Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
SGK Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, Nisan ayında çıkarılan 6704 sayılı torba kanun ile 25 yaşını geçmemiş 5 milyon 558 bin 124 gencin 4 milyar 751 milyon liralık GSS prim borcunun silindiğini açıkladı.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel sağlık Sigortası Tescil ve Prim Daire Başkanı Uğur Ünalan, Nisan ayında çıkarılan 6704 sayılı torba kanun ile 25 yaşını geçmemiş 5 milyon 558 bin 124 gencin 25 Nisan 2016 tarihine kadar olan 4 milyar 751 milyon liralık GSS prim borcunun silindiğini açıkladı.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) Tescil ve Prim Daire Başkanı Ünalan, GSS saha çalışmaları kapsamında Mersin’e geldi. Beraberindeki heyetle birlikte 3-4 Kasım 2016 tarihlerinde Mersin Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nde incelemelerde bulunan Ünalan, GSS tescil işlemlerinin yapıldığı birimleri ziyaret ederek, işlemleri yerinde gördü. Çalışmalar çerçevesinde heyet tarafından birimlerde çalışan personele değişen mevzuat ve programlar hakkında eğitim verilmesinin yanı sıra vatandaşların ve personelin görüş ve önerileri de alındı.
Daire Başkanı Ünalan, incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, SGK’nın çalışmaları, vatandaşlara getirilen olanaklar ve kolaylıklar ile son çıkan yapılandırma kanununa ilişkin bilgiler verdi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun yürürlüğe girmesi ile Türkiye’de sosyal güvenlik reformunun gerçekleştirildiğini anımsatan Ünalan, “Sosyal güvenlikte norm ve standart birliğini sağlayarak, sistemi disiplin altına almayı amaçlayan bu reform ile mevcut sosyal güvenlik kurumlarındaki verimsiz hantal yapının yerine, daha hızlı, standartları sağlanmış, kaliteli hizmet sunan bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulmuştur” dedi.
'5.5 MİLYON GENCİN 4.7 MİLYAR LİRALIK GSS PRİM BORCU SİLİNDİ'
Çıkarılan birçok kanunla sosyal güvenlik alanında getirilen yenilikleri anlatan Ünalan, 6663 sayılı Kanunla da gençlere birtakım yeni haklar verilerek mağdur olmalarının önüne geçildiğini belirtti. Ünalan, bu çerçevede liseden mezun olan gençlerin 20 yaşını, üniversiteden mezun olan gençlerin ise 25 yaşını geçmemek şartıyla mezun oldukları tarihten itibaren iki yıl süreyle prim borçlarına bakılmaksızın bakmakla yükümlü olunan veya hak sahibi kişi sayılmak suretiyle sağlık hizmetinden faydalandırılmaya başlandığını dile getirdi. Ünalan, aynı kanun ile anne ve babası üzerinden bakmakla yükümlü olunan kişi kapsamında olmayan gençlere de bu iki yıllık sürede primleri devlet tarafından ödenerek sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı getirildiğini kaydetti. Nisan ayında çıkarılan torba yasa ile milyonlarca gencin biriken GSS prim borçlarına da af getirildiğini ifade eden Ünalan, şu bilgileri verdi:
“İki yıllık ücretsiz sağlık yardımının yanı sıra çıkarılan 6704 sayılı kanun ile 25 Nisan 2016 tarihine kadar 25 yaşını geçmemiş olan gençlerin GSS prim borçları silinmiştir. Bu kapsamda 5 milyon 558 bin 124 kişinin 4 milyar 751 milyon 7 bin 685 TL borcu silinmiş, bu sayede gençlerimiz GSS prim borcu yükünden kurtulmuştur.”
GSS uygulamasında yapılan önemli düzenlemelerden birinin de 6745 sayılı Kanun ile gerçekleştirildiğini dile getiren Ünalan, “Daha önce sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olan ve part time çalışan sigortalılarımız 30 günden az kalan GSS sürelerini kendi cebinden ödemekte iken, yapılan son değişiklik ile de bu kapsamdaki sigortalılarımızın kalan sürelerini kendi cebinden ödeme yükümlülüğünü kaldırmış olduk” ifadelerini kullandı.
'YAPILANDIRMA SÜRECİNİ MUTLAKA e-devlet ÜZERİNDEN TAKİP EDİN'
19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı torba Kanunla vatandaşlara sağlanan borçların yapılandırılmasına ilişkin bilgiler vererek, uyarılarda bulunan Ünalan, şunları kaydetti:
“Burada önemli nokta başvuru sürelerini kaçırmamak. Yapılan son düzenleme ile Ekim ayı sonuna kadar olan başvuru tarihleri 25 Kasım 2016 tarihine kadar uzatılmıştır. Vatandaşlarımız, kanunun getirdiği haklardan en kısa sürede yararlanmalıdır. Özellikle yapılandırma ödeme planı, sağlık kapsamlarını ve aktivasyonları gibi hususları mutlaka e-devlet üzerinden takip etmeliler. Yapılandırmanın bozulmaması için mutlaka vatandaşlarımızın süresinde ilk iki taksiti ödemesi ve aynı yıl içinde ikiden fazla ihlal yapmamaları gerekiyor. Aksi takdirde yapılandırmaları bozulacak ve yapılandırma imkanından faydalanamayacaklar. Sağlık yardımları için sadece borcu taksitlendirmek yeterli değil, aynı zamanda ilk taksitte ‘peşin’ seçeneği seçilmiş ise peşin ödemeyi sigortalılarımızın zamanında yapması gerekli. Yine cari dönemde de 60 günden fazla GSS borcu bulunmamalıdır. Aksi takdirde sigortalılarımız kendilerine sunulan sağlık yardımı imkanlarından faydalanamayacaklardır.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.