<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem37 milyon kişinin kredi kartı borcu 1.2 trilyon----

37 milyon kişinin kredi kartı borcu 1.2 trilyon

37 milyon kişinin kredi kartı borcu 1.2 trilyon
18 Şubat 2024 - 09:11 www.finansingundemi.com

Çetin geçim şartlarının yarattığı baskının altında kalan vatandaşın sırtındaki borç yükü de artıyor. Ekonomi yönetimi kredi kartı harcamalarını sınırlandırmak için düğmeye bastı. Ancak uzmanlar, bu adımın krizi derinleştirebileceğini belirtiyor.

Kredi kartı harcamaları hızla artarken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ardından Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da, 10 gün önce yaptığı açıklamada, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin sinyallerini vermişti.

Seçimden sonra vergi artışlarının yanı sıra son bir yılda 2.5 katına çıkarak 1.25 trilyon TL’ye kadar ulaşan kredi kartı harcamalarına yönelik kısıtlamalar getirilmesi bekleniyor. Mehtap Özcan Ertürk'ün Sözcü'deki haberine göre Türkiye Bankalar Birliği, (TBB) Aralık 2023 itibarıyla bireysel kredi kullananların sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyona, bireysel kredi kartı borcu olanları sayısı ise 3 milyon kişi artarak 36.7 milyona çıktığını açıkladı.

Bankaların konut, taşıt ve ihtiyaçtan oluşan tüketici kredilerinden ve bireysel kredi kartlarından alacakları yıllık yüzde 71 artışla 9 Şubat itibarıyla 2 trilyon 790 milyar liraya ulaştı. Burada en önemli sıçrama kredi kartı bakiyelerinde gözleniyor. 2023 yılı başlarında 496 milyar lira kredi kartı borçları yüzde 152 artışla 9 Şubat itibarıyla 1 trilyon 251 milyar liraya yükselmiş durumda.

KRİZİ DERİNLEŞTİRİR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de eylül ayında yaptığı açıklamada kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde kredi büyümesini kesecek adımların atılacağı sinyalini vermişti. Faiz artırımı, limit azaltımı, asgari ödeme tutarının yükseltilmesi, nakit çekim tutarının kısıtlanması, mevcut uygulamadaki taksit sayısının azaltılması veya kaldırılması gibi önlemlerin ilk planda uygulanabilecekler arasında yer aldığı söyleniyor. Ancak uzmanlar bu tür adımların vatandaşı olumsuz etkileyerek krizi derinleştireceği görüşünde.

EK HESAPLAR KABARDI 

Kredi ve kartların yanı sıra kredili mevduat hesaplarında (KMH) da ciddi artışlar görülüyor. TBB verileri 2023’de ek hesap kullananların sayısının 26.9 milyon kişiden 28.7 milyona kişiye, borç tutarının ise 72 milyar liradan 175 milyar liraya çıktığını gösteriyor. Kredi kartı ekstrelerindeki asgari tutarı ödeyenlerin sayısı da kart kullanıcılarının yarısına ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre, sadece dar gelirliler değil artık beyaz yakalı çalışanlar dahi borcun asgari tutarını ödemeyi alışkanlık haline getirdi.

Üç kamu bankasından kredi kartı kararı

 

Kaç kredi kartına sahip olmalı?

 

Kredi kartı şirketleri nereden para kazanıyor?

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)