<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknoloji5 soruda Meta’nın 'Threads' hamlesi----

5 soruda Meta’nın 'Threads' hamlesi

5 soruda Meta’nın 'Threads' hamlesi
05 Temmuz 2023 - 18:56 www.finansingundemi.com

Meta CEO’su Mark Zuckerberg’den gelen Threads hamlesi, Twitter’dan çok milyarder yatırımcı Elon Musk’a yönelik bir hamle gibi duruyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder yatırımcı Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması, kullanıcıları pek memnun etmişe benzemiyor. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’ün ise kullanıcılardaki bu memnuniyetsizliği bir fırsata çevirme niyetinde olduğu görülüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk, geçen yıl Twitter’ı satın aldığından beri, mikroblog sitesi teknik aksaklıklarla, içerik denetleme sorunlarıyla ve yeni sahibinin beyan ettiği ‘ifade özgürlüğü mutlakçılığı'yla ilgili tartışmalarla karşı karşıya.

Bloomberg’den Conrad Quilty-Harper'ın analizine göre, rakip milyarder Mark Zuckerberg’ün Threads hamlesinin ise, Meta’nın ölçeği, finansal gücü ve önceden var olan kullanıcı tabanıyla Twitter'ın hakimiyetini tehdit etme potansiyeli taşıdığı görülüyor.

Threads uygulaması nedir ve nasıl çalışır?

Threads, yaygın olarak Twitter'a alternatif olarak görülen ‘metin tabanlı bir sohbet uygulaması’. Twitter gibi, uygulama da kullanıcıların takipçi grupları arasında gerçek zamanlı metin güncellemeleri yazmasına ve paylaşmasına izin verecek, bu da onların ilgili paylaşımları beğenmelerine, yanıtlamalarına, paylaşmalarına ve göndermelerine olanak tanıyacak.

Hatta Threads, adını bile rakibinden ödünç alıyor: Threads, bir hesaptan paylaşılan bir dizi bağlantılı tweet için de kullanılan bir sosyal medya terimi olarak biliniyor. App Store'da yayınlanan tanıtım görüntüleri, Threads’in Meta'nın fotoğraf ve video paylaşım ağı Instagram'a bağlanacağını ve insanların orada takip ettikleri hesapları bulmasını ve takip etmesini kolaylaştıracağını gösteriyor. App Store sayfası, Threads’in yarın, yani 6 Temmuz Perşembe günü kullanıma sunulacağını belirtiyor.

Meta neden Twitter’a bir alternatif peşinde?

Meta, Twitter kullanıcılarını kapmak istediği konusunda net. Meta Baş Ürün Sorumlusu Chris Cox, Haziran ayında The Verge tarafından bildirilen şirket çapındaki bir toplantıda Threads'i 'Twitter'a yanıtımız' şeklinde tanımladı ve “Akıllıca yönetilen bir platforma sahip olmakla ilgilenen içerik oluşturuculardan ve tanınmış kişilerden talepler alıyoruz” dedi. Bu, Elon Musk'ın Twitter’ı Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın aldığından beri nasıl yönettiğine dair de anlamlı bir referans teşkil ediyor.

Musk yönetimindeki Twitter'da neler oldu?

Twitter mavi onay doğrulama sistemini ücretli bir abonelik teklifiyle değiştirdi, şirketin iş gücünün yarısından fazlasını işten çıkardı ve kullanıcıların her gün görebileceği gönderi sayısına tartışmalı bir sınır getirdi. Teknik sorunlar, Twitter'ın daha az personelle faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyeceği ve içeriği düzenleyip düzenleyemeyeceği konusunda endişelere yol açtı.

Temmuz ayında platform, TweetDeck hizmetine erişimin Ağustos ayından itibaren ücretli abonelerle sınırlı olacağını ve ücretsiz kullanıcıların kesileceğini söyledi. Bu değişikliklerin birçoğu kullanıcılardan eleştiri aldı ve NPR gibi haber kuruluşlarının boykotlarına yol açtı.

Avrupa Birliği düzenleyicileri, Twitter'ın çocuk istismarı içerikleri ve seçimlerle ilgili dezenformasyonlar dahil olmak üzere hassas içerikleri yeniden ele alması ve kontrol etmesi için daha fazla kaynak ayırması gerektiğini söyledi.

Kaç kişi Twitter’ı kullanmayı bıraktı?

Bunu söylemek zor çünkü Twitter artık kaç kullanıcısı olduğu hakkında bilgi vermiyor. 2022 yılının sonundan beri hesaplarında tweet paylaşmayan televizyon yıldızı Oprah Winfrey ve müzisyen Elton John da dahil olmak üzere, geniş takipçi kitlesine sahip birçok önemli kişi, Musk'ın göreve gelmesinden kısa bir süre sonra uygulamayı kullanmayı bıraktı. Aktörler Jim Carrey ve Whoopi Goldberg, hesaplarını sildi.

Açık kaynaklı sosyal ağ Mastodon ve yalnızca davetlilere açık Bluesky Social, eski İcra Kurulu Başkanı Jack Dorsey tarafından Twitter'dan türetilen bir uygulama da dahil olmak üzere kendilerini Twitter'a alternatif olarak pazarlayan çeşitli uygulamalar olarak, Musk’ın Twitter’ı devralmasından bu yana kullanıcı sayısında belirgin artışlar yaşadı.

Şubat ayında 9 milyon olan kullanıcı sayısı olan Mastodon'un 2023 ortasına gelindiğinde 13 milyondan fazla kullanıcısı olduğu bildiriliyor.

‘Merkezi olmayan’ platform ne anlama geliyor?

The Verge, Threads'in, Web için açık standartlar geliştiren uluslararası bir kuruluş olan World Wide Web Consortium tarafından oluşturulan merkezi olmayan bir sosyal medya protokolü olan ActivityPub ile entegre olacağını bildirdi.

ActivityPub, farklı hizmetlerin bilgi paylaşması için bir yol sağlıyor. Bu, kullanıcıların farklı platformlar için alışveriş yapmalarını ve verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla kontrol sağlamalarını mümkün kılıyor. Büyük sosyal medya platformlarının çoğu özel şirketler tarafından kontrol ediliyor, bu da kullanıcıların arkadaş ağlarını ne kadar kontrol edebileceğini ve rakip hizmetlere aktarabileceğini sınırlıyor. Threads'in ActivityPub ile nasıl bütünleşeceği henüz belli değil. Bağlı olduğu platform olan Instagram, böyle bir hizmet üzerinden çalışmıyor.

Meta'dan Twitter rakibi platform: Rekabet kızışıyor

 

Twitter, tepki çeken kısıtlamaların nedenini açıkladı

 

Twitter'a yeni rakip!

 

Twitter'daki kısıtlama: Milyarder Elon Musk faturayı ödememiş!

 

Musk: Twitter'a sınırlama getirdik

 

Twitter Blue abonesi olmayanlara mesajlaşma sınırı geliyor!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)