Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin'de düzenlenen ve 150 Türk mermer firmasının katıldığı Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’nın son gününde Çin polisi tarafından vergi ihlaline ilişkin düzenlenen operasyonda 4 Türk iş adamının da gözaltına alınması sektörü endişelendirdi.
Çin medyasında çıkan haberlerde gözaltıların mermer kaçakçılığına yönelik olduğu ifade edilirken ülkeye kaçak yolla sokulan mermer miktarının ise 240 bin ton olduğu öne sürüldü. Uluslararası Taş Fuarı'na katılmak üzere Xiamen'e giden 4 Türk iş adamı cumartesi sabahı kaldıkları otelde gözaltına alınmıştı.
3 Türk şirketinin 4 yetkilisinin gözaltına alındığına yönelik ifadelerin yer aldığı haberlerde mermerlerin ülkeye yasa dışı yollarla girmesinden kaynaklı 30 milyon yuan vergi kaybının yaşandığı da iddia edildi.
Gözaltıların ardından Türk Büyükelçiliği harekete geçerken, hükümet temsilcileri de Çinli yetkililer ile görüşmelere başladı.
Yaşanan gözaltıları doğru bulmadıklarını belirten sektör temsilcileri ise 240 bin ton mermerin bir ülkeye yasa dışı yollarla sokulmasının imkansız olduğuna dikkat çekiyor.
3 ŞİRKET DEĞİL TEK BİR BİR FİRMANIN 4 İŞ ADAMI GÖZALTINDA
6-9 Mart arasında Çin'de gerçekleşen fuara 150 Türk firmasının katıldığını ve haberlerde 3 firma şeklinde bahsedilirken tek bir firmanın 4 iş adamının böyle bir duruma maruz kaldığının altını çizen İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Aydın Dinçer ise 4 Türk iş adamının bu şekilde gözaltına alınmasını doğru bulmadıklarını belirtti.
ÇİN MEDYASI DOĞRU OLMAYAN BİLGİLER SERVİS EDİYOR
Çin medyasında çıkan haberlere bakıldığında daha olayın ilk anlarında çok da doğru olmayan bilgilerin servis edildiğini gördüklerini de söyleyen Dinçer, haberlerdeki bilgilerin resmi dairelerden alınmamış doğru olmayan bilgiler olduğunun da görüldüğünü dolayısıyla ne olup bittiğini anlamadan hareket etmenin yanlış olduğuna dikkat çekti.
KAÇAK GİRMESİ MÜMKÜN DEĞİL!
Olay daha net değilken Çin medyasında çıkan haberlerde 240 bin ton kaçak mermerden bahsedilirken bu iddiaya yönelik Dinçer, söz konusu 240 bin ton ürünün 10 bin adet konteyner anlamına geldiğini, bu kadar büyük boyutta bir ürünün ise bir ülkeye kaçak yollarla sokulmasının mümkün olmadığını ifade etti.
İHRACAT ÖDÜLÜ ALACAKTI
Çin'de gözaltına alınan iş adamlarının sahip olduğu firmaya ilişkin de konuşan Dinçer, ''Bahsi geçen firmamız iki hafta sonra düzenlenecek törende ödül alacak fimamızdır. Dolayısıyla her şeyi düzgün en iyi ihracatçılarımızdan biridir.'' dedi.
BİLGİ AMAÇLI TUTULUYORLAR
Çinli firmalardan aldıkları bilgiyi de paylaşan Dinçer, gözaltındaki Türk iş adamlarının bilgi alma amaçlı tutulduğunu ifade ettiklerini dile getirerek, ''Bizim firmalarımız açısından sakıncalı bir durum yok. Çin en önemli pazarlarımızdan. Bizim onlara olduğu kadar onların da bize ihtiyaçları var.'' diye konuştu.
RAKİP ŞÜPHESİ!
Konuyla ilgili konuşan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın son gününde 4 Türk ihracatçısının gözaltına alınmasının, sektörün Çin pazarındaki ilişkilere zarar vermeyeceklerine inandığını bildirirken, Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Raif Türk ise yaşanan sıkıntıda rakiplerden şüphelendiklerini söylemişti.
YILLIK 2.5 MİLYAR DOLAR
Sektör temsilcileri doğaltaş sektörünün son 10 yılda ihracatta bir başarı hikayesi yazdığına dikkat çekiyor. Türkiye doğaltaşta yıllık ihracatını 2,5 milyar doların üzerine çıkarırken dünyanın da en büyük ihracatçısı haline dönüşmüş durumda.
YÜZDE 78'İ ÇİN'E GİDİYOR
Türkiye’nin 2010 yılında 4.8 milyon ton olan toplam mermer ihracatının, 8 yılda 2.5 milyon ton ile yüzde 51 oranında artarak, 2018 yılında 7.3 milyon ton (5 milyon ton blok + 2.3 milyon ton kasalı) olarak gerçekleşti.
Türkiye’den gerçekleştirilen 5 milyon tonluk blok mermer ihracatının yapıldığı ülkeler ise;
Yüzde 78 Çin (3.9 milyon ton), yüzde 9 Hindistan (450 bin ton), yüzde 3 Mısır (160 bin ton), yüzde 2 Suriye (85 bin ton), yüzde 1 Ürdün (55 bin ton), yüzde 1 Tayvan (42 bin ton) ve diğer ülkeler de yüzde 6’lık pay ve toplamda 302 bin ton ile sıralandı. (Yeni Şafak)
Hiçbir suçu yokken tutuklanan ve mallarına eşkıya gibi çökülen yerli işadamlarını bu kadar savunmadiniz. İbretliksiniz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.