Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
İsrailli bir start-up şirketi, ilk kez Avrupa ve İsrail'deki restoranlar için 3 boyutlu yazıcı üzerinden üretilebilen bitki bazlı kesilebilir eti kullanıma sundu.
Financial Times’ın haberine göre ilk kez 2018 yılında 3 boyutlu yazıcı üzerinden bitki bazlı biftek üretimi yapan Redefine Meat firması 3 boyutlu yazıcı sayesinde saatte 10 kg bitki bazlı eti “yazdırabiliyor.” Firma sığır kesimlerindeki gerçek etin lifli dokusuna ulaşmak için soya ve bezelye proteini, nohut, pancar, maya ve hindistancevizi yağını kullanıyor.
Şubat ayında erken aşamada 29 milyon dolar fon toplayan şirket, gıda aromaları firması Givaudan şirketiyle bir ortaklığa sahip ve etteki sululuğun sırrını çözdüğünü iddia ediyor.
Şirketin ürettiği et ürünleri sığır eti ve kuzu kanadı ürünlerinin yanı sıra kıyılmış sığır eti ve domuz eti de dahil olmak üzere geniş bir perspektife yayılıyor. 3 boyutlu yazıcı üzerinden üretilen ürünler, İngiliz şef Marco Pierre White'ın restoranlarında evleri ve İngiltere'deki Hint restoranı Brigadiers’da kullanılacak. Ürünler ayrıca Hollanda’daki Ron Gastrobar ve Almanya’daki Facil gibi Michelin yıldızlı restoranlarda da sunulacak.
Şirketin lansmanı, bitki bazlı protein pazarının giderek kalabalıklaşması ve Nestlé gibi çok uluslu gıda şirketlerinin de harekete geçtiği bir dönemde gerçekleşti. ABD’de bir başka bitki bazlı et firması Beyond Meat’in burger ürünlerinin yolu açıldı. Ancak şimdiye kadar bitki bazlı et endüstrisinin olanakları büyük ölçüde sığır eti kıyması veya tavuk kıyması gibi ürünlerin alternatifi olabilmişti.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, sektör için en büyük hedef hem görsel hem de doku olarak sığır eti veya tavuk etine benzeyen etler üretebilmek olmuştu.
Dünya çapındaki süpermarketlerde kesilmiş etleri taklit eden bazı bitki bazlı ürünler mevcut olsa da bu ürünler çoğunlukla etin lifli dokusundan yoksun kalmıştı. Gıda girişimcileri ve etin dokusunu yeniden yaratmaya çalışan bilim adamları, mantar iplikleri ağı olan miselyumun yapısını inceliyor ve 3 boyutlu baskı yöntemine yöneliyor.
Araştırma şirketi IDTechEx'e göre, 3 boyutlu yazıcılar, bifteklerin yapısını veya pastırmadaki tanımlanmış yağ ve kas alanlarını yeniden oluşturmak için de kullanılabilir. Araştırma şirketinden yapılan açıklamada, "Teknoloji bitki bazlı et endüstrisinde hızla ilerliyor ve önümüzdeki birkaç yıl bitki bazlı etin küresel et endüstrisini bozup bozamayacağına karar vermede çok önemli olabilir" denildi.
3D baskılı gıda üzerinde çalışan diğer start-up'lar arasında İspanyol Novameat yer alırken, İsrail'in Aleph Farms'ı kuluçkaya yatırılan hücreler üzerinden 3 boyutlu yazıcıyla antrkot ürettiğini açıklamıştı.
Redefine Meat'in CEO’su ve Kurucu Ortağı Eshchar Ben-Shitrit, ormansızlaşma gibi çevre sorunlarına yardımcı olmak için küresel et tüketiminin azaltılması gerektiğini söyledi. Ben-Shitrit açıklamasında, "Üretilen ürünlerin çoğu hayvan yemleri için kullanılıyor. Bildiğimiz ve sevdiğimiz etin tüm mutfak yönlerini koruyan, ancak üretim aracı olarak sığırların ortadan kaldırdığı gerçekçi bir çözüme 2030 yılında değil, bugün sahibiz" ifadelerine yer verdi.
İnsan eti tadında vegan burger üretildi
Vegan Türk şirketine 3 milyon dolar yatırım
Sürdürülebilir fonlara küçük yatırımcıdan rekor talep
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.