Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sağlık turizmi, son 5 yılda gelirleri altıya katlayarak 3 milyar dolara ulaştı. Artan talep üzerine 2007-2010 yılları arasında 22 yeni termal otel inşa edildi. Kaplıca tesis sayısı 46 ilde 240'a yükseldi. Zaman'ın haberine gör yatak kapasitesi ise 17 bin 767'den 29 bin 727'ye çıkarıldı.Türkiye'ye gelen ziyaretçileri deniz-kum-güneş üçgeninden çıkarmak isteyen Kültür Bakanlığı, ülkeyi sağlık turizminde de cazibe merkezi haline getirmek istiyor. Termal turizmin ülke turizminden hâlâ yüzde 1 seviyesinde pay aldığına dikkat çeken Bakanlık, bu sebeple Türkiye Turizm Stratejisi 2023 ve Eylem Planı 2007-2013 kapsamında termal turizmi için 4 bölge oluşturdu. 68 turizm merkezinde turizm yatırımcılarından talep beklediklerini açıklayan Bakanlık, 2023 yılında 500 bin termal yatağa ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Mart 2011'de de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı sağlık turizmini kapsayan 'tanıtım, pazar araştırma, pazara giriş ve alım heyetlerinin ağırlanması' temalı yeni bir genelge yayımlandı. Sağlık Bakanlığı da bu turizm alanına destek olmak için bünyesinde ' Sağlık Turizmi Birimi' kurdu. Uluslararası 87 ülkenin üyesi olduğu Medical Tourism Association, International Non-Profit Organization'ın (MTA) üyesi ve Türkiye temsilcisi olan Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Başkanı Emin Çakmak, bu gelişmeler sayesinde Türk sağlık turizmi gelirlerinin son 5 yılda 6'ya katlandığını açıkladı. Bu gelişmeler ışığında yüksek kalitede sağlık hizmeti veren ve teknolojik altyapıya sahip hastane sayısı da 43'e yükseldi.
Dünya sağlık turizmi gelirleri 2010'da medikal ve termal turizm toplamında 400 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2015'te bu meblağın 500 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğünü belirten Konsey Başkanı Çakmak, 2023 yılına kadar rakamın 1 trilyon doları aşabileceğine dikkat çekti. Nisan 2008'de hastane, klinik, acente ve otellerin bulunduğu 32 kurucu üyesi ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nden (TÜRSAB) ayrılıp yeni bir oluşuma dönüşen Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi'nin hedefi 2023 yılında 2 milyon hasta ağırlayarak ülke ekonomisine 20 milyar dolar katkı sağlamak. Çakmak, böylece Türkiye'nin dünyada ilk 3 sağlık destinasyonundan biri olacağı görüşünde. Bu sebeple 2000 yılından bu yana özel hastane sağlık sektörü 15 milyar dolarlık yeni yatırım gerçekleştirdi. "Ancak hâlâ kapasitemizin yüzde 30'unu kullanmaktayız." diyen Emin Çakmak'a göre termal kaplıcalarda da kapasite açısından bir benzerlik söz konusu. Türkiye'de 1.600 kaplıca bulunduğu tahmin ediliyor. Bunların sadece 600'ü kullanıma alınmış durumda. Bu kaplıcaların ancak 14'ünün yabancı hasta kabul edebilecek durumda olduğunu söyleyen Konsey Başkanı, " Sağlık turizmi için acil eylem planı gerekiyor. Doğru yerlerde iyi bir tanıtım ve pazarlama ile ülkemize 20 milyar dolarlık direkt katkı sağlayabilecek bir sektör." değerlendirmesini yaptı. Bu kapsamda Konsey olarak yurtdışında 18 ofis kurduklarını belirten Başkan Çakmak, "Bu ofislerimizden ülkemize çok sayıda hasta akışı sağladık. 2011'de tıp turizmi için ülkemize gelenlerin sayısının 167 bine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Termal ve Madikal Spa Turizmi ile rakam 600 bine yaklaşacak. Ekonomimize de doğrudan 4,4 milyar dolar katkı sağlanacak." dedi.
Türkiye'de JCI akreditasyonu (uluslararası sağlık belgesi) olan 42 sağlık kuruluşu bulunduğunu aktaran Çakmak, "Kendimize epey güveniyoruz ama hâlâ dünya sağlık turizmi pazarından yüzde 0,5 alıyoruz." şeklinde konuştu. Türkiye'nin sağlık turizminde en büyük rakipleri sırasıyla Hindistan, Tayland ve Singapur olarak sıralanıyor. Asclepius sağlık tanrısının Anadolu topraklarında Bergama'da yaşadığına inanılması ise Türkiye için bir avantaj.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.