<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis30 AVM bankalara geçecek----

30 AVM bankalara geçecek

30 AVM bankalara geçecek
14 Ocak 2021 - 09:24 www.finansingundemi.com

Pandemi sürecinin etkileri ortaya çıkmaya başladı. Yüksek miktarda borçlu olan AVM’ler ödeme yapamayınca el değiştirmeye başladı.

15 milyar doları aşkın yatırım kredisi borcu bulunan AVM’ler, borç çeviremiyor. 30 AVM’nin bankalara devir yolunda olduğu belirtiliyor.

Geride bıraktığımız yıl itibari ile sayıları 440’a, kiralanabilir alanı ise 13,1 milyon metrekareye yaklaşan Alış Veriş Merkezleri, bankalara devir tehlikesi ile karşı karşıya. Bünyelerinde bulunan markalara kira desteği kapsamında 6,5 milyar TL’lik destek veren AVM’ler, artan kurun da etkisi ile kendi borçlarını ödeyemez duruma geldi. 15 milyar dolar borç bulunan sektörde 30’a yakın AVM’nin bankalara devir riski ile karşı karşıya olduğu belirtildi. Yakın gelecekte en büyük AVM sahiplerinin bankalar olabileceğini vurgulayan sektör temsilcileri, 1 milyona yaklaşan istihdam sağlayan sektörün ayakta kalabilmesi için borçlarında 1 yıl faizsiz öteleme ve TL’ye dönüş desteği talep etti.

Alınan bilgilere göre, yerli yatırımcılar AVM yatırımlarında genellikle yüzde 20-25 civarında öz kaynak kullanıyor. Kredi başvurusunda ise kira sözleşmelerini teminat gösteren kurumlar, 6-7 yılı bulan vadelerde kredi alıyor. Yabancı yatırımcılarda ise söz konusu vade 10 yılı aşıyor. Bilindiği üzere 2018 Ekim ayı itibari ile kiralamalarda TL’ye geçilmişti. Uygulama öncesi döviz üzerinden kredi alan AVM sayısının yaklaşık 200 civarında olduğu ve bunların çok büyük bir kısmının da ödemelerinin devam ettiği belirtiliyor. Bu yıl itibari ile söz konusu borç miktarının 15 milyar dolar civarında bulunduğu belirtiliyor.

Dünya’nın haberine göre, kaba bir hesapla, gelirleri TL’ye dönen AVM’lerin kredi yükü, 2018 Ekim’den bu yana döviz kurunda gerçekleşen artış nedeni ile yüzde 25’e yakın yükseldi. Pandemi döneminde düşen gelirler de dikkate alındığında birçok AVM borçlarını çeviremez duruma geldi. Borç yükümlülüklerini yerine getiremeyen AVM’lerin bankalara devri de hızlandı.

Sanal AVM’ler geliyor

 

AVM'lerde kapanmalar artıyor

 

Tüketiciler ikilemde AVM mi, cadde mağaza mı?

 

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • oflu.14 Ocak 2021 23:50

    iş adamları inş işlerinden kar dönüşü hızlı oluyor diye verdiler bu işe oh olsun onlara fabrika yapda uzun ömürlü yaşasın işin

  • Akşf14 Ocak 2021 14:26

    Teknoloji geliştikçe onlibe satışlar artıkça Avm leri populerliği düşüyor zaten. Çok avm kuruldu, Zamanla avm letin bir kısmı olacak

  • Yalan bunlar inanma14 Ocak 2021 14:22

    Yalan inanma bunlara, Herşey iyi dört dörtlük inanma.

  • Albay14 Ocak 2021 12:10

    Piyasayı 5 büyük market ve Çinli ABD li internet plartformlari yiyor yeni baronlar geliyor trampa nefes aldırmayan sermaye yarın aynısını burdada yapacak insan hayvan şirket yada devletler nekadar çok büyürse okadar tehlikeli olup seytanlasirlar toplumun sigortası ve sosyal patlamaların sigortası küçük esnaflar el birliği ile imha ediliyor veresiyeyi bakkaldan züccaciye den tuhafiye den alırsın ama market internet vebenzeri yerlerden günahını alamazsın birde vampir bankalar var onuda yazmadım malum herkes goruyor

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU14 Ocak 2021 10:26

    ALLAH, Türklere akıl fikir versin.milyarlarca dolr hiç binanalara AVM lere yatırılır mı.bunun yerine fabrikalar kurulda dışarıdan aldığımız tüm ürünleri üreten döviz hiç bir zaman yükselmez idi.daha onlarca fabrika da bankalara deviredilcek bakalım bankalar nasıl bu işin altından kalkacaklardır.

  • Servergazi 14 Ocak 2021 09:41

    Piyasa o kadar güzel borsa ralli yapıyor.Daizlerin yüksek olduğu bir ortamda bu şirketlerin yaşaması mümkün değil.Buyük alemede gidiyoruz.