelif ihalelerde, sözleşmede birim fiyatı bulunmayıp daha sonra ortaya çıkan ya da bulunduğu halde iş artışında birim fiyatına ihtiyaç duyulan imalatların yeni birim fiyatlarının oluşturulmasında ticaret-sanayi odası onayının alınmadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“İmalatın toplam miktarına ilişkin fatura yerine birim imalata ait fatura alındığı ve imalata ait gerçek fatura yerine proforma faturaların ticaret odasına fiyat tespiti için gönderildiği tespit edilmiştir.” (Ali Ekber Ertürk / Sözcü)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)