298 kişi taşıyan yolcu uçağı Ukrayna'da düştü
Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü
Malezya Havayolları'na ait 298 kişi taşıyan ve Amsterdam Kuala Lumpur'a gitmekte olan bir yolcu uçağı, Rusya-Ukrayna sınırına yakın bir bölgede düştü. Ukrayna'nın doğusunda düşen uçağın füzeyle vurulmuş olabileceği iddia edildi.
Malezya Havayolları da resmi Twitter hesabından Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapmakta olan MH17 sefer sayılı uçakla iletişimi kaybettiklerini doğruladı. Havayolu şirketi, uçaktan gelen son konum bilgisinin Ukrayna hava sahası olduğunu duyurdu.
Rus havacılık endüstrisi kaynakları Reuters'a yaptıkları açıklamalarında uçağın Rusya hava sahasına beklenen zamanda girmediğini ve uçağın Ukrayna'nın doğusundayen düştüğünü bildirdi. Rus Interfax ajansı da uçağın Ukrayna'nın doğusu üzerinde yaklaşık 10 bin metrede uçtuğu sırada düştüğünü duyurdu.
'FÜZEYLE VURULMUŞ OLABİLİR'
Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Gerashchenko ise 283 yolcu ve 15 mürettebat bulunan uçağın yerden fırlatılmış 'Buk' füzesiyle vurulmuş olabileceğini öne sürdü. Bu iddia doğruysa, uçak havada infilak ettiği için kimsenin kurtulması mümkün görülmüyor.
RUSYA MI UKRAYNA MI VURDU
Ukrayna ile Rusya, düşürülen Malezya yolcu uçağı suçunu birbirine atmaya başladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, “Putin’in ayrılıkçılara verdiği Buk füzesi yapacağını yaptı. Bu rampanın Rusya sınırına yakın Grabovo kasabası yakınlarına yerleştirildiğini biliyorduk. Boing yolcu uçağıyla aynı anda yakın mesafede Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait IL-76 nakliye uçağı da bulunuyordu. Ayrılıkçılar nakliye uçağına nişan almış, ama sonuçta Malezya yolcu uçağını vurdular” açıklamasını yaptı.
Rusya’nın resmi RIA haber ajansı ise adını açıklamadığı askari uzman bilir kişiyi kaynak göstererek, “Ukrayna ordusu geçtiğimiz Çarşamba Harkov şehrinden Donetsk bölgesine Buk füze rampaları aktarmıştı. Malezya uçağı büyük olasılıkla bu rampadan ateşlenen füzeyle vuruldu” ifadesini kullandı.
CUMHURBAŞKANLIĞINDAN AÇIKLAMA
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Malezya uçağının düşmesiyle hiçbir ilgisi yoktur" denildi. Uçağın, Rusya sınırına 40 kilometre uzaklıktaki Torez kenti yakınlarında düştüğü tahmin ediliyor. Söz konusu bölge, Ukrayna birlikleri ile Rusya yanlılarının yoğun çatışmalarına sahne olan bir bölge. Ukrayna Başbbakanı Arseniy Yatsenyuk'un sözcüsü Olga Lappo, Başbakan'ın uçak faciasıyla ilgili soruşturma talimatı verdiğini söyledi. Malezya Havayolları'nın Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan MH 370 sefer sayılı uçağı 8 Mart'ta radardan kaybolmuştu. 239 kişiyi taşıyan uçağın enkazı hala bulunamadı.
PUTIN OBAMA'YI ARADI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yı telefonla arayarak, Donetsk bölgesinde düşürülen Malezya yolcu uçağını da son kanıt olarak göstererek Ukrayna’da bir an önce tarafların ateşkes ilan etmesi gerektiğini söyledi. Putin ile Obama arasındaki telefon görüşmesi hakkında Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin’in Obama’ya düşen uçağı da hatırlatarak, “Ukrayna’nın doğusunda savaş tırmanıyor. Çatışmalar her geçen gün biraz daha fazla sivilin ölümüne neden oluyor. Ukrayna’da ihtilaflı taraflar bir an önce on koşulsuz ve şartsız hemen ateş kes ilan etmeli. Rusya bölgede silahların susması için elinden geleni yapıyor. ABD’nin de Kiev yönetimi üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. ABD yönetiminin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım uygulaması ise Ukrayna meselesini çözüme kavuşturmadığı gibi Rusya ile ABD ilişkilerinin de daha büyük çıkmaza sürüklüyor” dediği aktarıldı.
Öte yandan Malezya Başbakanı Najib Razak, Malezya Havayolları’n ait yolcu uçağının düşmesi haberini alınca şoke olduğunu ve acil araştırma talimatı verdiğini açıkladı.
BUGÜNE KADAR 23 YOLCU UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
Bazen sınır ihlali, bazen de savaş sırasında kasti olarak düşürülen yolcu uçaklarının sayısı bugünkü son uçakla birlikte 23'e ulaştı. İlk olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fin Aero O/Y Havayolları'na ait uçak Sovyet güçleri tarafından düşürülmüş, olayda 9 yolcu ve 2 mürettebat hayatını kaybetmişti. Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinden bir önceki olay ise, 2007'de Mogadişu'da meydana geldi. TransAvia ExPort Havayolları'na ait Ilyushin Il-76 tipi uçak Somali'de vuruldu. Olayda 11 kişilik mürettebattan kurtulan olmadı.
4 Ekim 2001: Karadeniz üzerinde uçan Sibirya Havayolları'na ait Tupolev 154 uçağı, S-200 tipi yerden havaya atılan füzeyle tatbikat sırasında yanlışlıkla vuruldu. Olayda 66 yolcu ve 12 mürettebat hayatını kaybetti.
3 Temmuz 1988: Bandar Abbas'tan Dubai'ye uçan İran Havayolları'na ait Airbus A-300 tipi yolcu uçağı, ABD Donanması'na ait Vincennes gemisi tarafından 'düşman uçağı' zannedilerek SM-2MR tipi füze ile vuruldu. Uçakta bulunan 290 yolcu ve mürettebattan kurtulan olmadı.
1 Eylül 1983: Güney Kore'ye ait Boeing 747 tipi uçak, seyrüsefer sistemlerinde meydana gelen arıza nedeniyle Moneron Adaları yakınlarında Sovyet Hava Sahası'na girdi. Su-15 uçakları tarafından düşürülen uçaktaki 269 yolcu ve mürettebat hayatını kaybetti.
21 Şubat 1973: Bingazi'den Kahire'ye uçan Libya Havayolları'na ait Boeing 727 uçağı, kötü hava şartları nedeniyle kayboldu. Hava Trafik Kontrol Merkezi'nden yardım alamayan pilotlar, yanlışlıkla İsrail Hava Sahası'na girdi. Uçak, İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait F-4 uçakları tarafından düşürüldü. Olayda 113 yolcu hayatını kaybederken, biri ikinci pilot 5 kişi kurtuldu.
20 Nisan 1978: Murmansk yakınlarında Sovyet Hava Sahası'na giren Güney Kore Havayolları'na ait Boeing 707 uçağına ateş açıldı. Olayda 2 yolcu hayatını kaybetti. Uçak, donmuş göle mecburi iniş yaptı.