Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım, bu yılın ilk yarısında 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 50,1 artarak 4 milyar 108 milyon dolara ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yılın ilk yarısında 2 milyar 736 milyon dolar düzeyinde olan Türkiye'ye yapılan doğrudan yatırım (net yükümlülük oluşumu) tutarı, bu yılın aynı döneminde 4 milyar 108 milyon dolara yükseldi. Böylece yabancıların Türkiye'ye doğrudan yatırım tutarındaki artış oranı yüzde 50,1 oldu.
Söz konusu dönemde Türkiye'nin yurt dışına doğrudan yatırımı (net varlık edinimi) yatay bir seyirle 1 milyar 645 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye'ye haziran ayında 464 milyon dolar doğrudan yatırım yapılırken, geçen yılın aynı döneminde bu tutar 536 milyon dolar düzeyinde olmuştu.
100 dolarlık yatırımın 68 doları Avrupa'dan
Türkiye'de doğrudan sermaye yatırımlarının ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ocak-haziran döneminde en fazla yatırım yapan ülkeler sırasıyla İspanya, Hollanda, Katar, Azerbaycan ve Belçika olarak belirlendi.
Yurt dışında yerleşiklerin ilk yarıda Türkiye'deki 4,1 milyar dolarlık doğrudan sermaye yatırımlarının yüzde 24,3'lük bölümü (1 milyar dolar) İspanya tarafından yapıldı.
İlk yarıdaki yatırımların yüzde 20'si (821 milyon dolar) Hollanda, yüzde 13,2'si (541 milyon dolar) Katar, yüzde 7,5'i (308 milyon dolar) Azerbaycan ve yüzde 5,2'si (213 milyon dolar) Belçika tarafından gerçekleştirildi.
Kıta bazında bakıldığında ise ilk 6 ayda en fazla yatırımın yüzde 68 ile Avrupa'dan yapıldığı görüldü. Türkiye'ye 2 milyar 785 milyon dolar doğrudan yatırım yapan Avrupa'yı, 1 milyar 143 milyon dolarla Asya izledi. Türkiye'ye söz konusu dönemde Amerika'dan 131 milyon dolar, Afrika'dan 24 milyon dolar ve Avustralya'dan 20 milyon dolar yatırım yapıldı.
İlk yarıda Türkiye'ye yapılan her 100 dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımının 68 doları Avrupa'dan geldi.
Yurt içi yerleşikler, yatırımlarının yaklaşık 3'te birini ABD'ye yaptı
Yurt içi yerleşiklerin bu yılın ilk 6 ayında yurt dışına yaptığı doğrudan yatırımlarda ilk sırayı 509 milyon dolarla (yüzde 30,9) ABD aldı.
En fazla yatırım yapılan ülkelerde ABD'yi, 432 milyon dolarlık (yüzde 26,3) yatırımla Hollanda, 155 milyon dolarlık (yüzde 9,4) yatırımla İngiltere ve 116 milyon dolarlık (yüzde 7,1) yatırımla Almanya takip etti.
Yabancılar bankacılık, yerliler madencilik sektörüne yatırım yaptı
Yabancı yatırımcılar, ocak-haziran döneminde Türkiye'deki yatırımlarının yüzde 25,4'ünü bankacılık, yüzde 22,3'ünü elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı ile yüzde 12,8'ini bilgi ve iletişim sektöründe gerçekleştirdi.
Söz konusu dönemde bankacılık sektörüne 1 milyar 42 milyon dolar, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörüne 917 milyon dolar, bilgi ve iletişim sektörüne de 526 milyon dolarlık yatırım oldu.
Yerli yatırımcılar ise ilk 6 ayda yurt dışı yatırımlarının yüzde 29,4'ünü (484 milyon dolar) madencilik sektöründe yaptı. Aynı dönemde gayrimenkul sektörüne 382 milyon dolar (yüzde 23,2), ulaştırma ve depolama sektörüne 99 milyon dolar (yüzde 6) tutarında yaptırım gerçekleştirildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.