<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem71 öğretmene şok!----

71 öğretmene şok!

71 öğretmene şok!
19 Ocak 2016 - 16:36 www.finansingundemi.com

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) sahte diplomayla öğretmenlik yaptığı tespit edilen 71 öğretmenin görevine son verildi

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın "sahte diplomalarla öğretmenlik yapanların tespit edildiğini" açıklamasının ardından gündeme gelen diploma sahteciliğine ilişkin detaylar belli olmaya başladı. MEB Rehberlik ve Denetim Başkanı Atıf Ala, sahte diplomalı öğretmenlik yapanlarla ilgili yürütülen sürece ilişkin AA muhabirine açıklama yaptı.

Ala, yaklaşık 3 ay önce Gaziantep'te bir öğretmenin, bir okulda  biyoloji bölümünden mezun olmasına rağmen özel eğitim öğretmenliği yaptığına ilişkin ihbarı değerlendirdiklerini ifade etti. Bu öğretmenin mezun olmadığı bir  alana ilişkin sahte diploma düzenlendiğinin tespit edildiğini bildiren Ala, bunun  üzerine ilk olarak, daha düşük KPSS puanıyla atanmanın mümkün olduğu Özel Eğitim  Zihinsel Engelliler Öğretmenliği alanında görev yapan bütün öğretmenlerin  diplomalarını acil olarak sorgulamaya başladıklarını belirtti.
 
Bu kapsamda, 2013-2015 yıllarında MEB tarafından Özel Eğitim Zihinsel  Engelliler Eğitimi Öğretmenliği alanında ataması gerçekleşen 4 bin 769 öğretmenin  lisans diploması ve geçici mezuniyet belgesinin görev yaptıkları kurumlardan  alınarak, belgelerin verildiği görülen üniversitelerden doğruluklarının teyit  edilmesinin istendiğini aktaran Ala, şöyle konuştu:
 
"Yürütülen çalışmalar sonucu bazı öğretmen adaylarının adlarına  düzenlenmiş sahte lisans diploması ve geçici mezuniyet belgesi ile öğretmen atamalarına başvurdukları ve atandıkları tespit edildi. Bunun üzerine, 2014-2015  öğretmen atama dönemlerinde sahte diploma ya da geçici mezuniyet belgesi ile  ataması gerçekleşen 71 öğretmenin atamalarını iptal ettik. Bakanlık olarak sahte  diploma, geçici mezuniyet belgesi ile başvuru iş ve işlemlerinin  gerçekleştirildiği tespit edilen bu öğretmenlerin görev yaptığı  il veya ilçe  Cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunduk.
 
Ayrıca Adana'da bazı kişiler adına sahte diploma, geçici mezuniyet belgesi düzenledikleri anlaşılan ve kişilere ait ÖSYM şifreleri ile kişiler adına  atama başvurusu iş ve işlemlerini yürüttükleri anlaşılan kişi ve kişiler hakkında Adana Cumhuriyet Başsavcılığına da suç duyurusunda bulunuldu."
 
Atıf Ala, Bakanlık olarak bazı üniversitelere gönderilen diplomaların  teyit işlemlerine ilişkin çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
 
Konu "Örgütlü Suçlar"da Adli işlemlerle ilgili de bilgi veren Ala, MEB'in, konuyu Yargıtay  Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Bürosuna ilettiğini açıkladı.
 
Öğretmenlere mezuniyet belgesi düzenleyen bir "çete" ve "terör örgütü"  ihtimali üzerine de araştırmalarını derinleştirdiklerini kaydeden Ala, "Görevlerine son verilen öğretmenlerin daha düşük KPSS puanıyla atanmanın mümkün  olduğu 'özel eğitim' öğretmeni olmamalarına rağmen, bu alandan mezuniyeti  gösteren sahte diplomalar için 30-40 bin lira ücret ödedikleri tespit edildi"  ifadesini kullandı.
 
Bakanlığın tüm personelinin mezuniyet bilgileri sorgulanıyor
 
Ala'nın verdiği bilgiye göre, MEB Rehberlik ve Denetim Başkanlığı,  diploma teyitleri ile ilgili iş ve işlemleri, sahte diplomanın sözde verildiği  belirtilen üniversiteler ile yazışma yaparak yürütüyor. Ayrıca bundan  sonraki öğretmen atama dönemlerinde bu ve benzeri sorunların ortaya çıkmaması  için gerekli tedbirler de alınacak. Bakan Avcı'nın talimatıyla diploma  sahteciliğine ilişkin çalışmalarını derinleştiren Bakanlık, okul ve kurumlarda  görev yapan bütün personelin mezuniyet bilgilerini teyit etmeye başladı.
 
Pedagojik formasyonlar da mercek altında MEB Rehberlik ve  Denetim Başkanı Atıf Ala başkanlığında, KPSS'nin ilk uygulandığı 1999 yılından bu  yana yapılan atamalara ilişkin, geriye dönük bütün öğretmenlerin diplomalarının  mercek altına alındığı ayrıntılı inceleme süreci başlatıldı. MEB, bu  çalışmasıyla bütün öğretmenlerin lisans diplomalarının yanı sıra pedagojik  formasyon belgeleri ve tezsiz yüksek lisans diplomalarını da "sahte olma  ihtimali"ne karşı inceliyor.

MEB - YÖK İŞBİRLİĞİ

Bakanlık, ayrıca bundan sonra ataması yapılacak öğretmenlerin diplomalarının  sorgulanması amacıyla YÖK'ün "Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi"nin  kullanılması için de çalışma başlattı. MEB ve YÖK, sistemin kullanımına  yönelik protokol imzalanması için çalışmalarını sürdürüyor. YÖK'ün söz konusu  sisteme bütün diploma bilgilerini girmesinin ardından Bakanlığın, bundan sonraki  bütün öğretmen atamalarında YÖK'ün veri tabanını kullanması hedefleniyor.  Böylece, bütün eğitim fakültesi mezunu öğretmen adaylarının atanmadan önce  bilgilerinin bu sistem üzerinden kontrol edilmesi planlanıyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Takipci19 Ocak 2016 19:07

    Aldıkları paraları geri ödesinler faizi ile doğudaki zor şartlarda çalışan öğretmenleri örnek alsın gerçek öğretmenlerde hallerine şükret sin memnun olmayan gelsin bizim gibi sanatkar olsub her iki senede bir ev parası vergi ödesin kirada otursun ama sıkar tabi rahatlık baskaaa