Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Geçtiğimiz hafta dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, şirketteki CEO’luk görevini Temmuz ayında bırakacağını açıkladı. 1994 yılında evinin garajında kitap satarak başladığı yolculuğunu zirveye taşıyan Bezos, 2021 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren yönetim kurulu başkanlığı koltuğuna oturacak.
57 yaşındaki Bezos, CEO’luk görevini bırakarak Amazon’un yeni girişimlerine ve yeni ürünlerine daha fazla odaklanmayı planlarken kişisel olarak yatırım yaptığı uzay şirketi Blue Origin ve Washington Post gazetesi için daha fazla zaman ayırmak istediğini belirtti.
1999’DA ‘TİME YILIN KİŞİSİ’ SEÇİLDİ
NTV'den Akın Murteza haberine göre, 1994 yılında kurulduktan sonra 1997 yılında borsaya kote olduğunda 54 milyon dolarlık halka arz yaparak 438 milyon dolarlık bir değere ulaşan Amazon, 1999 yılında Jeff Bezos’a Time dergisi tarafından yılın kişisi unvanını kazandırdı.
Jeff Bezos, Amazon’u S&P 500’e kote ettiği tarihten bugüne şirket hisseleri rekor düzeyde yükselerek yüzde 170 bin arttı. Şirketin başarısı ve borsadaki artış ile birlikte dünyanın en zengin insanlarından biri haline gelen Jeff Bezos’u 24 yılda yüzde 170 bin büyümesi ise Amazon’u en çok artan hisse yapmaya yetmedi.
AMAZON’U NEREDEYSE İKİYE KATLADI
1997 yılında Hansen's Natural olarak borsaya kote olan enerji içeceği şirketi, geçtiğimiz 24 yılda Jeff Bezos’un Amazon’unu geçen tek şirket oldu. Amazon yüzde 170 bin arttığı süreçte 2012 yılı itibarıyla Monster Beverage adıyla faaliyetlerine devam eden enerji içeceği şirketi ise Amazon’u neredeyse ikiye katlayarak yüzde 322 bin arttı.
15 Mayıs 1997 ila 1 Şubat 2021 tarihleri baz alınarak yapılan araştırmada en çok artan üçüncü şirket hisseleri Apple’a ait olurken artış yüzde 100 bini buldu.
BİN DOLAR YATIRAN 3,9 MİLYON DOLAR ALDI
Bu rakamlara göre 15 Mayıs 1997’de Amazon hisselerine bin dolar yatırım yapan birinin parası 2,2 milyon dolara ulaşırken aynı dönemde o dönemki adı Hansen Natural Corp'a bin dolarlık yatırım yapan birinin hisselerinin değeri 3,9 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde Apple’a bin dolar yatıranın parası ise 1,1 milyon dolar oldu.
AMAZON’UN İŞ MODELİ DEĞİŞTİ
1997 yılında, Dow Jones Newswires tarafından "İnternet üzerinden kitap satarak gösterişli bir iş yapan yeni bir başlangıç" olarak tanımlanan Amazon, bahsi geçen yılı 15,7 milyon dolarlık satışla kapatmıştı.
Şirket, 2020 yılında iş modelini değiştirerek ve farklı kollara yayılarak çeşitli alanlara yöneldi. Amazon, geçtiğimiz yıl çok uluslu paket teslimat filosu olan, uyduları kontrol etmek için hizmetler sunan ve eğlence platformu olan bir şirket olarak 386 milyar dolarlık satış yaptı.
MONSTER’IN KARI ÇOK BÜYÜK OLDU
1997 yılında Hansen adıyla kafein veya yapay renklendirici gibi katkı maddeleri olmadan yapılan gazlı meyve suyu içecekleri satışı yaparak 43 milyon dolarlık satış yapan Hansen, 1,3 milyon dolar kar elde etmişti.
2020 yılında ise iş modelini değiştirmeyen şirket, enerji içeceği dışındaki içecek bölümlerini Coca-Cola’ya satarak ve adını Monster olarak değiştirerek yola devam etti. 2020 yılında son çeyrek raporlarına göre 4,4 milyar dolarlık satış gerçekleştiren şirketin kümülatif karı 1,2 milyar dolara çıktı.
Bezos’tan sonra Amazon’u neler bekliyor?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.