Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son açıklanan ekonomi reform paketinde bireysel emeklik sistemine yönelik açıklamaların ardından gözler kamudaki emeklilik sandıklarının sisteme entegre edilmesi konusuna çevrildi.
Geçen hafta açıklanan ekonomi reform paketi içerisinde bireysel emeklilik sistemini büyütmeye yönelik somut adımlar dikkat çekmişti. Bunlar arasında özel emeklilik hizmeti veren sandık ve vakıf gibi kuruluşların birikimlerinin 2023 sonuna kadar 'cazip imkanlarla' BES'e aktarılması da yer aldı.
En son açıklan reform takviminde ise bununla ilgili yasal düzenlemenin haziran ayı sonuna kadar yapılacağı açıklandı.
Bu düzenlemeyle özellikle bankaların bünyesindeki özel emeklilik sandıklarının BES'e entegre edilmesi beklenirken, kamuda çalışanlara ait emekli sandıklarının da buna dahil edilip edilmeyeceği merakla bekleniyor.
İLKSAN: 8 Nisan'da Genel Kurul onayına sunulacak
Bunlardan biri de 287 bin üyeli İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN).
İLKSAN Genel Müdürü Mintez Şimşek, 4 kamu sandığında da ciddi fon birikimi olduğunu, ancak öncelikle sosyal yardım dışında maaş ödemesi de yapan sandığın BES'e entegrasyon kapsamına alınmasını beklediklerini, bu nedenle 8 Nisan'da maaşlı sisteme geçmeyi Genel Kurul onayına sunacaklarını ifade etti.
Şimşek, "Maaş sistemi 8 Nisan'daki olağan genel kurulda kabul edildiği takdirde başlatılacak. Burada maaş sistemi Emekli Birikimi ile doğru orantılı olacak. Üyelerimiz 2021 yılında ortalama birikimi 50 Bin TL" dedi.
3 sandıkta toplam fon büyüklüğü 5 milyar lirayı buluyor
Kamu çalışanlarının sandıkları 110 bin üyeli Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ile Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Elektrik Üretim AŞ çalışanlarının mensubu olduğu 20 bin üyeli Amele Birliği'nde ise halen maaş sistemi bulunmuyor. Bunlar sadece üyelerine sosyal yardım ve düşük faizli kredi olanakları sunuyor.
İLKSAN, POLSAN ve Amele Birliği'ne üye yaklaşık 420 bin kişinin toplam fon birikiminin ise 5 milyar liraya yakın olduğu öğrenildi.
Emekli maaşlarına ilişkin aktüeryal denge kapsamında maaş ödemesi yapılan kuruluşların tümümün devlet gözetimi kapsamında olmasının önemli olduğunu belirten Mintez Şimşek, BES'e entegre olmanın yüzde 25 devlet katkı payı ve reform takviminde belirtilen 'cazip imkanlar' nedeniyle kendileri için de önemli olduğunu ifade etti.
450 bin üyesi bulunan Ordu Yardımlaşma Kurumu'nun (OYAK) ise 205 sayılı özel düzenlemeye tabi emeklilik fonu olarak sandık ya da vakıf statüsünde olmadığı belirtildi. (TAHSİN AKÇA)
Yetki belgesi olmayanlar için alım satımın önü kapanacak
kamu bankalarının sandıkları haksız maaş ödüyor normal bir memur 3 ,4 bin maaş alırken bu sandıklardan 7 ,8 hatta 10 üzeri maaş veriliyor kamu sandıkları hazineye aktarılmalı çalışanları ve emeklileri SGK bünyesine almaları gerekir...
Performans yok değerlendirme yok hedef yok çoğunun amacı emekli olup yüksek maaşlardan yararlanmak.
Yıllarca insanlar çalışıyor karşılığı alıyor, sen karşılığını alamıyorsan yanlış yere ağlıyosun...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.