Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'den bu yılın 11 ayında yapılan bal ihracatının tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 artarak 20 milyon 520 bin 424 dolara ulaştı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yapılan derlemeye göre, yılın ocak-kasım döneminde Türkiye'den 44 ülkeye bal ihraç edildi.
İhracatta, 8 milyon 304 bin 558 dolarla Almanya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi, 6 milyon 651 bin 199 dolarla ABD, 1 milyon 251 bin 854 dolarla Suudi Arabistan izledi.
Söz konusu dönemde Türkiye'den, Hong Kong, Bangladeş, Singapur, Tayvan, Sudan, Gabon, Mogolistan, Somali, Kamerun ve Cibuti gibi farklı ülkelere de bal ihraç edildi.
Doğu Karadeniz'den de bu dönemde 4 ülkeye 722 bin 692 dolarlık bal ihracatı yapıldı.
Bölgenin bal ihracatında Suudi Arabistan 337 bin 742 dolarla birinci, Almanya 307 bin 214 dolarla ikinci, Katar 46 bin 515 dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Kestane balı için üreticilere çağrı
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, yılın 11 ayında yapılan bal ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 59 arttığını söyledi. Gürdoğan, Almanya, ABD ve Suudi Arabistan'ın önemli ihracat pazarları olduğunu dile getirdi.
Doğu Karadeniz'den yapılan bal ihracatının da aynı dönemde yıllık bazda yüzde 25 arttığını belirten Gürdoğan, bölge ihracatında Suudi Arabistan'ın ağırlığına dikkati çekti.
Gürdoğan, son yıllarda artan turizm potansiyelinin bal ihracatını da etkilediğini ifade ederek, "İhracattaki olumlu artıştan memnunuz ve bu rakamların giderek daha da üst seviyelere çıkacağına inanıyoruz." dedi.
Bölge ihracatının çok daha iyi noktalara gelmesi gerektiğini vurgulayan Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Bölgenin kestane balı gibi çok büyük değerde bir balı var ancak bu bal maalesef katma değerli ve bilinilirliği yüksek bir ürün markası haline getirilemiyor. O nedenle üreticiler bir araya gelerek, güç birliği yapmalı ve marka oluşturulmalı. Bu yapıldığı takdirde ihracatın daha da üst noktalara ulaşacağı açıkça görülecektir."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.