Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Zenginlik herkesin hayali olsa da, nasıl zengin olunacağı büyük bir bilinmez olarak kabul ediliyor. Birçok nasihat ve yöntem önerilse de bu yöntemlerin hemen hepsinin belli başlı 3 stratejiye dayandığı görülüyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 3 adımlı bir strateji izlenildiği takdirde zengin olmak şaşırtıcı derecede basit olabilir.
3 adımda zenginlik mümkün mü?
Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, zengin olmanın en kolay yolu zengin doğmaktır. Bu bir seçenek değilse, anahtar sadece harcamaları kısmak, çalışmaya devam etmek ve yatırım yapmak, yatırım yapmak, yatırım yapmaktır.
The Minority Mindset markasının arkasındaki para uzmanı Jaspreet Singh'e göre formül böyle. Birinci nesil Amerikalı, lisanslı bir avukat ve girişimci olan Singh, aynı zamanda günlük yayın yapan ve haber bültenleri pazarlayan Briefs Media'nın CEO’su konumunda bulunuyor. Singh, büyürken Hindistan göçmeni olan ebeveynlerinin ona yatırım yapma veya tasarruf etme konusunda rehberlik etmediğini söylüyor ama ebeveynlerinin bir dizi değerli nasihatta bulunduğunu söylemeyi de ihmal etmiyor.
Singh, geçen yıl TikTok'ta “Anne babamın ne kadar sıkı çalıştığını gördüm ve onların bakımlarını ben üstlenmek istedim. Bu yüzden finansal olarak eğitimli olmak için kendi arayışıma girdim” diyor. Singh, bir işletme açıp kapatma ve hatta dolandırılma dahil çok sayıda deneme yanılma sonrasında kendi başarı yöntemini emlak yatırımında bulmuş ve finansal rehberlik oluşturmayı ve yaymayı varoluş nedeni haline getirmiş. The Minority Mindset de, para hakkında insanların çoğunluğundan farklı düşünmeye odaklanarak, yaptığı hataların aynısını başkalarına nasıl yapmamaları gerektiğini öğretmek için doğmuş.
Singh'in TikTok, YouTube ve Instagram’da toplam 2,5 milyondan fazla aboneye ve takipçiye azar azar dağıttığı rehberliği, nesilden nesile zenginliği veya güvenecek çok fazla finansal bilgisi olmayanları hedefliyor. Ancak Singh, zengin olmanın şaşırtıcı derecede kolay olduğu konusunda ısrar ediyor. GOBankingRates ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, herhangi bir finansal yeterliliğe sahip herkesin servet kazanması için üç adımlı bir planın ana hatlarını çiziyor.
Birinci adım: Kazandığınızdan daha az harcayın
Singh, “Banka hesabınızdaki tüm parayı harcamak, hiçbir zaman sahip olduğunuz mevkiinin üzerine çıkamayacağınızı garanti eder. Amerikalıların çoğunun başarısız olduğu yer burası” diyor. Singh, GOBankingRates’e, “Amerikalıların çoğu hızlı arabalar, güzel tatiller ve lüks giysiler gibi güzel şeyler satın almak için çalışıyor. Ama bütün paranı harcarsan, asla zengin olamazsın” şeklinde konuşuyor.
Singh, harcamanın yaşam tarzıyla çok ilgili olduğunu şu sözlerle dile getiriyor: “Bu göründüğünden daha zor olabilir. Yaşam tarzı, sosyal merdiveni tırmanmanın kaçınılması ve en zor parçasıdır. Akranlarına ayak uydurmak için, insanlar genellikle maaşlarına uygun harcama yapmaya çalışırken borca girer. Ancak, gelirden bağımsız olarak, kişinin imkanlarının altında yaşaması zenginlik oluşturmak için çok önemlidir."
Singh, daha az harcamak için ise şunları söylüyor: “Bunu yapmanın bazı kolay yolları arasında, maaş çekiniz gelir gelmez parayı doğrudan birikimlerinize aktarmak, satın alma işlemlerinizin ve faturalarınızın her birini gelir gelmez bir günlüğe kaydetmek ve küçük, günlük masrafları yakından takip etmek yer alır.”
İkinci adım: Daha fazla para kazanmak için çalışın
Singh, ne kadar tutumlu olursanız olun, kesebileceğiniz giderlerin her zaman bir sınırı olacağını belirtiyor. Ancak Singh, daha çok kazanmayı bir amaç olarak edinirseniz ne kadar para kazanabileceğinizin bir sınırı olmadığını da söylüyor. Singh, “Buna, bu sallantılı ekonomide doğru bir zam görüşmesi yaparak sonuç almanız da dahil” diyor.
Singh’e göre maaş pazarlığı başarısız olursa, yan işleri araştırmak için zaman ayırmak ve kazanma gücünü en üst düzeye çıkarmak, kazanmanızı sağlayan bir hediye olabilir. Web programlama, grafik tasarım ve veri analizi gibi kazançlı ek işler, belli başlı masraflarınızı karşılamanın ötesinde size birikimlerinizi artırmanız için bile yardımcı olabiliyor.
Üçüncü adım: Harcamadığınız şeylere yatırım yapın
Yatırım sadece zenginlik oluşturmak için değil, emeklilik için de bir zorunluluktur. Singh, “Tüm paranızı harcayarak zengin olamayacağınız gibi, tüm paranızı biriktirerek de zengin olmayacaksınız” diyor. Nereye ve nasıl yatırım yapılacağı gelir, borç ve giderlere göre büyük ölçüde değişiyor ancak Singh genel olarak hisse senetlerini, kiralık mülkleri, işletmeleri ve kişinin kendi eğitimini kazançlı alanlar olarak teşvik ve tavsiye ediyor.
Genel olarak uzmanlar, vergi sonrası gelirin ideal olarak yaklaşık yüzde 15 ila yüzde 25'i kadar rutin yatırımlar yapılmasını öneriyor. Alloy Wealth Management'ın kurucusu ve CEO'su Mark Henry, Fortune'a “Daha küçük başlayıp bu hedefe ulaşmak için ilerlemeniz gerekiyorsa sorun değil. Önemli olan kısım, gerçekten başlamanız” diyor.
Süper zenginlerin ve hatta Warren Buffett gibi endüstri devlerinin servet danışmanları, yatırımın yalnızca dipsiz kaynaklara sahip insanlar için olmadığını doğruluyor. Shenkman Wealth Management'ta danışman olan Jonathan Shenkman, Fortune'a “Parayı yönetmek için en iyi stratejilerin tüm servet seviyelerine eşit derecede uygulanabilir olduğunu kesin olarak söyleyebilirim” şeklinde konuşuyor.
Mutlaka başlayın
2022 tarihli bir Harvard Business Review makalesi, zengin bir kuşaktan gelmeyen insanları, banka hesaplarına dokunmadan önce sınırlayıcı inançlardan vazgeçerek zihinsel bir değişim yapmaya teşvik ediyor.
Kişisel finans eğitimcisi Anne-Lyse Wealth, “Paradan veya onu yeterince kazanmak için gereken kaynaklardan yoksun olarak büyüdüğünüzde, kaynak kıtlığı olduğunu düşünerek veya etrafınızdaki insanları maaş çekinden maaş çekine kadar yaşarken izleyerek, servetin seçilmiş birkaç kişi için ayrıldığına inanma olasılığınız daha yüksek olabiliyor. Bu zihniyetin üstesinden gelmek, düşünsel olarak çalışmayı veya bilinçli olarak düşüncelerinize dikkat etmeyi ve bunun yerine farklı düşüncelerle eğlenmeyi seçmeyi gerektirir” şeklinde konuşuyor.
Singh, finans ve yatırım dünyasına dalmanın göz korkutucu gelebileceğini kabul ediyor. Özellikle de maaş çekinden maaş çekine kadar yaşayanlar veya fazla kıpırdama payı olmayanlar için. Ama buna rağmen, Singh’in en önemli tavsiyesi “Ne yapıp edin ama mutlaka bir yerden başlayın” oluyor.
Milyarderler ABD'den daha zengin
Zengin olmak için yapmanız gereken 10 fedakarlık
Hiçbir şey yapmadan zengin eden borsa stratejisi
Ünlü milyarder zengin olmanın sırrını açıkladı
Zenginlerle yoksulları ayıran 11 alışkanlık
Buffett’ın ortağı açıkladı: Z kuşağı nasıl zengin olur?
Hepsi palavra zenginligi tesadüf kılar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.