Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çin’de bulunan Jilin Üniversitesi ve Rusya’daki Moskova Devlet Üniversitesi liderliğindeki bir ekip dünyadaki ilk kez, 30 bin yıldan daha uzun bir süre önce ölen Neandertal kafatasını üç boyutlu olarak yeniden yapılandırdı. Araştırmacılar, ortaya çıkan portrenin Avrasya'daki tarih öncesi insanların yüz şeklini ve Orta Asya'daki Neandertallerin şekilsel özelliklerini net bir şekilde gösterdiğini söyledi.
Portrait of an 8-year-old Neanderthal boy...
— MU-Peter Shimon 🀄 (@MU_Peter) January 19, 2023
The face of an eight-year-old Neanderthal boy, "Teshik-Tash 1", who died over 30 Kya has been reconstructed by using a skull initially found in the Teshik-Tash cave in Uzbekistan in 1938.https://t.co/iFR9g0KygV pic.twitter.com/vDsqj8i8bV
KAFATASI TEŞİK TAŞ MAĞARASINDA BULUNMUŞTU
Bununla birlikte 1938 yılında Özbekistan’daki Teşik Taş mağarasında bulunan kafatası Asya'da keşfedilen ilk Neandertal fosili ve bugüne kadar korunan tek tam Asya Neandertal kafatası fosili olma özelliğine sahip.
Teşik-Taş 1 olarak adlandırılan kafatası, beş çift Sibirya dağ keçisi boynuzu ve kuş iskeleti ile birlikte mağaranın içindeki sığ bir çukurda bulundu. Bu da onun törensel olarak gömüldüğünü gösteriyor. Ancak 2021 yılında Almanya’daki Mac Plank Enstitüsü tarafından yapılan çalışmaya kadar kafatasının bir Neandertal çocuğa ait olduğu bilinmiyordu.
Alman uzmanlar, kafatasının ön kemiğini analiz etti ve şeklin önceki Neandertal kafataslarıyla eşleştiğine buldu. Yapılan DNA analizi ise Teşik-Taş 1'in Neandertal tipi mtDNA taşıdığını gösterdi.
TAHMİNEN 8 YAŞINDA
Diğer yandan son 3 boyutlu restorasyon çalışması; tahminen 8 yaşında olan çocuğun büyük bir yüze ve burna, dar bir alna ve belirsiz bir çeneye sahip olduğunu ortaya koydu.
Jilin Üniversitesi’nden Zhang Quanchao, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Modern insanın soyu tükenmiş bir akrabası olan Neandertal fosilleri ilk olarak Almanya'daki Neandertal Vadisi'nde keşfedildi. Ancak, bir dönem Avrasya’da geniş bir popülasyonlar vardı” diye konuştu.
NEANDERTAL DNA’SI
Öte yandan Neandertallerin yalnızca son buzul çağında Avrupa'da dolaştıklarına uzun süredir inanılıyordu, ancak 2015'te Washington Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırma, onların daha doğuya yayılmış olabileceklerini ve orada daha önce düşünülenden daha uzun süre modern insanlarla birlikte yaşamış olabileceklerini ortaya çıkardı.
Modern insanların genomlarında bulunan Neandertal DNA'sının izlerinin analizi, Doğu Asya'daki insanların, Avrupalılardan yüzde 15 ila 30 daha fazla Neandertal DNA'sı taşıdığını gösterdi.
65 bin yıl önceki duvar resimlerini Neandertallerin yaptığı kanıtlandı
Bilim insanları: Neandertaller yüzebiliyor ve dalabiliyordu
İki bin yıllık hamile kadın mumyasının yüzü gerçekte nasıldı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.