BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve Hayat2025’e kusursuz bir bütçeyle başlama rehberi----

2025’e kusursuz bir bütçeyle başlama rehberi

2025’e kusursuz bir bütçeyle başlama rehberi
03 Ocak 2025 - 18:33 www.finansingundemi.com

Yeni yılda finansal açıdan zor durumda kalmamanın en iyi yolu değişen şartlara uygun bir bütçe oluşturmaktır. En doğru bütçe stratejisi ise kişilere ve finansal hedeflerine göre değişkenlik gösteriyor

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geliriniz ne kadar olursa olsun, paranız için bir planınızın olması çok önemlidir. Aksi takdirde, kendinizi aşırı harcama yaparken, borçla mücadele ederken veya hayatınızdaki önemli finansal hedeflere ulaşamaz durumda bulmanız oldukça büyük bir ihtimaldir.

Unutmamak gerekir ki bütçeler sizi kısıtlamak veya bir şeylerden yoksun bırakmak için değildir. Aksine bir bütçe sizin en önemli gördüğünüz finansal hedefleri gerçekleştirebilmeniz için mali durumunuzu düzene sokmanıza yardımcı olur.

Bütçe oluşturmak her ne kadar önemli olsa da süreç korkutucu gelebilir. Özellikle de daha önce hiçbir finansal plan izlemeyenler veya geçmişte bütçeleme konusunda başarısız olanlar yeni bir bütçe hazırlamak istemeyebilir. İyi haber şu ki bütçeleme süreci tahmin ettiğiniz kadar karmaşık olmayabilir. Bütçe yapmanın birden fazla yolu var ve yaşam tarzınıza uygun bir yöntemi seçmeniz de mümkün

Bütçe nedir?

Bütçe, her ay kazandığınız parayı nasıl harcamak istediğinizi belirlemek için kullandığınız yazılı bir plandır. Beklenen gelir, gider ve tasarruf hedeflerinizin bir taslağıdır.

Paranızı bir bütçeyle yönetmek, kazandığınız geliri kişisel hedeflerinize ve değerlerinize göre iyi bir şekilde kullanmanıza yardımcı olur. Bir bütçe olmadan harcama yapmak, bir sonraki maaş çekiniz gelmeden önce paranızın bitmesine, borçlarla mücadele etmenize, kötü kredi notu oluşturmanıza ve diğer olumsuz sonuçlara neden olabilir.

Bütçe nasıl oluşturulur?

Kendi bütçenizi oluşturmaya hazır olduğunuzda, aşağıdaki adımlar başlangıç için faydalı olabilir. YahooFinance’in haberinde iyi bir bütçe oluşturmanın beş adımına yer veriliyor.

1. Hedeflerinizi belirleyin

Bütçenizi oluşturmadan önce, paranızı neden daha iyi yönetme çabası içerisinde olduğunuzu belirlemeniz bütçenizi takip edebilmeniz açısından faydalı olacaktır. Bütçeler karmaşık olmak zorunda değildir, ancak üzerine emek harcanması gerekir.

Bazı durumlarda bütçeler, sizin için en önemli olanı karşılayabilmek için belirli satın alma işlemlerine "hayır" (veya en azından "şimdi değil") demeniz gerektiği anlamına da gelir. Bu nedenle, finansal hedeflerinizi bu sürecin başında tanımlamanız akıllıca olacaktır. Böylece ne için çalıştığınıza dair net bir resme sahip olursunuz.

Hem kısa hem de uzun vadeli finansal hedeflerinizin bir listesini yapmayı düşünün. Emekliliği finanse etmek veya bir çocuğun eğitimi gibi uzun vadeli hedefler önemlidir. Ancak bu hedeflere ulaşmak on yıllar alabilir.

Bir acil durum fonu oluşturmak, borç ödemek ve hatta bir tatil veya etkinlik için para biriktirmek gibi kısa vadeli hedefler, motive olmanıza yardımcı olabilir. Örneğin, yaklaşan bir konser için para biriktirmenin yollarını bulmaya çalışıyorsanız harcamalarınızı daha kolay kısabilirsiniz.

2. Gelirinizi hesaplayın

Net gelirinizi anlamak, etkili bir bütçe oluşturmada kritik bir adımdır. Net gelir, evinize götürdüğünüz paradır. Vergilerden ve diğer bordro kesintilerinden sonra size kalan miktardır. Her ay harcayabileceğiniz ve tasarruf edebileceğiniz para miktarını anlamak için net gelir rakamınızı bilmeniz gerekir.

3. Bütçe yönteminize karar verin

Kendi finansal planınızı oluşturmadan önce, birçok farklı bütçeleme yöntemlerinin mevcut olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Hangi seçeneğin sizin için en uygun olduğuna karar vermek için farklı bütçe türlerini inceleyebilirsiniz. Doğru uyumu bulana kadar birden fazla bütçe yöntemini denemekten korkmayın.

Aşağıda en popüler bütçe türlerinden bazılarına yer veriliyor:

50/30/20: Basitliği seviyorsanız, 50/30/20 kuralı göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz bir bütçe stratejisidir. Bu yaklaşım, gelirinizin yaklaşık %50'sini ihtiyaçlarınıza, %30'unu isteklerinize ve %20'sini tasarruf ve borç ödemelerinize harcamanızı teşvik eder.

Sıfır tabanlı bütçe: Bu strateji faturalarınızı ödemek, borçlarınızı ödemek veya acil durum fonunuz için tasarruf etmek gibi kazandığınız her paraya bir görev veren bir para yönetimi stratejisidir.

Zarfla bütçeleme: Zarfla bütçeleme sistemi, her ay harcamalarınızı kontrol etmek için fiziksel nakit kullanan eski moda bir bütçeleme yöntemidir. Harcamanız gereken mevcut parayı farklı etiketli zarflara (örn. benzin, bakkaliye, dışarıda yemek vb.) ayırır ve bir satın alma işlemi yapmanız gerektiğinde uygun zarftan para çekersiniz. Konsepti beğendiyseniz ancak daha kolay bir uygulama yöntemi arıyorsanız zarf bütçelemenin yönteminin dijital versiyonları da mevcuttur.

E-tablo bütçesi: Gizlilikle ilgili endişeleriniz varsa veya son derece özelleştirilmiş bir bütçe oluşturmak istiyorsanız, Excel veya benzeri uygulamalarda e-tablolar üzerinden bütçe oluşturmak sizin için uygun olabilir.

4. Aylık giderleri dahil edin

Bir bütçe oluşturmanın bir sonraki adımı, aylık harcamalarınızın net bir resmine sahip olmaktır. Paranızı ileriye dönük olarak nasıl kullanmak istediğinize karar vermeden önce, onu nasıl harcadığınızı anlamanıza yardımcı olur.

Kredi kartı ve banka hesap özetlerini gözden geçirmek, yakın geçmişte paranızı nerede harcadığınız konusunda size iyi bir fikir verebilir. Çok para harcayan biriyseniz, bu satın alma işlemlerini de takip etmeye başlamak isteyebilirsiniz.

Aşağıda, bütçenize dahil etmeniz gerekebilecek bazı yaygın aylık harcamalara dikkat çekiliyor:

Faturalar: Kira veya mortgage ödemeleri, aylık faturalar (elektrik, doğalgaz, su vb.), sigorta, çocuk bakımı vb.

Borçlar: Taşıt kredileri, bireysel krediler, öğrenci kredileri, kredi kartları ve diğer kredi limitleri ile ilgili ödemeler.

Temel ihtiyaçlar: Bakkaliye, benzin, kişisel bakım ürünleri, sağlık, sigorta, otomotiv bakımı vb.

İsteğe bağlı harcamalar: Dışarıda yemek yeme, eğlence, dijital yayın platformları, hobiler, seyahat, doğum günü ve tatil harcamaları, zorunlu olmayan alışveriş, spor salonu üyelikleri vb.

Tasarruf: Acil durum fonu, emeklilik, eğitim fonu vb.

Sabit ve değişken giderler

Bir bütçe oluştururken, sabit ve değişken giderler arasındaki farkı anlamak yararlı olacaktır. Bu maliyetler için önceden planlama yapmak iki farklı yaklaşım gerektirir.

Sabit giderler: Çoğu durumda, sabit giderlerin maliyeti aydan aya (veya yıldan yıla) aynı kalır. Taşıt kredileri, kira ve sigorta primleri gibi faturalar sabit giderlere örnektir.

Değişken giderler: Değişken giderlerin maliyeti her ay, üç aylık dönem veya yılda bir dalgalanabilir. Bakkaliye, benzin ve faturalar değişken giderlere örnektir.

Paradan tasarruf etmenin yollarını ararken, bütçenizdeki değişken giderlerde değişiklik yapmak genellikle daha kolaydır.

5. Gözden geçirin ve ayarlamalar yapın

Aylık harcamalarınız için bir plan yaptıktan sonra önünüzde mevcut bütçenizin bir fotoğrafı oluşur. Özellikle nakit akışınız negatifse (giderleriniz gelirinizi aşıyorsa), bütçenizin sonraki aylarda bazı ince ayarlara ihtiyaç duyma olasılığı yüksektir.

Harcamaları takip etmeniz ve bütçenizi düzenli olarak gözden geçirmeniz faydalı olacaktır. Bu süreçte belirli alanlarda çok fazla harcama yaptığınızı veya diğer kategorilere yeterince para ayırmadığınızı fark edebilirsiniz. Düzenlemeler ve ayarlamalar yapmak bütçeleme sürecinin normal bir parçasıdır.

Bütçe oluşturmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Ancak ne kadar iyi niyetli olsanız da bir finansal plana bağlı kalmak zor olabilir. Dijital bütçeleme ve tasarruf uygulamalarından yararlanmak iyi bir yöntem olabilir. Günümüzde birçok banka da mobil uygulamaları üzerinden de bütçe oluşturmanıza yardımcı olabiliyor.

Sağlıklı bir bütçe oluşturmak için harcamaları sınırlamak kritik derecede önemlidir. Zira kenara ne kadar fazla para ayırırsanız finansal hedeflerinize ulaşmanız o kadar kolay olur. Hane halkı bütçenizi oluşturmakta zorlanıyorsanız güvenilir bir mali danışmandan yardım almak da faydalı olabilir. Zira profesyonel danışmanlar bir bütçe oluşturmaktan bütçenize nasıl bağlı kalabileceğinize kadar birçok alanda size özel ipuçları sağlayabilir.

Sigara ve alkole ÖTV zammı!Sigara ve alkole ÖTV zammı!

 

Ulaşım desteği üst limiti artırıldıUlaşım desteği üst limiti artırıldı

 

Antalya 17.3 milyon turist ile tarihi rekor kırdı!Antalya 17.3 milyon turist ile tarihi rekor kırdı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)