600 milyon lira GES ile BES'lenecek
Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, faiz nedeni ile bono ve tahvilden kaçınan yatırımcılara GES'in önemli bir imkan sunacağını söyledi
Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Yunus Nacar, Türk bankacılık sektöründe, katılım bankaları büyüklüğünün 2009 rakamlarına göre yüzde 6 olduğunu, BES'in toplam aktif büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar TL'ye ulaştığını hatırlatarak, "Bankacılıkta katılım bankalarının payı yüzde 6 civarında. Aynı rakamı BES'te de yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu da 600 milyon TL'lik bir rakama denk geliyor" tahmininde bulundu. Nacar, faiz nedeni ile bono ve tahvilden kaçınan yatırımlar için GES'in önemli bir imkan olduğunu belirtti.
Nacar, faizsiz enstrümanlardaki gelişmeye ilişkin Anka'nın sorularını yanıtladı.
-KİRA SERTİFİKALARI İLE 2 YILDA 10 MİLYAR TL KAYNAK OLUŞTURULUR-
Sermaye Piyasası Kurulu'nun(SPK) varlığa dayalı menkul kıymet ihracıyla ilgili yayınladığı tebliğin çok önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Nacar, tebliğ ile bu piyasaların yeniden canlandırılmaya başladığını ifade etti. Nacar, "Eskiden varlığa dayalı menkul kıymetler 'mıdımık' diye ifade edilirdi. Şimdi bunlar yeniden canlandırılıyor. Hazine Müsteşarlığı'nın yanında yine faizsiz bir enstrüman olarak reel sektörün de çıkartacağı kağıtlar önemli bir yer tuttu. Bu kağıtlar faizsiz BES ile oluşturulacak fonun da kaynaklarından bir tanesi" dedi.
Bununla birlikte Hazine'nin çıkartacağı kira sertifikasının da çok önemli olduğunu, ilgili yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini vurgulayan Nacar, Hazine'nin bu konuda artık uzmanlaştığını ve yetki verilmesi gerektiğini belirterek, "GES ile kira sertifikası çıkartılmasındaki yöntemler benzer olduğu için kira sertifikalarında da hızlı bir düzenleme yapılabileceğini zannediyorum. Esas itibari ile bu henüz yasalaşmadı ancak meclisin yetki devri ile bu konu hızlı bir şekilde aşılır" dedi. Kira sertifikaları gündeme geldiğinde ciddi bir kaynak oluşturulabileceğini vurgulayan Nacar, "Türkiye Finans olarak 850 milyon TL GES'imiz var. Türkiye'de 4 katılım bankası var. Kira sertifikası gündeme geldiğinde, katılım bankaları olarak 10 milyar TL'lik kaynak oluşturulabilir 2 yılda" dedi.
-IMF KAYNAĞININ YERİNE SUKUK KONULABİLİR-
Körfez sermayesini çekmesi beklenen ve İslami tahvil olarak isimlendirilen sukuk (faizsiz bono) da ise meclis kararının beklendiğini açıklayan Nacar, önümüzdeki dönemde bu konunun hızlanacağını düşündüğünü söyledi. Nacar, bunun nedenini şu şekilde açıkladı:
"Türkiye, IMF ile bir anlaşma yapmadı. Dolayısı ile IMF'den bir kaynak alması söz konusu değil. Bunu bir şeyle ikame etmesi gerekiyor. Ya hazine fonları, bono, tahvil veya faizsiz enstrümanlar. Faizsiz enstrümanla kime hitap edecek? Katılım bankaları, onun müşterileri ve yurt dışı Körfez'e hitap edecek. Bunu da Körfez'e, kira sertifikası ve sukuk ile hitap edecek. Dolayısı ile bunu biran önce çıkartması gerekecek. Çünkü ikame, yani IMF'nin yerine koyabileceği bir kaynak olarak bu görülüyorsa, Körfez'e açılmak isteniyorsa bunun olması lazım" dedi.
Sukuk'un çıkartılmasında niçin hızlı davranılmadığına ilişkin olarak Nacar, "Acele edilmiyor çünkü çok büyük ihtiyaç olsaydı IMF ile anlaşma yapılırdı. Alelacele ihtiyaç yok. O nedenle yavaş hareket ediliyor" değerlendirmesinde bulundu.
-KÖRFEZ'DEN SERMAYE ÇEKMEK İÇİN KATILIM BANKALARINA PAZARLAMA ROLÜ VERİLEBİLİR-
Sukuk'un çıkması halinde Körfez'den ne kadar sermaye akacağının pazarlama ve tanıtıma bağlı olduğuna dikkat çeken Nacar, "Körfezde inanılmaz kaynak var. Önemli olan biz bu kaynağın ne kadarını getirebiliriz. Bu da tanıtım ve pazarlamaya bağlı. Şu anda Türkiye'deki 4 katılım bankasından 3'ü Körfez sermayeli. Bu 3 katılım bankasına pazarlama anlamında roller verilebilirse, Türkiye'de yurt dışı ticari ateşelerle bir çalışmaya giderse, kesinlikle Körfez'den istediği kadar fon alabilir. Körfezde isterse 5 trilyon dolar fon olsun. Önemli olan bizim ne kadarını çekebileceğimizdir" dedi.
Türkiye'de faizsiz enstrümanlarda ilk adımın atıldığını belirten Nacar, katılım bankası olarak, Garanti Emeklilik bünyesinde oluşturulan faizsiz bireysel emeklilik sistemi (BES) kapsamındaki Gelire Endeksli Senetler'in (GES) satışına başladıklarını hatırlattı.
-GES'İ YURT DIŞINDAKİ YATIRIMCILARA DA SATABİLİRİZ-
Faizden kaçınan yatırımcıları çekmek için GES'in iyi bir potansiyel taşıdığına dikkat çeken Nacar, "Faizden dolayı tahvil, bono alamayan kişilere GES ile yatırım aracı alma imkanı sunulmuş olacak" dedi. Faizsiz GES ile ne kadarlık bir BES'e ulaşılabileceği konusunda Nacar, Türkiye'de bankacılık sektöründe katılım bankaları büyüklüğünün 2009 rakamlarına göre yüzde 6, BES'in toplam aktif büyüklüğünün yaklaşık 10 milyar TL olduğunu hatırlatarak, "Bankacılıkta katılım bankalarının payı yüzde 6 civarında. Aynı rakamı BES'te de yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu da 600 milyon TL'lik bir rakama denk geliyor. Hazine, bu ürünü çıkardığı sürece hem yurt içinde, hem yurt dışında pazarlama imkanına sahip olacağız. Düşünün ki dövize endeksli GES çıkartıldı. Bunu Türkiye'deki müşterilerin yanında, yurtdışındaki müşterilere de satabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.(