Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankalarda 10 yıldır işlem yapılmayan hesaplarla ilgili süreç devam ederken, Bankacılık Kanunu gereği unutkan mudiler için çağrılar da yapılmaya başlandı.
5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi ve herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi oluyor.
Bankalar bu çerçevede zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklara ilişkin duyurularını şubat ayından itibaren internet sitelerinden yayımlıyor.
Vatandaşlar, zaman aşımına uğrayan hesapları olup olmadığını, mayıs 2017 sonuna kadar "www.zamanasimi.org/tbb" internet sitesindeki arama motorunu kullanarak öğrenebiliyor.
ZAMAN AŞIMI İÇİN SON TARİH 15 HAZİRAN
Yaptıkları aramada zaman aşımına uğramış hesapları olduğunu öğrenenler, bu hesapları kapatabilmek için 15 Haziran 2017 tarihine kadar ilgili banka şubelerine veya genel müdürlüklerine kimlik kartı ile başvurabilecek.
Müşterilerin başvurmamaları halinde ise yasa gereği zaman aşımına uğramış bakiyeleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilecek.
31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla zaman aşımına uğrayan ve bankalar tarafından TMSF'ye ön bildirim yapılan 528 bin 876 hesap bulunuyor. Bu hesapların 437 bin 317'sini mevduat, 4 bin 751'ini katılım fonu hesapları, 86 bin 808'ini de alacaklar oluşturuyor.
DEVLET KURUMLARININ BİLE "UNUTULMUŞ HESABI" VAR
Bu yıl bankalarda unutulan mevduat, katılım fonu ve alacaklara ilişkin muhtelif döviz cinsinden hesapların Türk lirası karşılığı yaklaşık 115 milyon lira olarak hesaplandı.
Bu sene ön bildirimi yapılan hesaplar içerisinde bakiyesi en yüksek hesap 284 bin dolar iken, en düşük meblağın 1 liranın altında olduğu belirlendi.
Unutulan hesaplar sadece kişilere ait değil, şirketler, vakıflar, dernekler, siyasi partiler ile devlet kurumlarının bile bankalarda unutulmuş hesabı bulunuyor.
Bu arada zaman aşımına uğrayarak TMSF'ye devredilen hesaplar geçen yıl yaklaşık 93 milyon lira, 2015'te 94,5 milyon lira, 2014'te 95,2 milyon lira, 2013'te ise 119 milyon lira olmuştu.
Bankaya borcun olsa ve uzerinden 10 yil gecse banka unuturmu? Bu kanunu kim yazdiysa resmen cakallik kardesim adam parasina islem yapmadi diye hazineye devredilirmi? 1 tl borcun pesine düşen sistem her yil ortalama 100 milyonun ustune yatiyor pes vallahi kisi olduyse bile varislerine birakilsin şayet hic kimsesi yoksa bir hayir kurumuna bırakılsın niye hazineye devrediliyor da devletin kasasina haram para sokuluyor bu para resmen haram
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.