Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbul'da riskli görülen 93 okul boşaltılıp başka yere taşınmıştı. Ancak Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) yaptığı bilimsel bir çalışma sonucunda Türkiye genelinde tam 4 bin 159 okulun yıkıcı etkisi olan yüksek deprem riski altında olduğunu tespit etti.
Bu okullardan 191'inin ise doğrudan fay zonu üzerinde bulunduğuna dikkat çeken JMO Başkanı Hüseyin Alan, “Biz uyarı görevimizi yaptık. 4 bin 159 okulun tamamının ismi elimizde var. Ancak kamuoyuna açıklayamayız. Milli Eğitim Bakanlığının bu okulları inceleyip çürük olanları yıkması, sağlam olanları belirlemesi gerekiyor” dedi.
Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, 6.5 ve daha büyük depremlerin yıkıcı etkisine maruz kalacak okulların büyük bölümü Kocaeli, Sakarya, Muş, Bingöl, Aydın gibi illerde bulunuyor.
4 bin 159 okul risk haritası içinde
JMO, Türkiye'nin deprem riski en yüksek alanlarında kalan okullara ilişkin raporunu yayımladı. Raporda ülke genelinde 191 okulun fay zonunun 50 salınım alanına 50 metre gibi çok kısa bir mesafede olduğuna işaret edilirken, 0.50g ve üstü ivme değerleri baz alınarak oluşturulan risk haritası içerisine 4 bin 159 okulun girdiği ifade edildi.
Kahramanmaraş depreminde en büyük yıkımın 0.50g'den yüksek ivme değerleri ile karşılaşılan yerlerde meydana geldiğine dikkat çekilen raporda, “Milli Eğitim Bakanlığını göreve bekliyoruz! İstanbul'daki 93 okul yetmez, Türkiye'de diğer deprem riski yüksek alanlardaki okullarda acilen deprem performans analizlerinin yapılmasına ihtiyaç var” uyarısı yapıldı. Raporda, ülke genelinde bulunan okulların 4 bin 159'unun yüksek ivme değerleri ile karşılaşma olasılığı bulunan alanlar üzerine inşa edildiği, bu sayının da toplam okul sayısının yüzde 8.5'ine karşılık geldiği belirtildi.
Raporda, “Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öncelik sırası da dikkate alınarak bu okulları gözden geçirmesi, fay sakınım bandı içinde (50 metrelik sakınım bandı içinde olan okul sayısı 191) olanlar ile zayıf mühendislik özellikleri sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş okul binaların yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması gerekmektedir. Diğer alanlarda kalan okul binaları için ise kapsamlı deprem performans analizlerinin yapılarak yeterliliklerin gözden geçirilmesi ve AFAD Başkanlığı'nın da söz konusu okullar hakkında yapılan çalışmaları kamuoyu ile periyodik olarak paylaşması gerekmektedir” denildi.
Rapora göre yüksek deprem riski altında bulunan 4 bin 159 şu illerde bulunuyor: Adıyaman, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bitlis, Bolu Bursa, Çanakkale, Çankırı, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Yalova, Çorum.
İLK SIRADA KOCAELİ BULUNUYOR
Rapora göre, 6.5 ve daha büyük yıkıcı depremlerin yaşanabileceği alanlarda bulunan 4 bin 159 okulun 580'i Kocaeli'de bulunuyor. Sakarya, Muş, Bingöl, Aydın ve Tokat gibi illerde de 250'nin üzerinde okul riskli bölgelerde yer alıyor. İstanbul’da taşınan sadece 93 okulda yaklaşık 52 bin öğrenci ve 2.765 öğretmen olduğu dikkate alındığında 4 bin 159 okulda yüz binlerce öğrencinin öğrenim gördüğü anlaşılıyor.
İşte okulların riskli bölgelerde olduğu sıralamada öne çıkan ilk 15 il:
Kocaeli -580
Sakarya -460
Muş-340
Bingöl -330
Aydın-275
Tokat-250
Samsun-200
Elazığ-200
Düzce-190
Erzincan-150
Erzurum-140
Yalova-140
Bolu-135
Amasya-105
Malatya-90
Velilerden özel okula 'çürük bina' tepkisi
İstanbul'da 93 okul için tahliye kararı: İşte o okullar
İZMİRDE DE YIKILAN OKULLAR VİLAYET DEFTERDARLIK BİNALARI BELEDİYE BİNALARI YIKILMAKTA OLAN VERGİ DAİRELERİ VAR AMA YIKILDIKTAN SONRA TEMEL SEVİYESİNE KADAR YAPILMIŞ BEKLEYEN BİNALAR VAR DEPREM NEDENİYLE DE KALİFİYE İNŞAAT İŞÇİSİ SIKINTISI OLACAKTIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.