Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
28 Şubat davasında verilen müebbet hapis cezalarıyla ilgili Yargıtay'ın aldığı onama kararı yerel mahkemeye ulaştı. 14 sanıkla ilgili infaz süreci resmen başladı. Davanın sanıklarından emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri, infaz öncesinde Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuruda bulunarak, yaş ve sağlık durumu gerekçesiyle cezanın infazının durdurulmasını istedi. "Mahkûmiyete esas kabul edilen CD5 içerisinde çıkan belgelerin sahte olduğu" belirtilen dilekçede, 1997 tarihli belgelerin üzerindeki "Evrak Güvenlik Numarası" uygulamasının 2002'de başlandığına dikkat çekildi.
Yeni adı Yargıtay 3. Ceza Daire olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Şubat davasında darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını 9 Temmuz 2021 tarihinde onamıştı. Yargıtay'ın kararı bugün davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Yargıtay ilamını inceleyecek olan mahkeme, binin üzerinde klasörden ulaşan dosyada herhangi bir eksiklik olup olmadığına bakacak. Herhangi bir eksiklik tespit edilmemesi halinde Yargıtay kararı, 14 sanığın cezasının infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı İnfaz Bürosu'na gönderilecek.
İnfaz Savcılığı da 14 kişi hakkında yakalama kararı çıkartarak, bu kişilerin cezaevine teslimi için işlemleri başlatacak. Bu sanıkların isimleri şöyle:
Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay Harekât Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Ahmet Çörekçi, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri, MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç ile emekli generaller Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker.
16 sanık yeniden yargılanacak
Öte yandan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, müebbet hapis verilen sanıklardan eski YÖK üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel'in eylemlerinin darbe suçuna yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle cezanın bozulmasına hükmetmişti. "Gizli ittifak" suçunu işlediklerine karar verilen ancak 10 yıllık asli zaman aşımı süresi nedeniyle beraatine hükmedilen 12 sanığın kararı da bozulmuştu.
Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı bozulan bu sanıkların yargılamasını ise önümüzdeki günlerde yeniden yapacak.
İki emekli Orgeneralden AYM'ye bireysel başvuru
İnfaz süreci resmen başlatılırken, sanıklardan emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri'nin avukatları Anayasa Mahkemesi'ne tedbir talebiyle birlikte bireysel başvuruda bulundu. Adil yargılanma hakkı ihlali iddiasında bulunulan dilekçede, dosyanın öncelikli olarak görüşülmesi, yaş ve sağlık durumu gerekçesiyle de infazın durdurulması talep edildi.
Doğan'ın 81 yaşında olduğuna işaret edilen dilekçede, "cezaevinde tek başına hayatını idame ettirebilecek durumda olmadığı, sağlık durumunun iyi olmadığı ve cezaevi koşullarına uygun olmadığı" anlatıldı.
Çetin Doğan: Sahte delillerle karar verildi
Çetin Doğan'ın dilekçesinde, yargılamanın adilliğini etkileyen biçimde sahte dijital delillerin mahkûmiyete esas delil teşkil etmesi ve savunma kapsamında taleplerin gerekçesiz şekilde reddi başta olmak üzere, yargılamanın bütünü bakımından, gerekçeli karar hakkı, silahların eşitliği prensibi ve savunma hakkına ilişkin usulü güvencelerin sağlanmaması nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği vurgulandı.
'Erbakan darbeyle değil protokolle görevi bıraktı'
Dilekçede, davanın esasına ilişkin değerlendirmeler de yer aldı. Necmettin Erbakan liderliğindeki 54'üncü Hükümetin görevi bırakmak zorunda kaldığı, üyelerinin cebir ya da şiddete maruz kaldığına dair bir delil olmadığı belirtilen dilekçede, şu değerlendirme yapıldı:
"Yerel mahkeme kararında ve Yargıtay ilamında da bu durum somutlaştırılamamıştır. Aksine, Necmettin Erbakan'ın başbakanlık görevini Tansu Çiller'e devretmek üzere istifa ettiği, bu görev değişimin aralarındaki protokole dayandığı sabittir. Diğer yandan Sincan'da yürüyen tankların, Hükümetin istifası ile bağlantısının olmadığı Yerel Mahkemedeki savunmalarda, İstinaf Dilekçesinde ve Temyiz Dilekçesinde ifade edilmiştir. Bunun aksi bir yaklaşım takdir hakkı olarak nitelendirilemez ve ancak niyet okuma anlamına gelecektir ki bu yaklaşımın Ceza Hukuku'nda yeri yoktur."
'CD5 içindeki belgeler sahte'
Davada verilen mahkûmiyet kararlarına dayanak yapılan belgelerin yer aldığı CD5'te "sahtecilik" yapıldığı belirtilen dilekçede, Yargıtay'ın buna ilişkin değerlendirmesinin çelişkili ve tutarsız olduğu anlatıldı. Dilekçede, şunlar kaydedildi:
"CD5'in içinden çıkan sahte ve tahrif edilmiş belgeler, davanın ana delillerini teşkil etmektedir. Hükme dolaylı değil doğrudan ve belirleyici delil olarak esas alınmıştır. Zira yerel mahkemenin gerekçeli kararında, CD5'den çıkan sahte 'Batı Eylem Planı' dijitaline 580 kez, sahte 'Batı Harekat Konsepti' dijitaline ise 246 kez atıfta bulunulmuştur. Yargıtay'ın 5 nolu CD'nin dava açısından belirleyici delil niteliği taşımadığı değerlendirmesi, kendi ilamındaki diğer tespitleriyle de tamamen tutarsızdır. Zira, Yargıtay hukuki değerlendirmelerini yaparken CD5'ten çıkan dijitallere 'gerçek ve ıslak imzalı belgelermiş gibi atıfta bulunup' suç tespitinde bulunmuştur. Bu çerçevede, belgelerin sahte olduğu olgusunu tamamen göz ardı eden yargılamayı adil ya da dürüst olarak nitelemek mümkün değildir. Bu sebeple, söz konusu belgelerin sahteliği göz ardı edilerek kurulan hüküm ve bu hükmün onanmasına ilişkin Yargıtay İlamı ile adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir."
'2002'deki uygulama 1997 tarihli belgede'
Dilekçede, CD5 içinden çıkan belgelerdeki sahtecilik iddialarıyla ilgili somut ayrıntılara yer verildi. Buna göre, 28 Şubat dönemine ait olduğu belirtilen 1997 tarihli "Batı Eylem Planı" ve "Batı Harekât Konsepti" adlı belgelerin üzerindeki "Evrak Güvenlik Numarası" uygulamasının 5 Kasım 2002 tarihinde uygulanmaya başlandığına dikkat çekildi. Buna ilişkin Genelkurmay Başkanlığı'nın 2019 tarihli dosyaya gönderdiği yazıya işaret edildi. Dilekçede mahkemenin "bu sahteciliğin araştırılması talebini reddettiği" belirtildi.
Adli Emanet'te yer alan ve mahkûmiyet kararına dayanak gösterilen dijital "Batı Harekât Konsepti" belgesinin kopya olduğunun ortaya çıktığı ifade edilen dilekçede, şu tespitte bulunuldu:
"Söz konusu dijital belgenin 'üretilmiş olduğu' ve 'delil niteliği taşımadığı' ve de 'orijinalinin Adli Emanette bulunmadığı' açıkça ortaya konmasına rağmen, sözde belge mahkûmiyet için 'belirleyici' delil olarak kabul edilmiş ve bu duruma ilişkin savunma argümanları İstinaf Mahkemesi ve Yargıtay tarafından da tartışılmamıştır."
"Yerel mahkemenin, FETÖ/PDY terör örgütü mensupları tarafından kurgulanan bir senaryo çerçevesinde bu örgütün ürettiği sahte ve tahrif edilmiş dijital belgeleri temel 'belirleyici' delil olarak kabul ettiğine" işaret edilen dilekçede, "davada delil üretme sürecine iştirak ettiği şüphesi taşıyan askerlerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ihraç edildiklerine" dikkat çekildi.
28 Şubat davasının sanığı komutanlara cezaevi yolu
Mekânı cennet olsun rahmetli erbakan a ecel teri dokturdu bunlar gereken ağır ceza verilmeli
Çok geç kalındı çok,,şimdiye kadar bu dava çoktan bitmeli idi,,her şey ortada,kimse kimseyi kandırmasın,,,üniversitede başörtüsü ile uğraşanlarda hesap vermeli.
SİZ ÇOCUKMU KANDIRIYORSUNUZ,ERBAKAN NEDEN NEDEN YOKSA İSTİFA ETSİN,TANKLARIN YÜRÜYÜŞÜNE DEMOKRASİYE BALANS AYARI DİYEN KİM,ERBAKANA YA İSTİFA YA DARBE DİYEN SİZSİNİZ,ODA ÜLKE MENFEATI İÇİN SİZİN BASKINIZLA (ARDINDA FETÖ VE ABD DE VAR,ÖRTÜLÜDARBE9istifa etti ve hükümeti yıktınız madem öyleydide neden tansu çillere hükümeti verdirtmedinizde karşı tarafa milletvekili tehditle çalarak yeni hükümet kurturttunuz,dayak attığınbız korkak erkana sorun,korkusu geçmediyse konuşmaz,geçtiyse gerçekleri anlatır adamsa.balgibi darbe yaptınız.
Bu darbelerin abd nin talimatı ile yapıldığı söylenmektedir.bunlar bu darbeleri neyin karşılğında yapmıştır şimdiye kadar.bugün bir maaş ile kenan evren ve kuvvet kotanlarının 10 larca milyondolarlık villaları olduğu basına anılmadımı.
Millete rağmen halkın karşısında olan hoyratlar. Beyninden değil üniformasından güç alanlar..... Gelecek sizinle kurulmaz......
Bu davada sanıklar, Batı Çalışma Grubu (BÇG) kurulması ve faaliyetlerinin yasal olmadığı gerekçesiyle cezalandırılmıştır. Hatta Yargıtay'ın kararında, BÇG kurulmadan önce de değişik ad altında (kriz masası vb.) faaliyet gösterdiğini tespit etmiştir. Şimdi sıra, savcılıkta beklemekte olan, 28 Şubat'ta işlenen diğer suç ve suçlularla ilgili dosyalarda.
Sayın Hocamın çok sıkı bedduasını almışlar... mazlumun ahını almayacaksın..!
AYM nerede suçlu var ise koruduğu söylenmektedir.nasıl olacak bu AYM durumu söylermisiniz.bu üyeleri kim atıyor neden özen gösterilmiyor.
Hala inkar politikası. Kanunlar işbirliği yapıp suçunu itiraf etmeyip pişman olmayan hiç kimsenin, yaşlısın, hastasın vs.vs. diye suçunu ertelemeyip en üst seviyeden cezasını vermelidir.
Bencede bu ülkeye milyarlarca dolara mal oluyor bu olaylar.darbe yapanları, teröristleri açık açık destekleyenleri ve bunlar ile ittifak yapanların destekyeyen ve işbirliği yapanların hepsine artık idam cezası gelmelidir.
Noldu pabucumun paşası üniforma koltuk gidince sen sen değilsin onu mu anladın şimdi kıvırıyorsunuz tanyeli gibi
Asker ülkenin dış güvenliğinden sorumlu ağır silahlara sahip Siyasi otoritenin (yönetimin) emrinde olan yüce kurumdur... Her konuyu ben bilirim ve benden sorulur anlayışı taşıyamaz. Asker sırtındaki üniformayı çıkarır milletin oyuyla yönetime talip olabilir.... DEMOKRASİLERDE SİLAH BENDE GÜÇ BENDE DİYEMEZSİN .
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.