Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Reel sektörün Döviz açık pozisyonu 222 milyar dolara çıktı. Dövizle borçlanması sınırlanan 44 bin firmanın toplam borçları 33 milyar dolar. Yıl sonuna kadar TL’ye dönmeleri gereken tutar 6.9 milyar dolar.
Merkez Bankası Finansal İstikrar Raporu Mart 2018 sayısını yayımladı. Raporda son günlerde döviz kurundaki hareket nedeniyle gündeme gelen reel sektör firmalarının döviz cinsi borçlarına yönelik istatistikler dikkat çekti. Raporda reel sektörün döviz varlığı ile döviz borcu arasındaki farkın 222 milyar dolara çıktığı vurgulanarak yüksek miktarda döviz borcu bulunan ve yeterli geliri olmayan firmaların borç ödeme takvimine yaklaşıldığında yüksek montanlı döviz aldığı ve bunun ise kuru yukarı ittiği belirtildi. Rapora göre toplamda 340 milyar dolara ulaşan firma döviz borçlarının 41 milyar dolarının ithalat, geri kalan 290 milyar dolarının ise yabancı para (YP) cinsi kredi borcu olduğu görülüyor.
Rakamlara göre 1 milyar doların üstünde döviz kredisi borcu olan firma sayısı sadece 23 adet. 500 milyon doları üzerinde YP kredi borcu olan 90 firma toplam döviz kredilerinin yüzde 33’üne, 15 milyon doların üzerinde borcu bulunan yaklaşık 2.300 firma toplam kredilerin yüzde 85’ine sahip. 2 Mayıs’ta yürürlüğe giren 32 sayılı kanun ile döviz borçlanmalarına sınır getirilen 15 milyon doların altında kredi borcu olan 44 bin firmanın toplam döviz kredileri içindeki payı yüzde 15 düzeyinde.
İZLEMEYE ALINAN KREDİ
Düzenleme ile 44 bin firma dövize endeksli kredi kullanamayacak aynı zamanda yeterli döviz geliri olmayan firmalar döviz kredisi kullanamayacak. Bu 15 milyon ABD Doları’nın altında döviz kredi borcu olan firmaların kredilerinin yaklaşık yüzde 30’unun orijinal vadesinin 1 yıla kadar olduğu görülüyor. Bu firmaların toplam yurtiçi bankalarca kullandırılan 33 milyar dolar tutarındaki kredilerinin (dolara endeksliler hariç) 6.9 milyar dolarının vadesi 2018 yılı sonuna kadar doluyor. Yani bu firmaların büyük bölümü 6.9 milyar doları yıl sonuna kadar bulup yatıracak sonrasında ise sadece TL kredi alacak.
Raporda son üç ayda yakın izlemedeki kredilerde önemli artış olduğu görüldü. Bu artışın büyük montanlı kurumsal kredilerde yaşanan yapılandırmalar ve 2018 yılı başında bankalarca kullanılan raporlama sisteminin Türkiye Finansal Raporlama Standardı TFRS-9’a geçişiyle bağlantılı olduğu vurgulandı.
PİYASAYI VATANDAŞ DENGELEDİ
Finansal istikrar raporuna göre Türk halkının 1 yıllık finansal varlıkları 191 milyar lira arttı. Buna en büyük katkı ise Türk Lirası mevduattan geldi. Vatandaşın TL mevduatı 104 milyar lira artarak 591 milyar liraya ulaştı. Döviz mevduatı ise 1.7 milyar dolar yükselebildi. Bunun nedeni ise vatandaşın uzman yatırımcı gibi davranması oldu. Vatandaş genel eğilimine uygun olarak TL değer kazandığında döviz alımlarını artırdı, döviz kuru yükseldiğinde ise TL lehine pozisyon alarak döviz kurundaki oynaklığı azaltıcı bir rol üstlendi. YP mevduatta 2018 yılı Mart ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde yüzde 11.8’lik bir artış gerçekleşirken bu oran TL mevduat için yüzde 21.3 oldu. Mevduat faizlerinin yaklaşık 2.5 puan artması bu gelişmede etkili oldu.
BORÇLAR ÇIĞ GİBİ
Vatandaşların borçları ise 1 yılda 74.5 milyar lira tırmandı. Artan borcun yarısı ihtiyaç kredilerinden kaynaklandı. Varlık yönetim şirketlerine devredilen batık borçlarda yüzde 24 gibi önemli bir artış kaydedildi. Bu şirketlere devredilen borçlar 20.8 milyara zıpladı.
taşıma suyla değirmen dönmez ihracat artsın diye ithalat patladı her şeyi ithal ediyoruz köprü yol kanal bunların hepsinin maddesi ithal sadece çimento kum hariç suudiler bile petrol fiyatları düşünce son 3 yıldır kamu harcaması yapmıyor bize ne oluyorda milyar dolarlık beton işleri ihale ediyoruz bu hükümetin tek icratı nüklüer santral olacaktı ondada gelişme yok şirketlerin hepsi dolar borçlanmış şimdi düşünüyorlar neden bu hale geldik diye dolar yok piyasada bitti artık sıcak para gelmez borsa 135binden 90 bine düştü dahada düşecek
Demirel'in yaptığı köprünün parasını devlet cebinden vermişti..ama yeni köprüler bedava yapıldığından biraz pahalı.az kendinizi düşüneceğini sen İran'da devletimizi düşünün.
keşke 3. köprünün, Osmangazinin, 3 havalanının, şehir hastanelerinin ihalelerini de TL'ye çevirseler. Süleyman Demirelin yaptığı köprüden 11 TL'ye geçilirken, Recep Tayyip Erdoğanın yaptığı köprüden 114 TL'ye geçmek zorunda kalıyoruz sonra
Vatandaş az çok ekonomiyi öğrenmeye başladı. Şöyle ki yazıda söylenildiği gibi döviz düşükken alıp yükselince satarak bir nevi sigorta görevi görüyor. Yaptığı çok doğru bir şey. Örneğin ben de bireysel emekliliğimi böyle yönetiyorum. İçerideki faizler paranın değerini kaybettiriyor. 1,5 yılda dolar yüzde elli arttı. Hangi faiz bu kadar kazandırır. Düşükken döviz alıp, yüksekten satmak en iyisi.
Banka Kredileri,Baston gibidir.Yürümede zorluk çekiyorsa.İyileşene kadar bir miktar kullanacaksın. Ama felçliysen asla.Kredi kullanma batarsın.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.