Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un geçtiğimiz hafta ikinci el araç satışına yönelik bir kısıtlama olacağı açıklaması, otomotiv sektörünün gündemine bomba gibi düştü. Bu kısıtlamanın sektörü nasıl etkileyeceği konusunda Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre otomotiv sektörü yetkilileri, '6+6' olarak anılan söz konusu uygulamanın fırsatçılığı önleyeceğini belirtirken, bu sayede ikinci el araç fiyatlarının da regüle edilebileceğini vurguladı.
Otomotiv piyasasında gözler Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimine çevrilmişken, geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un yaptığı açıklamalar bir anda gündemin ilk sırasına yerleşti.
Bakan Muş, pandeminin başından bu yana ikinci el araçta süregelen fırsatçılığın önüne geçmek için müdahalede bulunacaklarını açıklarken, bu yönde bir yönetmelik taslağı hazırlandığını da duyurdu.
Bu noktada Bakan Muş'un geçen hafta katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamaları bir kez daha hatırlamakta fayda var;
"Sıfır ikinci el araç ilanları var. Yeni araç alınıyor ve üzerine daha büyük rakam konularak satılıyor. Otomobil fiyatlarında birbirini tetikleyen durum söz konusu. Yönetmeliği hazırladık. İlk tescilden sonra şirketler, galeriler, rentacarlar için 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden aldıkları sıfır araçların satışına kısıtlama getiriyoruz."
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, söz konusu uygulama ile otomobili gerçek anlamda ihtiyacı olanların alacağını da kaydederek, "Yönetmelik yayınlandıktan sonra vatandaşın birinci elde daha fazla erişime ulaşacağını düşünüyoruz. İkinci el sıfır diye bir ilanla karşı karşıya kalmayacağız" görüşünü de paylaşmıştı.
İşte bu açıklamalar, ikinci el araç piyasasında etkisini göstermeye başlarken, sektörden de '6+6' olarak anılan uygulamaya dair olumlu mesajlar geldi.
Fakat, Bakan Muş'un açıkladığı uygulamanın sadece ikinci el araç alım-satım işi yapan şirketleri kapsayacak olması, ikinci el araçtaki fırsatçılığın şahıslar üzerinden devam edeceği endişesine de yol açmış durumda.
ARAÇ ARZI NORMALLEŞİRSE SORUN ORTADAN KALKAR
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, Ticaret Bakanlığı tarafından getirilecek '6 ay ve 6 bin kilometre' sınırıyla hedeflenenin, öncelikle ikinci el araçlarda görülen 'balon' fiyatların düşürülmesi ve sıfır araçların galeri piyasasına düşmesinin engellenmesi olduğunu söyledi.
Bozkurt, "Bununla birlikte, uygulama sıfır kilometre araç satışlarını çok fazla etkilemeyecektir çünkü halen sıfır araç bulunurluğu, talebin bir miktar altında kalmaya devam etmektedir" dedi.
Uygulamanın 'fırsatçılığı' önleme noktasında etkili olabileceğini kaydeden Bozkurt, "Özellikle sıfır kilometre araç için sıraya girip, sırası gelince aracı direkt olarak satmak amacıyla alan kurumlar varsa, bu kısıtlama onları bir miktar engelleyecektir. Gerçek kişiler üzerinde ise sınırlı etkisi olabilir. Yeni araç arzının normal seviyeye gelmesi bu sorunu ortadan kaldıracaktır" diye konuştu.
ÖTV'DE MATRAH GÜNCELLEMESİ YAPILMALI, YENİ TEKNOLOJİLER TEŞVİK EDİLMELİ
ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son dönemde otomotiv sektöründe tartışılan ÖTV konusunda da net konuştu.
Bozkurt, "Otomobilin bir lüks değil ihtiyaç olduğunu, günümüzde herkesin mobil olmaya gereksinim duyduğunu düşündüğümüzde, bu konuların toplumda en çok konuşulan konulardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla dönem dönem siyasi söylemlerin veya taahhütlerin içine girmeye başlaması, özellikle de yüksek ÖTV söz konusu olan bir ülkede, çok da şaşırtıcı değil" dedi.
Geçtiğimiz ay gündemi meşgul eden ÖTV söylemlerinin, özellikle ikinci el araçlarda bir miktar da olsa durgunluğa ve dolayısıyla da fiyatlarda bir gevşemeye yol açtığını belirten Bozkurt, "Ancak etkisinin uzun soluklu olup olmayacağını takip edeceğiz. Sonuçta yeni araç tarafında halen arz yeterli değil. Dünya genelinde artan COVID-19 vaka sayıları, üretim üzerinde yeniden baskı yapmaya başladı ve otomobilin üretim aşamasındaki döviz bazlı maliyetinde artışlar devam ediyor. Tüm bunlara bakınca, normal şartlar altında arz sorununun yakın zamanda çözülmesi biraz zor gibi görünüyor. Fiyatının devamlı artacağı beklenen ve arz yetersizliği olan her üründe olduğu gibi, maalesef şu anda içinden geçtiğimiz süreçler gündeme geliyor. Umalım ki bir an önce arz sorunu çözülsün, araçların üretim maliyetindeki döviz bazlı artışlar bitsin, döviz kuru TL karşısında artmasın ki yavaş yavaş normal piyasa şartlarına dönebilelim" ifadelerini kullandı.
ÖTV’de bir düşüş beklemediğinin de altını çizen Bozkurt, "Ancak matrah güncellemesinin artık yapılması ve ÖTV uygulamasının yeni teknolojileri de teşvik edecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini de belirtmek istiyorum" görüşünü paylaştı.
FIRSATÇILIĞIN ÖNÜNE GEÇECEK BİR ÖNLEM
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) de, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un açıkladığı ikinci el araç satışındaki kısıtlamaya yönelik değerlendirmelerde bulundu.
İlk tescilden sonra şirketlerin, 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan araç satışını gerçekleştiremeyeceği yönetmelik taslağı hakkında açıklamalar yapan OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, yürürlüğe girmesi beklenen uygulamayı desteklediklerini ifade etti.
Erciş, "İkinci el araçların ilk tescilinden sonra 6 ay ve 6 bin kilometre satılamaması hükmünün getirilmesi konusu, geçtiğimiz hafta yaptığımız toplantıda bizimle paylaşılmıştı. Biz de OYDER olarak bu yeni yönetmeliğin otomobil piyasasına düzenleme getireceği yönünde destek verdiğimizi ifade etmiştik. Piyasayı düzenlemesini beklediğimiz yeni yönetmeliğin fırsatçılığın da önüne geçmesini ümit ediyoruz" dedi.
Yüksek fiyatlar nedeniyle tüketicilerin yaşadığı sorunlara da değinen Erciş, "Özellikle de son dönemde yetkili satıcılar üzerinde oluşan şikayetler ve rahatsızlıkların giderilmesi açısından yeni yönetmeliğin fayda sağlayacak bir önlem olduğunu düşünüyoruz. Piyasada yetkili satıcılardan sıfır araç alıp, hemen ikinci elde fahiş fiyatla satan kurumlar olduğu biliniyor. Gerçek tüketicinin araçlara daha kolay ulaşmasını sağlayabilmek adına böyle bir önlemin, piyasadaki fahiş fiyatlı satışları engelleyeceğini ve fırsatçılığın önüne geçeceğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
Otomotiv ihracatının lider ili belli oldu
Otomotiv sektöründen 4,6 milyar dolarlık ihracat
Türkiye otomotiv pazarı mayısta büyüdü
Faizler enflansyon üstü artmadıgı müddetçe arap hamasetleriyle yol alındığı müddetçe hicbişeyin fiyatı Allah bir imkanı yok çıkar düşmez
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.