Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ticari mevduatı da güvence altına almak için çalışma başlattı. Yıldız Taşdelen Erli’nin Dünya’daki haberine göre çalışma ile küçük tasarruf sahipleri, yani esnaf ve diğer mikro işletmelerin de güvence altına alınması hedefleniyor. AB uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen çalışma, tamamlandıktan sonra Başbakan Yardımcısı Babacan'a sunulacak.
Çalışmaya göre, ilk etapta 50 bin liralık mevcut limit kapsamında ticari mevduat da bireysel mevduat gibi güvence kapsamına alınacak. Çalışma, tamamlandıktan sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sunulacak. Ticari mevduatın güvence altına alınması, bankalara ek maliyet getirecek. TMSF, bireysel mevduatta olduğu gibi ticari mevduat için de bankalardan sigorta primi alacak.
Bu arada, Haziran 2012 itibariyle TMSF'nin mevduat sigortacılığı rezervi 5 milyar 906 milyon dolara ulaştı. 117.2 milyon mudi koruma altında Mart 2012 verilerine göre, Fon'un 50 bin liralık tasarruf mevduatı güvencesi, toplam mevduat sahiplerinin yüzde 98.7'sini koruyor.
Bankalarda 117 milyon 200 bin hesap sahibinin 50 bin liraya kadar hesabı bulunuyor ve bu hesaplar da güvence altında bulunuyor. 1 milyon 600 bin hesap sahibinin de 50 bin liranın üzerinde hesabı var. Bu hesapların da 50 bin liraya kadar olan kısmı güvence altında. Mart 2012'den sonra yapılan çalışmalara göre, 117.2 milyon hesabın 56 milyonu sıfır bakiyeli hesaplardan oluşuyor.
Sıfır bakiyeli hesaplar ayrı tutulduğunda mevduat güvencesi kapsamına giren mevduat sahiplerinin oranı yüzde 89.4. Hesap sahipleri sayısına bakıldığında, Türkiye'de vatandaşların, parasını güvence altına almak için farklı bankalarla çalışarak riski yaydığı görülüyor. Bu arada, Avrupa'da mevduat güvencesi 100 bin euro.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.