Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TÜRK bankacılık sektörü yabancı bankaların gözdesi haline geldi. BDDK’nın geçen yıl Bank Audi’ye bankacılık lisansı vermesinin ardından, İtalyan Intesa, İranlı Pasargad Bank da sıfırdan lisans almak için resmen başvurdu. Son olarak Japon bankacılık devi BTMU, bankacılık lisansı almak için başvuruda bulunacağını açıkladı. Böylece Audi Bank ile birlikte dört yabancı banka sıfırdan banka kurmak için çalışma başlatmış oldu. Dört bankanın temsilcileri BDDK ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye’de yapacakları yatırımlarla ilgili bilgi verdi. Yapılan görüşmelerde söz konusu bankalar, önümüzdeki 5 yıllık süreçte 25 milyar dolarlık bir kaynağı Türkiye’ye getirme vaadinde bulundu. Bank Audi 10 milyar dolar, diğerleri de 5’er milyar dolarlık bir kaynağı Türkiye’ye getirmeyi hedefliyor. Sıfırdan lisans alacak olan bankalar 300’er milyon dolar dolar da sisteme giriş parası ödeyecek. Öte yandan Banka alma ve banka lisansı başvurusu için ön araştırma yapan başka yabancı bankalar da bulunuyor.
Bank of China araştırmayı sürdürüyor
Bu bankaların başında ise Çin’in dev bankası Bank of China geliyor. Çinli banka halen araştırmalarını sürdürüyor. Ayrıca Avrupa ve Arap ülkelerinden bazı bankaların da görüşmeler yaptığı ve BDDK’dan bilgi aldığı bildirildi. BDDK yetkilileri lisans için başvuranlarla birlikte yaklaşık 10 yabancı bankanın Türkiye’de bankacılık için çalışma yürüttüğünü bildirdiler.
Japon bankacılık devi BTMU, Türkiye’de bankacılık yapmak için BDDK’ya ağustos ayında lisans başvurusu yapacağını duyurmuştu.
YASED: BU YIL 16 MİLYAR DOLARI GEÇERİZ
ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı ve Unilever Türkiye CEO’su İzzet Karaca, doğrudan yabancı yatırımın yıl sonunda 16 milyar dolar seviyesini aşabileceğini söyledi. Karaca, doğrudan yabancı yatırım girişinin olumlu seyrettiğini belirterek, “Türkiye’ye bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 6.5 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırımın yapıldığı görülüyor” dedi. Doğrudan yabancı yatırımların Türkiye’de henüz global kriz öncesi dönemdeki seviyesine ulaşamadığını anlatan Karaca “Dünyada geçen yıl itibariyle doğrudan yatırımlar toplam 1.5 trilyon dolar seviyesinde. Henüz Türkiye’nin o yüksek, 20-21 milyar dolar dış yatırım çektiği kriz öncesi dönemlere geri dönemedik” değerlendirmesini yaptı. Hüseyin Özay - Star
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.