Stratejik planını hazırlayan VakıfBank, 2016 yılında toplam aktif büyüklüğünü 200 milyar TL’nin üzerine taşıyacak. 2012 sonu itibariyle 104 milyar 580 milyon TL’lik aktif toplamı olan
banka 2013-2016 döneminde aktif toplamına yaklaşık 100 milyar TL daha eklemiş olacak. Bu 2009 yılına göre yüzde 210’luk, 2012 sonuna göre ise yüzde 93’lük bir artışı ifade ediyor. Bankanın 2009-2012 arasında aktifte yüzde 61.4 büyüme performansı izlemişti.
Banka 2015 yılı itibariyle ise 2009 yılı ile karşılaştırıldığında kredilerde 2.5 kat mevduatta ise 1.3 kat büyümüş olacak.
Göreve geldiği günden bu yana bilanço büyüklüklerini ikiye katlayan VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, orta vadeli planlarını anlatırken "Bir VakıfBank daha üzerine koyarız" dedi.
Türkiye ekonomisinde de güzel gelişmeler olduğunu, enflasyon ve faizlerde yüzde 10'ların altına gelindiğinin altını çizen Kalkan, "2001 yılında 'Siz bu işi bilmiyorsunuz, bankacılık böyle mi yapılır?' diyenlen bugün Türkiye'yi örnek gösteriyor. Pozitif ayrışmak bu" değerlendirmesinde bulundu.
Tabana yaygın müşteri ağı olan
banka oluyor
Dünya Gazetesi'nden Ece Ceyhun'a konuşan VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, daha önce 5 yıllık plan yaptıklarını ve bu hedefler doğrultusunda ilerlediklerini açıklamıştı. Kalkan ilk kez bunu rakamlara dökerek bankanın aktif, kredi, mevduat, çalışan ve şube sayılarını detayları ile anlattı. Bilançonun kalemlerini tek tek çalıştıklarını vurgulayan Süleyman Kalkan, çalışmanın temel nedeninin ise daha tabana yaygın bir
Banka hedefi olduğunu vurguladı. Nitekim Kalkan, 2009 yılında 10.1 milyon olan müşteri sayısının 12.8 milyona çıktığını da bildirdi.
Kalkan, Bankanın hem kredide hem de mevduatta, sektörden daha fazla oranlarda, büyük firmalarla çalışan belli bir alana yoğunlaşmış bir bilanço yapısından daha tabana yaygın, müşteriye daha yakın bir banka haline geldiğini anlattı.
Kakan, “2015 yılına geldiğimizde hem daha karlı olalım, hem KOBİ’de hem bireyselde büyüyelim istiyoruz. 2015 yılındaki planımızda bireysel bankacılığın payı yüzde 45, ticari, kurumsal ve KOBİ bankacılığının payı ise yüzde 55 olacak. Bilançoda KOBİ kesiminin payı artıyor. 2012’de yüzde 60’a yakın bir artış sağladık. Son 3 yıla baktığımızda istikrarlı bir artış var. Böylece müşteri tabanımız genişliyor. Daha küçük ve orta ölçekli çok sayıda müşteri ile çalışan bir yapıya doğru gidiyoruz. Şubeleri açtığımız zaman da yeni müşteri küçük ve orta çaplı müşterileri hem kredi hem mevduat tarafında sağlamış oluyoruz. Nakdi kredilerde yoğunlaşmamız sektörün altına geldi” açıklamasında bulundu.
Banka bir ‘VakıfBank’ daha büyümüş olacak
2012 yılı bilançosuna bakıldığında, kar, aktif ve kredi büyümesinde sektörün üzerinde performans sergilediklerine vurgu yapan Kalkan KOBİ bankacılığında ise daha da önde gittiklerini belirtti. Kalkan, “Aslında bir VakıfBank daha üzerine koymuş olacağız. Şube sayısına bakın 545’ten başlamışız, şu anda 745 şubemiz var, 1.000 şubeye geldiğimizde ikiye katlamış olacağız. Ama “Büyüdü de ne oldu?” sorusu önemli. Müşteri tabanını genişleteceğiz. Riski dağıtacağız. Daha randımanlı müşteri ile çalışmış olacağız.Orada kar marjları daha iyi” dedi.
Şubeleşme tarafında 2015 planına uygun giden VakıBank, 1.000 şubeye ulaştığında çalışan sayısını da 16 bine çıkartmış olacak.
2015’te aktif 169.1, 2016’da 201.5 milyar TL
Kalkan’ın verdiği bilgiye göre VakıfBank’ın aktif büyüklüğü 2009 yılında 64 milyar 798 milyon TL düzeyindeydi. 2012 yılı sonunda, söz konusu döneme göre, yüzde 61.4 artışla 104 milyar 580 milyon TL’ye çıktı. Banka, 2013 yılında aktifini yüzde 15 büyütme planı yaptığını açıklarken Kalkan, projeksiyona göre 2015 yılında aktifin 169.1 milyar TL, 2016 yılında ise 201.5 milyar TL olacağını aktardı. Böylece aktifler 2009-2016 döneminde yüzde 210.96 artmış olacak.
Kredi hacmi 2015 itibariyle 53 milyar TL artacak
2009-2012 döneminde kredilerini yüzde 97 oranında artırarak 67 milyar 868 milyon TL düzeyine çıkartan VakıfBank, 2012-2015 döneminde ise bu cephede yüzde 78.65’lik büyüme hedefliyor. Bankanın kredilerinin 2015 sonu itibariyle 121.3 milyar TL’ye ulaşacağı öngörülürken 2009-2015 büyümesi yüzde 253’ü işaret ediyor. Böylece bankanın kredi hacmi 53.4 milyar TL artmış olacak. Kalkan, ayrıca “Geçen sene kredi bakiyesini 10 milyar lira artırdık. Bu net artış ama biz aslında dönem içinde kapanan, ya da taksiti ödenen kredileri de düşünürseniz, daha fazla finansman yapıyoruz” bilgisini de paylaştı.
Mevduat tarafında ise 2009 yılında 44 milyar 652 milyon TL düzeyinde olan düzey 2012 yılında 67 milyar 242 milyon TL’ye çıktı. BU 2009-2012 döneminde yüzde 50.6’lık bir büyüme performansına işaret ediyor. 2015 yılı için öngörülen 105 milyar liralık mevduat büyüklüğü ise 2012-2015 dönemi için yüzde 56, 2009-2015 için ise yüzde 135’lik bir büyüme performansını ortaya koyuyor. Süleyman Kalkan banka ile ilgili şunları anlattı:
ANKARA’DAN İLK KAFİLE GELELİ 2 YIL OLDU: VakıfBank’ın taşınması tamamlandı bitti. Sorunsuz bir şekilde bitti. Ankara’da operasyon merkezimiz kaldı sadece. İyi bir çalışma oldu. Öbür türlü onları da buraya getirip Gebze’de inşaat yapıp ilave maliyetle yatırım yapmamız gerekiyordu. İlave masrafa gerek yoktu. İstanbul’a taşınma minimum maliyetle yapıldı. Çalışan, evli kadınları hariç tuttuk. Bekarlara ve erkeklere yol gösterdik. Onlar da geldi, çok mutlular. Bir daha kovsan gitmezler! İlk gelen kafile 2 sene oldu. Bugün Ankara’ya göndermeye kalksanız gitmez.
2016’DA İFM’DEKİ YERİMİZE GEÇMİŞ OLURUZ: Evvela anlayışlar değişiyor. Burası iş odaklı bir yer. Ankara’dan çok farklı. Çalışma biçimi anlayışı çok farklı. Bir de sürekli eksiğimizi daha hızlı görmemizi de sağladı. İstanbul
Finans Merkezi’ne geçtiğimizde her şeyimizi tamamlamış olarak geçeceğiz. Hiçbir sorunumuz kalmayacak. Tamamen İstanbullu bir banka olarak. 2016 yılı sonu gibi de Finans Merkezi’ndeki yerimize geçmiş olacağız.
ORTA VADEDE HEDEF ÇİN VE AZERBAYCAN: Yurt dışında nerelerde genişleme imkanları var diye bir çalışma yaptık. 3-4 tane yer öne çıkıyor. Ancak bir kısmında Arap baharı nedeniyle belli bir istikrar henüz sağlanmadı. Örnek Mısır, Suriye, Libya, Tunus. Sistemin oturması, istikrara kavuşmasını beklemek lazım. Öbür türlü yatırıma kalkıştığınızda ertesi gün kapatma durumunda kalabiliyorsunuz. Erbil çok iyi gidiyor. Bir ara Balkanlar'a baktık. Nüfuslar çok küçük, bankacılık sektörleri oldukça zayıf. Gelir düzeyleri düşük. Uzun süre zararı göze almak lazım. İlk etapta Orta Doğu'da belli yerler düşünülebilir. Suriye, Mısır, Libya, Kuzey Afrika. Buralarda potansiyel yüksek. Çin orta ve uzun vadede ihmal edilmemesi gereken bir pazar. Dünyanın
finans merkezi bu tarafa kayıyor. Bir de Azerbaycan, Türki Cumhuriyet’lerde iş imkanları olabilir. Ama bugünden yarına yapılabilecek şeyler değil. Sadece onları izlemeye çalışıyoruz. Ne zaman iyi bir noktaya geldik, artık burada bir şeyler yaparız dediğimiz anda harekete geçeriz.
3 ALANDA DAHA AKTİF OLACAK: 2012 yılında en büyük gelişmeyi KOBİ’de yaptık. Karlılığımızı olumlu etkiledi. Ama 2013 yılında KOBİ’nin yanı sıra bireysel tarafta da proje finansmanında da daha aktif olacağız. O kadar çok yapılacak iş var ki… Otoyol özelleştirmeleri, köprü, Gebze-İzmir otoyol geçişi, 3. havalimanı, enerji santralleri, özelleştirmeler. Enerji işi bizim çok iyi bildiğimiz bir alan. HES, rüzgar, jeotermal pek çok alanda enerji projelerine yatırım yaptık. Turizme yatırım yaptık. Antalya’da, Manavgat’ta birçok turizm tesisinin altında VakıfBank’ın imzası var. Bu alanda önümüzde müthiş bir iş var. Önümüzdeki senenin ana konularından biri olacak. 2013 yılında daha fazla aksiyon alacağız. Reel sektöre sağlayacağımız kaynak ilave 5-6 milyar liranın altında olmaz. Ağırlık ihtiyaç ve konut olacak. Her ikisinde de Pazar payımızı korumaya yönelik bir çalışma yaparız. Kredi kartında büyüyoruz ve büyümeye devam edeceğiz.
FAİZ BURADAYKEN KREDİ KULLANILIR: Kredi talepleri daha iyi. Faizler önemli ölçüde düştü. 2012 yılının başına bakın şu andaki
faiz seviyelerine bakın. Gösterge faizleri %12’lerden %5.9’a gelmiş. Konut kredisinde oranlar %0.75-%0.79 yani %0.80’in altına indi. Bundan sonra çok daha fazla gidecek yer yok. Biraz daha düzleşecek. Şu anda gösterge
faiz %5.8’lerde, belki %5.20’lere gelir. Kredi kullanan açısından iyi bir nokta aslında.%0.75 ile verdiğiniz krediden para kazanılır mı? Biraz zor ama tüketici için iyi bir oran. Bence bu seviyelerden çok rahat kredi kullanılabilir. Eskiden döviz kredilerinde bu oranlar konuşulurdu, şimdi TL’de bu oranlar konuşuluyor. Ekonomi yönetiminin de başarısı bu. Faizde 10’un altındayız, enflasyonda 10’un altındayız.
TÜRKİYE EN İYİ ÖRNEK OLARAK ANLATILIYOR: 2001 yılında Avrupalılar bize “Siz bu işi bilmiyorsunuz, bankacılık böyle yapılır mı?” diyorlardı. Kendileri kendi kurallarını uygulamamışlar. Şimdi Türkiye güzel örneklerden biri haline geldi. En iyi örnek olarak anlatılıyor. Gurur duymak lazım. Pozitif olarak ayrışmak bu. Gerçekten iyi bir trend yakalandı.
2 MİLYON 300 BİN KİŞİNİN MAAŞINI ÖDÜYOR: Konut kredilerinde iki numarayız. İstikrarlı olarak büyümeye devam ediyoruz. Geçen sene kredilerin çok büyümediği bir yıldı. Buna rağmen konut kredisi portföyümüzü büyüttük. Pazar payımızı da büyüttük. 10 milyarlık eşiği aşmış durumdayız. Konut kredilerinde 10 milyar lira eşiğini iki banka aşmış. Bunlardan birisi de VakıfBank... İhtiyaç kredilerinde de durumumuz iyi. Geniş bir maaş ödemeleri ağımız var. Son derece etkili çalışan bir alan. Ankara’da gücümüz de buradan geliyor. Kamu kuruluşlarının çoğunun maaş ödemelerini biz yapıyoruz. Toplam 2 milyon 300 bin kişinin maaş ödemesini biz yapıyoruz. Emeklisi, çalışanı hepsi dahil. Bundan dolayı kredili mevduatta bir numarayız. Her çalışana ayrı bir kredili mevduat açılıyor.
TL EUROBOND’UN YANINDA COVERED BOND’DA DÜŞÜNÜYOR: Yurtdışı piyasalarda bu yıl daha aktif olarak yer alacağız. Bu sene TL Eurobond’u çalışıyoruz. Yurtdışı borçlanmada geçen senekinden de daha iyi bir noktada olacağız. Uzun vadeli borçlanma imkanları arttı. Uluslar arası piyasalar gidip 5 yıl vadeli, 7 yıl vadeli, 10 yıl vadeli kaynak bulacağız. Bir not artışı daha olursa Türkiye çok daha iyi noktalarda olacak. Türkiye’ye sermaye akımı artacak. Projeler de uzun vadeli. Bu sene covered-bond da var planımızda. Onu da çalışıyoruz. Ne zaman olur bilmiyorum ama bu sene içinde yaparız. Ayrıca EBRD gibi kuruluşlarla da çalışmalarımız var. KOBİ’ler için ayrı programlar var.
BİLANÇO İYİ SERMAYE YETERLİLİK RASYOMUZ ÇOK İYİ: Bilançomuz sermaye yeterlilik rasyosu açısından da çok iyi. Basel 2’ye geçildiği zaman ‘ne olacak oran düştü mü düşecek mi’ diye çok tartışıldı. Kendimiz ilave kurallar getirdik. Basel’de olmayan kuralları da ekleyip halen yüzde 12 olarak uyguluyoruz. Bizim hem KOBİ’ye girmiş olmamız hem konut tarafında büyük bir portföye sahip olmamız, hem sermaye benzeri krediyi almamız sermaye yeterlilik rasyomuzu önemli ölçüde artırdı. Şu anda yüzde 16’nın üzerinde bir yere geldik, daha önce yüzde 13’lerdeydi. Muazzam bir imkan. Sermaye yeterlilik rasyomuz 2009 sonunda 15.42’ydi. Bankayı ikiye katladık neredeyse. Katlayınca o sermaye buharlaşıyor. Buharlaşınca yeni sermaye koymak lazım. Sermayeyi en ekonomik şekilde kullandık. Bu kadar büyük bir bireysel kredi portföyüne sahip olmamıza rağmen.
İŞTİRAKLERİMİZİ BÜYÜTMEK İSTİYORUZ: Finansal olan iştiraklerimizi geliştirmek, büyütmek ve onları bünye içinde tutmak taraftarıyız. Finansal olmayan iştirakleri ise büyütme gibi bir arzu söz konusu değil. VakıfEmekilik ve Güneş Sigorta en önemli iştiraklerimiz. Onun dışında çok büyük iştirak portföyümüz yok.Sigorta tarafında banka ile çok iyi entegrasyon imkanı var. Birlikte iyi iş yapma imkanı var. Emeklilik tarafında tamamen kitlesel bir şeye dönüyor. Banka ile paralel çalışıyor. Hem Vakıf Emeklilik hem Güneş Sigorta’da öyle. Müşteri tabanı genişlediği için onların da işi artmış oluyor. Onun dışında başka bir plan söz konusu değil.
ZAMANINDA VAKIFBANK HİSSESİ ALMAYAN PİŞMAN: Arkadaşlarımız belirli dönemlerde roadshow’a çıkıyorlar. Neredeyse üç ayda bir gelişmeleri anlatıyoruz. Bazen ben de gidiyorum. Bankanın yurt dışı yurt dışında yatırımcı nezdinde ki imajı çok iyi. Hisselerimizin performansı da çok iyi oldu. Zamanında girmeyenler pişman oldu. Bankacılık hisselerinde en iyi performansı gösteren hisselerden biriyiz. Eurobondlarda para kazanıyorlar. Negatif bir durum yok. Bu sene tekrar pazara çıktığımızda pozitif olarak etki edecek.
FİLENİN SULTANLARI UÇUYOR BİZ YETİŞEMİYORUZ: Onlar uçuyor, biz yetişemiyoruz! Çok başarılılar. Öyle bir rekora imza attılar ki. Şu anda dünyada takım sporlarında bu yıl VakıfBank Spor Kulübü gibi bir başka takım yok. Hiçbir dalda. Basketbol, futbol, voleybol aklınıza ne gelirse hiçbirisinde yenilmemiş namağlup bir takım. Resmi 27 maç yapmış hiçbirinde yenilgi yok. Türk voleybolu bambaşka bir yere geldi. Bunun altında VakıfBank’ın imzası var. Çünkü altyapıya destek veriyoruz. Biz 27 yıl önce bunu almışız buna sahip çıkmışız. Çok başarılılar. VakıfBank Spor Kulübü artık bir dünya takımı.
tablo
2015’te mevduat ve kredide 100 milyarı devirecek
Milyar TL 2009 2012 2015 2016
Aktif Toplamı 64.8 104.6 169.1 201.5
Toplam Krediler 34.4 67.9 121.3
Toplam Mevduat 44.6 67.2 105.0
Toplam Çalışan 10.153 13.463 16.000 -
Toplam Şube 545 744 1.000 -