Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünyada 500 büyük şirket listelerinin geçmişi çok eskilere dayanır. Almanya'da, Amerika'da 1900'lerin başında yayınlanan bu tür listeler vardı. Amerika'da 1950'lerden bu yana düzenli olarak Amerika'nın 500 Büyük Şirketi listesi yayınlanıyor.
Türkiye'de ise 500 büyük şirket listesinin yayınlanması 1967 yılında gerçekleşebildi. İstanbul Sanayi Odası'nın öncülük ettiği bu listenin bilinmeyen, öne çıkmayan bir de hikayesi var.
İstanbul Sanayi Odası, "Türkiye'nin En Büyük Sanayi Şirketleri" listesini 1967'de 100 şirket olarak açıkladı. 1970'lerin sonunda 300, 1980'lerde ise 500 şirkete çıkardı.
Türkiye'de bu liste fikrinin kime ait olduğu pek gündeme gelmedi. Aslında ben de iş dünyası tarihini çok yakından incelememe rağmen çok yakın zamanda öğrendim. Fikir, Türkiye'de birçok konuya öncülük etmiş olan merhum Vehbi Koç'a ait. Vehbi Koç, "Bu fikre nasıl öncülük ettiğini şöyle anlatır: "Her Amerika'ya gidiş gelişimde bir ders alırım. Aldığım önemli derslerden birisi Amerika'da affedilmeyen iki suç olduğunu öğrenmemdi: Birisi vergi kaçırmak, diğeri de başkasının mektubunu açmak. Amerika'daki bir mecmua, Amerika'nın ileri gelen firmalarının sermayesini, cirosunu, çalışanlarını, kazandığı parayı ve vergileri yazıyor.
O dönemde Türkiye'de şu kanaat vardı: Bu adamlar para kazanır ama vergisini vermez. Ama biz vergimizi veriyorduk. Buna bir çözüm bulmak gerekir diye düşündüm. 1967 yılıydı. İstanbul Sanayi Odası'nın Fazıl Zobu diye başkanı vardı. Ona iş mecmuasının listesinden ve bunun Türkiye'de de ilanından bahsettim. Düşündüler, araştırdılar ve yapmaya karar verdik. Önce 100, sonra 300, şimdi de 500 firma ilan ediliyor. Şimdi kamuoyu kimin ne iş yaptığını, kimin ne vergi verdiğini, ne kazandığını gözleriyle görüyor, ona göre bir numara veriyor, bir kanaati oluşuyor."
Gerçekten de merhum Vehbi Bey'in başlattığı bu araştırma, Türkiye'de büyük bir boşluğu doldurdu. İSO'dan sonra Capital Dergisi'nde "Türkiye'nin 500 Büyük Özel Şirketi", ardından da Ekonomist Dergisi'nde "Anadolu'nun 500 Büyük Şirketi" listelerini yayınladık. Böylece Vehbi Bey'in başlattığı yoldaki diğer boşlukları da doldurmuş olduk. (RAUF ATEŞ/CAPİTAL TÜRKİYE DERGİSİ)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.