Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enflasyon ve kiralardaki artış, konut piyasasını derinden etkiliyor. Konutta fahiş fiyat artışlarının erişilebilir noktadan çok uzaklaşması ise ev sahipliğini düşürürken, kiracı oranı da yükselişe geçti. Bu da barınma sorununu adeta yol açtı.
BARINMA SORUNU VE AZALAN EV SAHİPLİĞİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son 10 yılda ev sahipliği oranı yüzde 61,1’den yüzde 56,1’e gerilerken, kiracı oranı yüzde 22,1’den yüzde 28’e yükseldi. Dar gelirli vatandaşlar arasında bu düşüş daha çarpıcı. Ev sahipliği oranı yüzde 57,8’den yüzde 45,8’e düşerken, kiracı oranı yüzde 24,5’ten yüzde 36,7’ye çıktı. Bu veriler, yaklaşık 23,9 milyon kişinin kirada yaşadığını gösteriyor.
DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ BEKLENTİSİ
Dünya'dan Hamide Hangül'ün haberine göre; 2025’in “Aile Yılı” ilan edilmesiyle birlikte, dar gelirli aileleri ev sahibi yapmak için devlet destekli konut projeleri gündemde. Cumhurbaşkanlığı’nın yıllık programında 100 bin sosyal konut hedefi belirtilirken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dar gelirli vatandaşlarımızın ilk defa konut sahibi olması en büyük önceliğimiz" açıklamasını yaptı.
Gayrimenkul uzmanları, 2025’in ilk yarısında devlet destekli düşük faizli konut kredisi kampanyasının başlayacağını öngörüyor. Hatta kampanyanın Ramazan Bayramı’ndan sonra devreye alınabileceği belirtiliyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜ HAREKETLENDİ
TÜİK’in bina inşaatı endeks verilerine göre, Kasım 2024’te bina inşaatı yüzde 14,3, bina dışı yapıların inşaatı ise yüzde 8,3 oranında artış gösterdi. İnşaat sektöründe canlanma yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, düşük faizli kampanya beklentisinin bu hareketliliği desteklediğini söylüyor.
İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, İstanbul’da yıllık 125-130 bin konut ihtiyacına rağmen son yıllarda üretimin düştüğüne dikkat çekerek, "Düşük faizli kampanya, sektörü canlandıracak" dedi.
KAMPANYANIN ŞARTLARI
Gayrimenkul uzmanı Şenay Araç, kampanya kapsamında 240 ay vadeli düşük faizli krediler sunulabileceğini belirtti. Aylık taksitlerin 15-20 bin TL arasında olması ve memur maaş zamlarına göre güncellenmesi bekleniyor. Başvuru için hane gelirinin 45 bin TL’yi aşmaması, başvuran kişinin üzerine herhangi bir konut bulunmaması ve son iki yılda al-sat yapmamış olması gerekiyor.
KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ
KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, sosyal konut projelerinde kamu-özel işbirliğinin önemine vurgu yaparak, "Kamunun sağladığı arsalar üzerinde özel sektör TOKİ kontrolüyle uygun fiyatlı konutlar üretebilir. Bu, dar gelirli grupların konuta erişimini kolaylaştırır" dedi.
2025’te beklenen kampanya, özellikle dar gelirli ailelerin ev sahibi olmasını destekleyecek ve konut piyasasında yeni bir hareketlenmeye yol açacak gibi görünüyor.
İşte konut satışında 67 ili sollayan ilçe
Konut talebi artarak devam edecek
Konut piyasasına güven tam: Rekor yılı olabilir
Faiz kararı öncesi 'konut kredisi' tablosu!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.