Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
İki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılması yönündeki görüşmelerin devam ettiğini anlatan Zeybekci, "Anlaşma sağlanması durumunda Türkiye İrandan aldığı doğalgaz için Türk lirası üzerinden ödeme yapabilir. Bu tutara karşılık İran da Türkiyeden müteahhitlik veya farklı hizmetler alabilir." diye konuştu.
"Oyuna asla girmemek gerekir"
Bakan Zeybekci, dolar/TL paritesindeki gelişmelerin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Bu durumda en küçük müdahale Türkiyeyi oyuna çekebilir. En küçük müdahalede karşı taraf muhatabını bulmuş, oyun, şov başlamış olur. Oyuna asla girmemek gerekir. Dünyanın en sağlam ülkelerinden birisiyiz. Türkiye’nin bu oyuna girmesine gerek yok. Son 7-8 aydan beri Merkez Bankası artık dövizle hiç muhatap olmuyor, döviz ihalesi yapmıyor. Günlük 20, 30, 50 milyon dolarlık, her şey mükemmel olsa bile, döviz satışı yapardı. Şimdi Merkez Bankası ne alım ne satım ile ilgili asla böyle bir oyuna girmiyor.
Türk lirasında hızlı bir değer kaybı var çünkü avro da aynı süreçte o kadar değer kaybetti. Geçen hafta doların 3,09a kadar inip 3,15e çıktığı süreç endişe tabanlı bir oynama. Acaba artar mı, bir şey olur mu? Tamamen algı ve psikolojik bir süreç. Taban sürüklemediği sürece, kamu düzeni anlamında oyuna girmediğimiz sürece bir şey olmaz, net söylüyorum. Kendisi o hareketi yapar sonra sadeleştirir, çünkü dalga boyu fazla değil."
"İhracatın yarısı elektronik ortamda yapılacak"
En çok 10 yıl sonra ihracatın yarısının elektronik ortamda yapılacağını anlatan Zeybekci, kişi başı ortalama 2 cep telefonuyla bu konuda önemli bir seviyede bulunan Türkiyenin, elektronik ticarette benzer başarıyı yakalayamadığına işaret etti. Zeybekci, elektronik ticaret kullanım oranının gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 7-8, gelişmiş ülkelerde yüzde 12-13, Çinde yüzde 15-16, Türkiyede ise yüzde 1,5 seviyesinde gerçekleştiğini anlattı.
"3 İran bankası faaliyette bulunmak istiyor"
İran ile ihracat tavanının yükseltilmesine sıcak baktıklarını ifade eden Zeybekci, Türkiyenin İrana makine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya ihracatı yaptığını ancak vergilerin çok yüksek olduğunu anlattı.
Zeybekci, 3 İran bankasının Türkiyede faaliyette bulunmak istediğini belirterek, "Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank, Türkiyede faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor. Ancak bu 3 İranlı banka, hala BDDK nezdinde resmi nitelikte bir başvuruda bulunmadı. İranlı bankaların da bu kapsamdaki sermaye ve diğer benzer kriterleri yerine getirmeleri halinde ülkemiz bankacılık alanında faaliyet göstermelerinin önünde bir engel bulunmuyor." şeklinde konuştu.
Başka bir soru üzerine de Zeybekci, piyasaların kısa sürede durgunlaşacağını ifade etti. Türkiyenin ekonomik darbelerden korunmak için zayıf noktalarını sağlamlaştırması gerektiğine dikkati çeken Zeybekci, afet senaryolarının iyi yapılması gerektiğini dile getirdi. Zeybekci, "Türkiye, uluslararası milletler camiasının saygın bir üyesi. Ekonomik anlamda saldıralım, köşeye sıkıştıralım, batıralım. Bu afet senaryosudur, modern dünyada böyle bir şey olmaz." dedi.
S&Pnin Türkiye kararı
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Standard and Poorsun (S&P) Türkiye ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:
"Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye’nin yaşadığı stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle kıyasladıktan sonra Türkiyenin fazla göze battığını gördüler. Standard and Poorsun bu kararını, düzeltme olarak görüyorum."
heralde gelmek ister..bankaların ülkemiz kadar kolay ve çok para kazandığı başka bir ülke nerden bulacaklar !!
onlarda pastadan almak istiyorlar.akp döneminde millete300 milya kadar faiz ödettiniz bankalara hacı.paranın çoğuda yurrt dışına çıktı.
İyi ozaman tmsf nin elinde bulunan bankaları verin, o bankalarla birleşerek faliyete başlasınlar. Veya Gsdbank gib pek ciddi faliyeti olmayan bankaları alıpta faliyete başlayabilirler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.