Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2008 Finansal Krizi sonrasında bankaların hesaplarını incelemek amacıyla kurulan Washington merkezli araştırma kuruluşu Better Markets’ın en son araştırmasına göre, yüzyılın başından bu yana ABD’nin en büyük 6 bankasının küresel çapta 200 milyar dolar para cezası veya tazminat ödediğini gösteriyor.
Financial Times’ın haberinde yer alan rapor Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley ve Wells Fargo’yu kapsıyor. Söz konusu bankaların hepsi 2000 yılından bu yana hükümet birimlerine ve işlemlerinden dolayı zarar gören yatırımcı ve müşterilerine toplamda 195 milyar dolar ödeme yaptı.
Better Markets CEO’su Dennis Kelleher raporun ayrıca bankaların finansal davranışlarının kötüleştiğini zira raporun bulgularına göre 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana bankaların davranışlarının kriz öncesine göre daha fazla yasal işleme tabi tutulduğunu gösterdiğini belirtti.
Bankalar finansal kriz ile 2000 arasında uygulamalarından dolayı 85 büyük yasal şikayetle karşı karşıya kalmışlar. ABD’nin en büyük 6 bankası 2008 ile 2012 arasındaki kriz dönemindeki uygulamalarından dolayı 110 davada yer alırken bu davaların bir kısmı satılamayan mortgage fonları nedeniyle oluşan dev büyüklükteki suçlamaları da kapsıyor.
Better Markets verilerine göre bankalar 2012’den bu yana yaptıkları aktivitelerden dolayı 204 yeni yasal işlemle karşı karşıya kaldı.
“Bunların hepsi büyük yasal işlemler” diyen Kelleher söz konusu davaların basit ihlallerden oluşan küçük tazminatlar olmadığının altını çizerek artan mevzuat incelemelerinin ve kriz sonrasında sertleşen piyasa kurallarının bu artışa yol açabileceği fikrinden şüphe ettiğini belirtiyor.
Kelleher, “Eğer daha yüksek standartlar olsaydı hepsinin işletmelerinin sonu olurdu. Zira işledikleri suçlar gerçekten de çok edici” ifadelerine yer verdi.
Better Markets CEO’su 2020 yılında ortaya çıkan bazı davaların bankaların geçmişteki hataları tekrarladığını belirtiyor. Bu davaların arasında Ekim ayında JPMorgan Chase'in metal ve tahvil piyasalarını manipüle etme konusunda aldığı 920 milyon dolarlık para cezasının da yer aldığını belirten Kelleher kovuşturmayı erteleme anlaşmasının yapıldığını sözlerine ekliyor.
JPMorgan ayrıca 2014 yılında Bernard Madoff'un Ponzi planıyla bağlantılı kara para aklamayla mücadele konusundaki hatalarını kabul ettikten sonra kovuşturmayı erteleme anlaşması yapmış ve 2015 yılında döviz piyasalarını manipüle etmekle ilgili suçlamaları kabul etmişti.
Kelleher, "JPMorgan'ın dehşet derecede uzun yıllar boyunca suç teşkil eden faaliyeti gerçekleştirdiği gösteren üç ayrı suçlamayı da kabul etmesi kesinlikle şok edici” dedi.
Pek çok davada, mahkemeler, savcılar ve piyasa düzenleyicileri tarafından açılan davalarda bankalar suçlamaları kabul etmeseler veya inkar etseler de suçun kabulüne ilişkin savunmalar son zamanlarda daha yaygın hale geldi.
JPMorgan daha önceki bir açıklamasında satın aldıkları bankalarla ilgili davalardaki birçok anlaşmanın ABD’li makamlardan gelen teklifler sonucunda gerçekleştiğini belirtmişti.
Banka 83 farklı davadan 40 milyar doların biraz üzerinde ödeme yaparak 20 yıldır en fazla ceza yiyen ikinci banka konumuna ulaştı. Bu cezaların 10 milyar dolarlık kısmı ise 2008 Finansal Krizi sürecinde aldıkları cezayla alakalı.
En fazla ceza ödeyen banka Bank of America
Altı dev ABD bankası arasında en fazla ceza ödeyense 86 davada 91 milyar dolar ceza ödeyen Bank of America oldu. Raporda bankanın ödediği cezanın çok büyük bir kısmını 10 yıldan daha uzun bir süre önce Bank of America'nın şirket satın aldığı şirketlerle alakalı mortgage krizi dönemine uzanan cezalar olduğu belirtiliyor.
Bank of America’nın 2008 yılında satın aldığı mortgage bankası Countrywide 40 milyar dolardan fazla tazminat ve para cezasıyla ilişkiliydi. Bank of Amerika ayrıca kriz sırasında satın aldığı Merrill Lynch’le ilgili davalarda milyarlarca dolar ceza ödedi.
Goldman Sachs da Malezya varlık fonunu yağmalamıştı
Kelleher ayrıca bankaların yasadışı davranışlarının devam ettiğini gösteren bir diğer örneğin de Goldman Sachs olduğunu belirtiyor. Goldman Malezya’nın ulusal kalkınma fonunun (1MBD) yağmalanmasındaki rolü nedeniyle milyarlarca dolarlık (3,9 milyar dolar) tazminat ödedi. Tazminat 2020 yılında kabul edildi. Ancak ABD Adalet Bakanlığı’na yapılan başvurular 2009 ile 2014 yıllarındaki finansal davranışlarla ilgiliydi.
Credit Suisse mafyanın uyuşturucu parasını mı akladı?
Dev finans firması 9 milyon sterlin tazminat ödeyecek
2021’de bankalardan ne beklemeliyiz?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.