Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Konut sektöründe tapu harcı ve KDV indirimi ile imar affının ardından, hükümet konut kredi faizlerini de indirmek için düğmeye bastı. Müjdeli haber Başbakan Binali Yıldırım’dan geldi. Bankaların konut stokunu azaltmak için kampanya yapacağını belirten Yıldırım, “Ziraat Bankası ve diğer bankalar konut stokunu azaltmak için kampanya başlatacak. Böylece çarkları konut sektöründe tekrar döndürmeye başlayacağız” dedi.
Gazete Habertürk'ten Erdem Aktürk'ün haberine göre ilk olarak Ziraat, Halk ve Vakıfbank’tan oluşan üç kamu bankasının yanı sıra aralarında Ziraat ve Vakıf Katılım’ın yer aldığı iki kamu katılım bankası, en az 3 aylık süreyle kampanyayı başlatacak. Önderliğini en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın yapacağı kampanya ile bu 5 bankada aylık yüzde 1.25 ile yüzde 1.35 aralığında olan faiz oranları yüzde 1’in altına indirilecek. Böylece konut faizleri 36 puan inerek yüzde 0.99’dan kredi bulunabilecek. 10 yıl vadeyle 200 bin lira kredi alan bir kişinin aylık ödemesi 3 bin 375 liradan 2 bin 855 liraya inecek. Toplamda ise 200 bin lira kredi alan vatandaş 62 bin 360 lira daha az faiz ödeyecek. Sadece toplam Faiz tutarı 205 bin 27 liradan 142 bin 667 liraya düşmüş olacak.
ZİRAAT, PARA İÇİN GÖRÜŞÜYOR
Ziraat Bankası’nın kampanya için gerekli likiditeyi sağlamak amacıyla yurtdışında kreditörler ile görüşmeye başladığı da gelen haberler arasında. Geçtiğimiz hafta sonu, 31 Ekim’e kadar tapu harçları oranı yüzde 4’ten 3’e, KDV oranı da yüzde 18’den, yüzde 8’e düşürüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da yaklaşık 15 milyon konutu ilgilendiren imar affı için bir düzenlemeye başladı. Kaçak yapıların sahipleri bina maliyetinin yüzde 3’ü oranında bir bedel öderse, yapı kayıt belgesi alacaklar. Kat mülkiyetine geçmek istiyenler bir yüzde 3 daha ödeyecekler.
‘2 MİLYON STOK VAR’
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, 2017 itibarıyla Türkiye’de iskânı ve tapusu alınmış fakat tapu devri yapılmamış 410 bin konut olduğunu söyledi. Taş, bu sayıya ruhsatı alınmış, inşaatı devam eden fakat satışı gerçekleşmemiş 1.6 milyon konut eklenince 2 milyonu aşkın bir konut stoku olduğunu ifade etti. Türkiye’de yılda 600 bin konut ihtiyacı olduğu göz önüne alındığında, 3 yıllık bir stok olduğu görülüyor.
0.99 bie az mı kardeşim.200 bin tl alıcan geriye 300 bin tl ödiycen yani ev sahibi olucan ama 100 bin tl faiz ödiycen.Faiz parası neredeyse 1 daire parası Şunu söylemeye çalışıyorum 1 daire alıyorsun ama faiziyle beraber iki daire parası ödeyeceksin.Birde 10 yıl eğer aldığın evde oturuyorsan kirayı taksitten düşersin ama bence hiç gerek yok paşalar gibi kira da otur her ay yapabildiğin kadar , kendini sıkmadan tasarrufunu yap kardeşim bankaya bulaşma.10 yıl sonra peşin paraya iki daire alırsın.
İşin mantığı, müteahhitler elini taşın altına koymalı. Madem satamıyorsun neden fiyatı yüksek tutuyorsun. Herşey devletimizden beklenilmez. Yüce Rabbimiz buyuruyor ki ", komşunun sıkıntısına ortak olunuz" ne anlayan var ne dinleyen
Deprem ülkesi olan Türkiye'de konuta yatırım zorunlu görünüyor. Deprem korkusu olmasaydı. Ne kentsel dönüşüme ihtiyaç vardı ne de yeni konut yapımına. Bunu deprem olunca mı öğreneceğiz? Benim için hava hoş nasılsa alacağım konut için kredi kullanmayacağım gibi. Lüks konutta almayacağım.
Geçen sene bu aylar konut faiz oranları ortalama 0,99 du. Hükümet bu oranların yüksek olduğunu söyleyip yıl sonuna kadar defalarca bankalara faizlerin düşürülmesi için çağrı yaptı. Şimdi ise bu oranlardan konutta faiz indirimi kampanyası yapılıyor. Bu oran yüksek. 0,75 - 0,90 bandına düşülmedikçe gerçek bir indirim olacağını düşünmüyorum.
Bugün eli yüzü düzgün oturulabilir bir ev almak istediğinde 500.000 tl fiyatı var. bunun için 100.000 TL niz olması gerekiyor. önce bunu biriktireceksiniz sonra 400 000 tl kredi çekip ayda 5.750 TL ödeyeceksiniz . zaten ben 100 000 tl yi biriktirene kadar evin fiyatı 700.000 tl olur . yani kısır bir döngü içerisindeyiz. Bunların sistemi belli fakir daha fakir zengine Türkiye güzel.
otoban üzerlerine kontrolsüzce yapılan konutların fiyatlarını düşürseniz daha mantıklı olmaz mı
Kredi faizi değil konutların fiatının düşmesi lazım.Metrekare maliyeti 900 lira olan konutlar 4000-5000 liradan satılmaya çalışılıyor...Derenin suyu bitti ...Anlayın artık..
Aman müteahhitler zarar etmesin de devlet bankaları zarar etsin. Madem konutlar satılmıyor neden müteahhitler konut fiyatlarında indirime gitmiyor ?
Yapsatçı para kazansın devletin bankası isterse batsın
Sikintinin sebebi su.. bu hukumet bu ac muteahhitlerin sayesinde bu kadar palazlandi.. simdi bunlarin batmasina izin verirse bu az gelismis kafasiz ve aslinda ise yaramaz muteahhit tayfasi hukumetin boynuna ilmigi gecirir.. bunun farkinda olduklari icin ne istense yapiyor hukumet kendi ayagina prangayi vurmus bir defa
Konut sektöründe balon var ama hala siyasi baskıyla faiz düşürülerek konutlar satilsin diye. Faizleri bankalara baskı yaparak emirle düşürmek nedir ki? Üçüncü Dünya ülkesi mi burası? Faizler de kendi kendine yükselmiyor herhalde? Piyasa nasıl çalışır bilmeyen adamlar da ancak böyle tersinden anlar zaten ekonomiyi. Velhasıl o faizler yüksek çünkü ülkede keyfî yönetim var ve bu da risk demek. Ayrıca uluslararası piyasalar da karışık. Buna rağmen faizleri doğal seyrinden çıkarıp yillardir yaptığın gibi baskıyla düşürürsen olacakların sorumlusu bellidir. Ama bu kez kandırıldım demek yok ha.
Bu nasil ekonomi anlayisi....yetmedi mi beton a yatirim kolayligi...fabrika / uretim yatirimina faiz i indirin ki issizlik azalsin ve ekonomiye sureklilik gelsin...yoksa konut mezarligi biraz daha buyuyecek..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.