3 nedenden ekonomi çalkalanıyor
FED'in tahvil alımları, Japonya'nın teşvik planının gecikmesi ve Brezilya'nın finansal işlemler vergisini kaldırması piyasaları olumsuz etkiliyor
ABD Merkez Bankası Fed'in politika değişikliği beklentisi, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin açıklamaları ve Brezilya'nın sıcak paraya karşı vergiyi kaldırması dün borsaları salladı. Sabah'ın haberine göre, Japonya Başbakanı Abe'nin deflasyonla mücadele için uygulayacağı yeni politikaların zamanlaması kafalarda soru işaretleri yaratınca özellikle Asya'da birçok endeks düşüşle kapandı. En yüksek düşüş yüzde 3.83'le Japonya'daki Nikkei 225 Endeksi'nde yaşandı. Brezilya'da Bovespa Endeksi yüzde 1.88 değer kaybetti.
FED EYLÜLDE AZALTACAK
Deutsche Bank ve Goldman Sachs'ın Fed politika değişimi tahminleri de ürküttü. Fed'in ABD'de ekonomisindeki toparlanmanın ardından büyük ihtimalle eylülde tahvil alımlarında üçte bir oranında azaltma yapacağını tahmin eden yatırım bankaları, piyasalardaki beklentiyi körükledi.
Fed politika değişimine gidiyor
ABD ekonomisindeki iyileşmenin Fed'i tahvil alımlarını azaltmaya yönelteceği beklentisi dün iyiden iyiye arttı. Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, merkez bankasının tahvil alımlarında kesintiye gidilmesi çağrısında bulundu. Goldman Sachs ve Deutsche Bank ekonomistleri, Fed'in teşvikleri eylülde azaltabileceği tahmininde bulundu. Fed Başkanı Ben Bernanke 22 Mayıs'ta ekonomideki ilerlemenin tahvil programını yavaşlatmayı getirebileceğini söylemişti. Kansas City Fed Başkanı Esther George, büyümenin hızlanmasını dile getirerek bankaya aylık 85 milyar dolarlık alımları azaltması çağrısı yaptı.
Brezilya sıcak paraya vergiyi kaldırdı
Brezilya finansal işlemler vergisini kaldırarak, kur savaşlarıyla mücadelesinin tüm temel taşlarını dağıttı. Brezilya hükümeti IOF olarak da bilinen finansal işlemler vergisini yüzde 6'dan 0'a indirerek, realin, dolar karşısında çok hızlı zayıfladığına ilişkin endişelerin sinyalini veren bir hamlede bulundu. Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega, "Piyasanın normalleşmesi ve Fed'in genişlemeci politikalarını azaltmaya yönelik hamleleri sayesinde bugün bu bariyeri kaldırabildik" açıklamasında bulundu.
UBS'den 'Abegeddon' uyarısı
Japonya Başbakanı Şinzo Abe ekonomiyle ilgili teşvik paketi açıkladı. Yabancı yatırımları artırmak için özel ekonomik bölgeler kurulması, kamu emeklilik fonlarının daha fazla hisse alması, altyapı finansmanının 2020'ye kadar üçü katlamasını da içeren yasama paketi vaat etti. Abe'nin açıklamalarının büyümeyi sağlamayacağı endişelerini dile getiren ekonomistler İncil'de 'kıyamet' için geçen Armageddon kelimesinden yeni bir terim türetti. UBS Varlık Yönetimi Başkanı Alex Friedmann "Büyüme yoksa potansiyel bir felaket yani Armageddon hikâyesi olabilir. Biz buna 'Abegeddon' adını taktık. Bu senaryoda yatırımcılar Japonya'nın borç seviyesinin sürdürülebilirliği endişesi duymaya başlıyor ve bu durumda ülke tahvillerinden çıkıyor" dedi. Abe'nin ekonomi paketiyle ilgili yasaların sonbaharda devreye sokulacağını söylemesi ise Japonya piyasalarında soğuk duş etkisi yarattı. Nikkei Endeksi'nde hisse senetleri değer kaybetti.