Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kovid'in seyahat endüstrisi üzerindeki etkisi ağır oldu. Oteller, restoranlar ve turistik pek çok mekan kapandı, geçimlerini turizme bağlayan insanlar aniden işsiz kaldılar ve hükümetlerin kalkınmaları için paraları kalmadı. Sonuç olarak, pandemi sonrası seyahatler normalleşmeye devam ederken, birçok ülke ekonomilerini canlandırmak ve yerel halka faydası olması için turist vergisi uygulamaya karar verdi.
Habertürk'ten Necmiye Uçansoy'un derlediği habere göre; turist vergisi nedir? 2025'te hangi ülkeler turist vergisi uygulayacak?
TURİST VERGİSİ NEDİR?
Turist vergisi, destinasyonları ziyaret eden gezginlerden alınan ve genellikle konaklama ücretine eklenen bir vergidir. Bu uygulama, turist yoğunluğuna bağlı baskıları hafifletmek, şehir projelerine fon sağlamak ve çevresel koruma çalışmalarını desteklemek amacıyla birçok ülke tarafından uygulanmaktadır. Örneğin, Bhutan’da “sürdürülebilir kalkınma ücreti” olarak adlandırılan günlük vergi, ülkenin doğal güzelliklerini koruma hedefiyle alınırken, Barselona’da ise altyapı ve yerel projelere kaynak sağlamak için günlük 5 euro civarında bir vergi talep ediliyor.
2025'TE HANGİ DESTİNASYONLAR TURİST VERGİSİ UYGULAYACAK?
Birleşik Krallık, Katar'dan gelen gezginler için Kasım 2023'ten itibaren Elektronik Seyahat Yetkilendirmesi (ETA) adı verilen yeni bir sistem uygulamaya koymuştu. Bu uygulama daha sonra ABD, Avustralya ve Kanada'dan gelen ziyaretçilerin ülkeye giriş için izin başvurusunda bulunmalarını ve ödeme yapmalarını zorunlu hale getirdi. Nisan 2025'ten itibaren ise Avrupalılar da Birleşik Krallık'a seyahat etmek için ETA'ya ihtiyaç duyacak.
2025 yılında AB yeni bir turist vizesi uygulamaya başlayacak ve Schengen bölgesi dışından seyahat eden AB vatandaşı olmayanların AB ülkelerine girmek için 7 euroluk bir başvuru formu doldurmaları gerekecek.
Tayland'da, 2025 yılı ortasında yürürlüğe girecek bir seyahat vergisi planlanıyor. Onaylanması halinde vergi uçakla gelenler için yaklaşık 6,87 pound olacak.
2024'TE HANGİ DESTİNASYONLAR TURİST VERGİSİ UYGULADI?
İtalya: Venedik'te 2024 baharından itibaren günübirlik turistlerden ücret alınmaya başlandı. Günübirlik ziyaretçiler günlük 5 euro ücret ödüyorken, gece konaklama yapacak ziyaretçiler için ücret gecelik 1 ila 5 euro arasında değişiyor.
Endonezya: 14 Şubat 2024 tarihinden itibaren Bali'yi ziyaret eden turistlerden yaklaşık 7.35 sterlin turist vergisi almaya başladı.
Yeni Zelanda: 1 Ekim 2024 itibariyle Yeni Zelanda'daki turist vergisi 3 katına çıktı. Ülkeye giriş yapan turistler 35 - 100 Yeni Zelanda doları arası bir ücret ödemek zorunda.
ŞU ANDA HANGİ DESTİNASYONLAR TURİST VERGİSİ UYGULUYOR?
Avusturya: Turist vergisi genellikle konaklama faturanıza eklenir ve Viyana'da yaklaşık yüzde 3,2'dir.
Belçika: Brüksel'de turist vergisi çoğunlukla 3,50 poundun altındadır ve konaklama faturanıza eklenir, ancak şehirden şehre değişir.
Bhutan: Eylül 2027'ye kadar Bhutan'da günlük sürdürülebilir kalkınma ücreti yetişkinler için 100 dolar.
Bulgaristan: Bulgaristan'da turist vergisi gidilen yere ve otel standardına göre değişmekle birlikte genellikle 1.30 poundun altında.
Karayip Adaları: Karayip adalarının çoğunda turist vergisi alınıyor ve fiyat adaya göre değişiyor. Örneğin St Lucia'da 3 ila 6 dolar civarındayken Dominik Cumhuriyeti'nde daha yüksek. Vergi genellikle tatil paketlerine ve havayolu ücretlerine dahil ediliyor.
Hırvatistan: Hırvatistan'da turist vergisinin maliyeti seyahat ettiğiniz mevsime ve nerede kaldığınıza bağlı, ancak ortalama olarak bir yetişkin için günlük 1 euro civarında.
Çek Cumhuriyeti: Prag'da turist vergisi genellikle gecelik 50 CZK (yaklaşık 1,71 pound) civarında.
Fransa: Burada turist vergisi konaklama seviyesine bağlı. Kamp alanı konaklamaları için 1 euro alınırken 5 yıldızlı otel konaklamaları için vergi 10 euroya kadar çıkabiliyor.
Almanya: Şehirden şehre değişiyor. Mesela Berlin'de standart turist vergisi konaklama fiyatının %5'i.
Yunanistan: Yunanistan'da ödeyeceğiniz vergi, konaklama yerinizin standardına ve büyüklüğüne bağlı. Genelliklle gecelik 3,50 pound fazla tutmaz.
Macaristan: Gezginler Budapeşte'de gecelik konaklama maliyetinin %4'ünü ödüyor.
Endonezya: 14 Şubat 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren bir kararla turistler Bali'ye girişte 150 bin rupiah yani 7,60 pound ödemek zorunda.
Japonya: Japonya'ya seyahat ediyorsanız, turist vergisi olarak 1.000 yen (yaklaşık 5,50 pound) ödemeniz gerek.
Malezya: 2023 yılında, Malezya genelinde turist vergisi gecelik yaklaşık 1,70 pound olarak ilan edildi.
Portekiz: Lizbon ve Porto dahil olmak üzere 13 şehirde turist vergisi uygulanıyor. Vergi, yüksek sezonda (Nisan-Ekim arası) gecelik 2 pound.
Hollanda: Turist vergisi miktarı belediyelere göre farklılık gösteriyor. Amsterdam, Avrupa'da turist vergisinin en pahalı olduğu yerlerden biri. 2024 yılında bu oran konaklama fiyatının %7 sinden %12,5'una yükseltildi.
İsviçre: Burada turist vergisinin fiyatı gidilecek yere göre değişir ve kişi başı gecelik yaklaşık 2 CHF (1,81 pound) ile 7 CHF (6,34 pound) arasında değişir
Slovenya: Yine ücret varış noktasından varış noktasına değişir (şehirlerde kırsal alanlara göre daha yüksektir), ancak genellikle maliyet yaklaşık 3 pounddur.
İspanya: İspanya'daki bazı şehirler kısa bir süre önce turist vergisi fiyatlarını arttırma kararı aldı ve görünen o ki diğer şehirlerde benzer bir karar alacaklar. Barselona'da ücret 4 euro iken, Balear Adaları'nda 1 euro.
Turist vergileri ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Seyahat planlaması yapmadan önce güncel vergi bilgilerini kontrol etmek, sürpriz harcamalardan kaçınmak adına önem taşıyor. Bu vergiler, yoğun turistik destinasyonların korunması, altyapı iyileştirmeleri ve yerel halkın yaşam kalitesinin artırılması için kaynak yaratıyor.
Avrupa'da turist patlamasına karşı protesto
Yunanistan turistlere ek vergi ve ücretler getiriyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.