Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, “Yavuz Sultan Selim Köprüsü” adı verilen 3. Köprüye ilişkin CİMER’e yapmış olduğu başvuruya gelen yanıtı paylaştı.
Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından gelen yanıta göre, geçiş garantisi günlük 135 bin araç olan 3. Köprüden Eylül 2016'dan Haziran 2019'a kadar geçen sürede 41 milyon 805 bin araç geçti. Buna göre, 3 yıla yakın bir sürede verilen araç garantisinin üçte birine dahi ulaşılamadı.
Bianet’teki bilgilere göre, Adıgüzel'in başvurusunda şirketlere ödenen miktara ilişkin soru yanıtsız bırakılırken, “Görevli şirketlerin kusuru dışındaki herhangi bir nedenle bir İşletme Yılı'nda söz konusu kesim veya kesimler için garanti edilen toplam taşıt sayısına ulaşılamaması durumunda meydana gelen gelir farkı, 40.52.34.00-04.5.1.00-2-05.4 kodlu ‘Ekonomik-Mali Amaçlı Transferler' adlı bütçe tertibinden Görevli şirketlere ödeme yapılmıştır” denildi.
“GARANTİ EDİLENİN YÜZDE 30’U GEÇİŞ YAPTI”
Yanıtta yer alan verilere göre garanti edilenin yalnızca yüzde 31'inin geçtiğini ifade eden Adıgüzel, şu değerlendirmelerde bulundu:
“YSS Köprüsü ve otoyollarda günlük araç garantisi 135 bin. Ancak Eylül 2016-Haziran 2019'u kapsayan toplam 1033 günde köprüden yalnızca 41 milyon 805 bin 793 araç geçmiş. Günlük ortalama 40 bin 741 aracın geçtiğini hesaplarsak, bu süre zarfında garanti edilenin yalnızca yüzde 30'unun geçtiğini görüyoruz.”
“GÜNLÜK 1 MİLYON 800 BİN TL HALKIN CEBİNDEN ÇIKIYOR”
Adıgüzel zararın günlük olarak yakşalık 1 milyon 800 bin TL olduğunu belirterek, “Gelen yanıtta geçiş sayıları aylara, yıllara ve araç tipine göre verilmediği için şirketlere ödenen miktara ilişkin net bir hesaplama yapamıyoruz. Öte yandan 135 bin garantili köprüden günlük ortalama 40 bin aracın geçtiğini düşünürsek, geçmeyen 95 bin araç için günlük ortalama 1 milyon 800 bin TL, 82 milyon vatandaşımızın cebinden çıkıyor” dedi.
“VATANDAŞ KÖPRÜYÜ TERCİH ETMİYOR”
Adıgüzel köprünün İstanbul’un trafik sorununun çözümüne de katkı sağlamadığını öne sürdü ve “YSS Köprüsü istek hattından çok uzak, ayrıca uzayan yol ve geçiş maliyetinin yüksek olması nedeniyle sürücüler tarafından tercih edilmiyor. YSS Köprüsü'nün anlaşmada yer alan taşıt garantisini sağlaması ancak köprünün kendi trafiğini yaratmasıyla mümkün olabilir. Bu da en başından planlamanın ve hesaplamanın yanlış yapıldığını bize açıkça gösteriyor. Günlük 135 bin taşıt garantisi mevcut durumda ulaşılabilmesi mümkün olmayan bir rakamdır.
Öte yandan transit trafiğin ve özellikle ağır taşıtların kullanması için zorlandığı YSS Köprüsünün bağlandığı noktalar da İstanbul'un kent içi trafik yükünü hafifletmemektedir. Sebze meyve haline yönelen ağır taşıtlar ve Mahmut Bey kavşağına bağlanan üçüncü çevre yolu da trafik sıkışıklığını gidermemiş, sadece sıkışıklığın yaşandığı bölgeyi değiştirmiştir.
Özetle 3. Köprü İstanbulluların ulaşım çilesine derman olamadığı gibi, mevcut durumda karşılanması mümkün olmayan taşıt garantisinin faturasını da vatandaşa ödetmektedir” açıklamasını yaptı. (Sözcü)
Her şekilde ödüyoruz nasılsa bari ucuzlatsalar da geçen insanlar hizmet dediğiniz şeyden faydalansa bu ülkeye hizmet değil ihanetten başka bişey değil yazık paramız geçmeyen araçlar içinde çöp oluyor.
bir yıl 50 tl yap sonucu gör sen de şaşıracaksın yapıcı olursak herkez kazanacak
Ulan bu fabrika değil bir alt yapı.Her şeyden kar edemezsin. 50 sene sonra yapandan allah razı olsun diyeceksin.
Kafanı peynir ekmeklemi yedin .madem 50 sene sonra faydası var o zaman yap.ampul kafalı.
Fabrika değilse yabancılara neden halk faizle yıllarca para ödüyor. hazineden ver parasını yaptır.Ağaoğlunun borçlarını ödüyorsun.hazineden., halk da bedava geçsin.Niye Türk milletini yahudi şirketlerine gebe ve borçlu ediyorsun.
Bir arsam var Mütahite daire karşı veriyorum.Mütaahit 20 daire yapıyor 7 adetini bana veriyor.Dairelerin kirası aylık 2500 tl 13 daireden ayda 32.500 tl kira kaybım var birde Dünya durduğu mühdetçe 25 yıllığına değil.25 yıl sonra Daireleri geri alamayacağım ama Devlet köprüyü alacak.
Bi de müteahhite 13 dairesini kiralayacağını, kiralayamadığı dairelerin kirasını ödeyeceğin garantisi verdiğini ama elinde o binayı yapabilecek paran yokken düşün durumun vehametini...
Devletimizin memurları, fiyatlandırma, garanti sayısı, maliyeti hesaplayıp ihaleyi o şekilde oluşturmuşlardır. Bu dükkan değilki kar etmiyorsa kapatasın. Bence günlük siyasete konu olmamalı. Bu şekilde napılmak isteniyor anlamıyorum. İsrafa işaret ediliyorsa çok yazık. Devlet 3 yıllık plan yapmaz, zarar etmesi çoo doğal kaldıki kompleks olarak havalimanı daha bu yıl açıldı.
40 bin araç geçmiş ama bunun büyük çoğunluğu kamyon ve otobüs. 135 bin araç otomobil. Dolayısıyla kamyonun ve otobüslerin otomobil esdegerlilikleri alınırsa garanti araç sayısına yaklaşılır. Ayrıca devletin yıllık garanti kapsamında ödediği ni devletin beş kuruş vermeden sahip olduğu köprünün taksitleri olarak düşünürsek devlet gayet karlı bir iş yapıyor. 4 yıl sonra devlet köprünün sahibi olacak. Böyle büyük proje devletin ödeneği ile yapılmaya kalkılsa değil 3 yıl 13 yılda bitmez.
Beş kuruş vermeden sahip olduğu köprü derken herhalde şaka yapıyorsun.
Biraz dunyadan haberiniz olsa cumhurbaskanin o koprunun yapilmasindaki Isranini anlamlandiracaksiniz. Bkz: ipekyolu .
ipekyolu projesi, gerçektir, .ama bu köprü böyle yapılmaz, Hükümet yandaşlarına hazineden para verebiliyorsa, köprümüzü de yahudi şirketlerine çok büyük paralara yaptırmayabilir. Haliyle halkın parasıyla yapıldığı zaman , bedava geçme halkın hakkıdır. şimdi , bir süre sonra klasik zarar ediyor diye, şeker fabrikaları ve diğer devlet kuruluşlarımız gibi, köprümüzüde yabancılara satarlarsa şaşırmayın.Politikaları böyle işliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.