Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gerçek ve tüzel kişiler, bankalardaki mevduat hesaplarının yanı sıra yatırım kuruluşları (aracı kurumlar ve bankalar) nezdindeki yatırım hesaplarında da emanet ve alacaklarını unutuyor.
En son talep, işlem veya yazılı talimat tarihi üzerinden 10 yıl geçtiği için zaman aşımına uğrayacak emanet ve alacakları olanlar arasında siyasi partiler, site yönetimleri, dernekler, okullar, kooperatifler, festivaller hatta savcılıklar bile bulunuyor.
Yatırım kuruluşları tarafından zaman aşımına uğrayacak emanet ve alacaklara ilişkin tutarı 50 lira ve üzerinde olan hesap sahipleri önce iadeli taahhütlü mektupla uyarılıyor.
Bir sonraki takvim yılı içerisinde zaman aşımına uğrayacak olan emanet ve alacaklar, içinde bulunulan yılın nisan ayının başından bir sonraki takvim yılı sonuna kadar liste halinde yatırım kuruluşunun kendi internet sitesinde ilan ediliyor ve ilan edilen listeler mayıs ayı sonuna kadar YTM'ye de gönderiliyor.
Hesap sahipleri, en son işlem yaptıkları tarihten itibaren on yıllık zaman aşımı süresi içerisinde ilgili yatırım kuruluşlarına başvuruda bulunarak, unuttukları meblağı tahsil edebilecek.
Söz konusu sürede başvuruda bulunmayan hak sahiplerinin hesapları ise YTM'ye devredilecek.
Örneğin, en son işlem tarihi 2 Haziran 2007 olan bir hesap sahibi için 10 yıllık zamanaşımı süresi 2 Haziran 2017'te doluyor. Hesap sahibi 3 Haziran tarihinde yatırım kuruluşuna başvurması halinde, yatırımcıya herhangi bir ödeme yapılmıyor.
"2015'TE 5 MİLYON 392 BİN 122 LİRA GELİR ELDE EDİLDİ"
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, yatırım kuruluşları tarafından YTM'ye yapılan bildirimler çerçevesinde, 2017 yılı içerisinde 419'u tüzel, 37 bin 600'ü gerçek kişi olmak üzere toplam 38 bin 19 hesabın zaman aşımına uğrayacağını söyledi.
Bu hesapların toplam büyüklükleriyle ilgili olarak bugün itibariyle tam bir bilgi vermenin mümkün olmadığını belirten Ertaş, zira hesaplarda sermaye piyasası aracı da bulunabildiğinden bunların satışı veya değerlenmesi gerektiğini dile getirdi.
Ertaş, ancak şu an itibariyle nakit-TL hesabı olup, 2017 yılı içerisinde zaman aşımına uğrayacak tüzel kişi hesaplarının değerinin 3 bin 706 lira, gerçek kişilere ait hesapların toplam değerinin ise 788 bin 764 lira olduğunu ifade etti.
Bunlar içerisinde en büyük değere sahip hesabın tüzel kişilerde 2 bin 322 lira olduğu bilgisini veren Ertaş, bu rakamın gerçek kişilerde 43 bin 577 lira olduğunun altını çizdi.
Ertaş, mevzuat gereği bir önceki yıl içinde zamanaşımına uğrayan emanet ve alacakların izleyen yılın ocak ayı içinde YTM'ye devredildiğini, devredilen sermaye piyasası araçlarından aktif bir piyasası olanların da nakde dönüştürülmediğine dikkati çekerek, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu çerçevede, 2015 yılı içerisinde zamanaşımına uğramış olup, 2016 yılı ocak ayında YTM'ye devredilen emanet ve alacaklarla ilgili olarak 682 bin 385 lirası nakit, kalanı pay ve menkul kıymet yatırım fonu satış geliri olmak üzere toplam 5 milyon 392 bin 122 lira gelir elde edilmiştir. 2016 yılı içerisinde zamanaşımına uğrayan hesapların YTM'ye devir işlemleri yatırım kuruluşlarınca 2017 yılı ocak ayı sonuna kadar gerçekleştirilecektir."
Açın EGS holdingi de zaman aşımına uğratmayalım.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.