Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacılık sektöründe Eylül 2016 itibariyle son bir yıllık dönemde şube sayısı 295 adet ve personel sayısı 3.872 kişi azaldı. Personel sayısında azalma 2016 yılının üçüncü çeyreğinde 1.696 kişi oldu.
Türkiye Bankalar Birliğinden yapılan açıklamaya göre, Eylül 2016 itibariyle mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının toplam şube sayısı 10.985'tir. Bu rakam 2015 yılsonuna göre 208 adet,
geçen yılın aynı dönemine göre 295 adet azaldı.
Raporda şu bilgiler verildi:
"Eylül 2016 itibariyle mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarında toplam çalışan sayısı 197.733 kişi olmuştur. Bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine göre 3.872 kişi (yüzde 1,9 oranında), 2015 yılsonu rakamlarına göre ise 3.471 kişi (yüzde 1,7 oranında) azalmıştır.
Eylül 2016 dönemi itibariyle, banka çalışanlarının yüzde 29'u kamusal sermayeli mevduat bankaları, yüzde 37'si özel sermayeli mevduat bankaları, yüzde 31'i yabancı sermayeli mevduat bankaları ve yüzde 3'ü ise kalkınma ve yatırım bankaları tarafından istihdam edilmiştir.
Yılsonu rakamları ile karşılaştırıldığında çalışan sayısı, kamusal sermayeli mevduat bankalarında 702 kişi, özel sermayeli mevduat bankalarında 645 kişi, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 2.063 kişi, Fon bankasında 4 kişi, kalkınma ve yatırım bankalarında 57 kişi azalmıştır.
Mevduat bankalarında banka başına çalışan sayısı 5.660'tır. Bu rakam kamu sermayeli bankalarda 19.170, özel sermayeli bankalarda 8.235, yabancı sermayeli bankalarda 2.885 ve kalkınma ve yatırım
bankalarında 408 kişidir.
Cinsiyete Göre Çalışan Sayısı
Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 51'dir. Bu oran kamusal sermayeli mevduat bankalarında yüzde 44, özel sermayeli mevduat bankalarında ve yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 55, Fon bankasında ve kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 35'tir.
Nüfus Başına Şube ve Çalışan
Eylül 2016 sonu itibariyle, 2015 yılsonu nüfus bilgisine göre yüz bin kişiye düşen, şube sayısı 14, çalışan sayısı 251'dir.
Şube ve çalışan sayısında son dönemlerdeki sınırlı gelişme, yüz bin kişiye düşen şube ve çalışan sayılarının da aynı düzeyde kalmasına neden olmuştur.
Temmuz-Eylül 2016 dönemi sonu itibariyle mevduat bankalarında Banka başına ortalama şube sayısı 322 olmuştur. Bu rakam kamusal sermayeli mevduat bankalarında 1.233, özel sermayeli mevduat
bankalarında 469, yabancı sermayeli bankalarda ise 144'tür.
Temmuz-Eylül 2016 döneminde şube sayısı, 2015 yılsonuna göre kamusal sermayeli mevduat bankalarında 18 adet artarken, özel sermayeli mevduat bankalarında 74 adet, yabancı sermayeli mevduat bankalarında 152 adet azalmıştır. Kalkınma ve yatırım bankalarında şube sayısı değişmemiştir.
Şube başına düşen ortalama çalışan sayısı mevduat bankalarında 18, kalkınma ve yatırım bankalarında 126 kişidir. Bu rakam kamu sermayeli bankalarda 16, özel sermayeli bankalarda 18 ve yabancı sermayeli bankalarda 20'dir.
Eğitim Durumuna Göre Çalışan Sayısı
Eylül 2016 dönemi itibariyle, bankacılık sektöründe çalışanların yüzde 78'i yükseköğretim kurumları mezunu, yüzde 7'si ise yüksek lisans ve doktora yapmış olanlardan oluşmaktadır. Bu oran ilköğretim
için yüzde 1, orta öğretim için yüzde 14'tür.
Kamusal sermayeli mevduat bankaları ile özel sermayeli mevduat bankalarında çalışanların yüzde 87'sini yükseköğretim kurumlarını bitirmiş ve lisansüstü eğitim yapmış personel oluşturmaktadır. Bu oran
yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 81, kalkınma ve yatırım bankalarında ise yüzde 84 şeklindedir."
Gerçekte bankaların kar artışının sebebi daralan piyasa ve ekonomide yüksek seyreden faizlere rağmen herkesin kredi için bankalara başvurmasından kaynaklıdır. Net Faiz gelirleri inanılmaz artmıştır. Tabi birde "visa" kart satışından bankalara ekstra kar yazdı
üretmeyen,ticarethaneleri kapanan,sektorleri daralan ve devlet kdv ye bel bağladığı için vatandaşını tüketim manyağı yapan ekonomik ortamda 3 banka yeter.
banka bazında detayları da verseydiniz..sanırım banka bazında yoğunlaşma var ? !
eeee faizler düşmeden komisyon ve krediler artmadan bu kadar batak verdiği halde banka karlılıkları nasıl yüzde 40 arttı onu da yazınnn..işte cevabı bu..personel sayısından !!! özellikle yabancı sermayeli bankalara bir haddini bildirecek yok mu bu ülkdede ???
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.