Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'nın 2014'te Kırım'ı yasa dışı olarak ilhak etmesinin ardından 24 Şubat 2022'de Ukrayna'ya savaş açmasının üzerinden tam bir yıl geçti.
Rusya, askerlerini Ukrayna'ya soktuktan sonra birçok uzman, Kiev'in günler içinde düşeceğine inanıyordu. Bu tahminlere rağmen özellikle Batı'nın silah desteğiyle Ukrayna, 365 gündür Rus işgaline direniyor.
Ukrayna Genelkurmay Başkanı Yardımcısı Oleksiy Hromov, Rusya'nın savaşın geride kalan bir yılında Ukrayna'daki hedeflere yaklaşık 5 bin füze attığını, 3 bin 500 kadar hava ve bin 100 kadar da dron saldırısı düzenlediğini ifade etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski savaşın yıl dönümünde yaptığı konuşmada 24 Şubat 2022'yi anarak, "Hayatımızın en zor günü. Modern tarihimizin en zor günü. Sabah erken saatte uyandık ve bir daha uyumadık" dedi. Zelenski, ayrıca 2023'ün Ukrayna için zaferin yılı olacağını söyledi.
Savaşın başlangıcına giden aylarda Rusya'nın Ukrayna sınırına asker yığınağı yapması, tüm dünyayı alarma geçirmişti. 24 Şubat 2022 sabahı Rusya, Ukrayna'nın 16 şehrini füzeyle vurup ardından ülkeye asker sokmaya başlamıştı.
Türkiye'nin kolaylaştırıcı rolü
Türkiye, Rusya'nın Ukrayna topraklarından çekilmesi gerektiği ve bir savaşa karşı olduğu görüşünü işgalin ilk gününden itibaren dile getirirken, Kiev'le de Moskova'yla da iletişim kanallarını açık tutarak 'kolaylaştırıcı ülke' rolü üstlendi. Türkiye bu doğrultuda sadece Birleşmiş Milletler tarafından alınan yaptırım kararlarına uyacağını bildirerek, ABD ve AB önderliğinde alınan Batı bloku yaptırımlarına katılmadı. Bu karar, zaman zaman Batı başkentlerinde Türkiye üzerinden Rusya'ya yönelik yaptırımların delineceği endişesine neden oldu. ABD'den yetkililer, bu doğrultuda Türkiye'yle temaslarda bulundu ve yaptırımların delinmesi durumunda Türk şirketlerinin de yaptırıma maruz kalabileceğini vurguladı.
Savaşın başlamasından sonra Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları ilk kez 10 Mart 2022'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde Antalya'da bir araya geldi.
29 Mart’ta Ukrayna ve Rusya heyetleri, İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde bir araya geldi. Daha sonra Rus kuvvetleri Kiev yakınlarındaki Buça'dan çekildi ve sokaklarda cesetler ile toplu mezarlar oldu. Ukrayna'nın Rusya'nın "savaş suçu" işlediğini söylemesinin ardından Türkiye ve Belarus'ta yapılan müzakereler durdu.
Savaşın ilk 6 ayının en önemli gündemlerinden biri Ukrayna limanlarında mahsur kalan milyonlarca ton tahıldı. Bu tahılın dünyaya dağıtılmaması durumunda özellikle yoksul ülkelerde büyük açlık yaşanacağı konusunda uzmanlar hemfikirdi.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 22 Temmuz’da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi" imzalandı.
Öte yandan Türkiye, iki ülke arasında yapılan esir değişiminde de aracı rol oynadı.
Ukrayna'nın Baykar'dan aldığı SİHA'lar da, savaşta öne çıkan silahlardan oldu. Ukraynalılar tarafından yazılan 'Bayraktar' şarkısı gündem oldu, Bayraktar SİHA'lar ile ilgili dünya basınında birçok makale yayımlandı.
ABD'den Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık yardım
Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, Transdinyester’i işgale hazırlanıyor
BM'den Rusya'ya Ukrayna'dan 'koşulsuz, şartsız' çekilme çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.