Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Orman Haftası dolayısıyla kurumun çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) 1971 yılında 21 Mart tarihini Dünya Ormancılık Günü ilan ettiğini belirten Karacabey, 1975'ten beri Türkiye'de de bu günün kutlandığını, 21-26 Mart'ın da Orman Haftası olarak kabul edildiğini dile getirdi.
Karacabey, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle toplu etkinlikler düzenleyemediklerini hatırlatarak, orman bilincinin artırılmasına yönelik olarak 28 bölge müdürlüğü ile bazı illerde, eğitim kurumları öncülüğünde çeşitli fidan dikimi ve dağıtımı programları yaptıklarını söyledi.
Ormanların değerinin, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin artmasıyla çok daha fazla anlaşıldığına işaret eden Karacabey, şöyle konuştu:
"Ormanlar bir ülkenin, bir milletin malı değil tüm dünyanın ortak değeri haline geldi. Bugün, temiz, solunabilir havanın ve içilebilir suyun en önemli depo kaynağıdır. Ormanlar azaldıkça, kaliteli, solunabilir havamız ve içilebilir sularımız da azalmaktadır. Orman varsa hayat vardır. Bu neden ormana ve doğaya adanmış her gün ve hafta toplumsal farkındalığın artırılması açısından büyük önem taşımaktadır."
"1999'dan sonra orman varlığında olağanüstü bir artış sağlandı"
Karacabey, dünya genelinde orman varlığının sürekli azaldığına ilişkin bir algı olduğunu ancak Türkiye'de bunu tersine çevirdiklerini belirterek, son 20 yılda ormanlık alan varlığını 2,1 milyon hektar artırdıklarını bildirdi.
Yıllar itibarıyla bakıldığında özellikle 1999'dan sonra orman varlığında olağanüstü bir artış sağlandığını dile getiren Karacabey, orman varlığının, ağaçlandırma, erozyonla mücadele, rehabilitasyon çalışmaları ve çeşitli eylem planlarıyla her sene düzenli olarak arttığını ifade etti.
Türkiye'nin bu başarısının FAO tarafından 5 yılda bir hazırlanan Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi (FRA) raporuyla da tescillendiğini bildiren Karacabey, rapora göre ülkelerin orman varlığı açısından yapılan sıralamada Türkiye'nin 46'ncılıktan 27'nciliğe yükseldiğini söyledi.
Karacabey, orman varlığını ülke çapında artırmak ve yarınların bugünden daha iyi olması için gayret gösterdiklerini belirterek şunları kaydetti:
"Şu an 22,9 milyon hektar orman alanımız var, ülkemizin yüzde 29,4'ü ormanlarla kaplı. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bize gösterdiği hedefler doğrultusunda 2023'e kadar ülkemizin yüzde 30'unu ormanlarla kaplı hale getireceğiz ve son 20 yıllık periyotta dünya nüfusu kadar fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Biz şu ana kadar 5,4 milyar fidanı toprakla buluşturduk, gelecek 2,5 yıl içinde de 1,6 milyarlık kısmını tamamlayacağız. Bunun için bütün fizibilite çalışmalarımızı tamamladık."
11 milyon fidan bugün toprakla buluşacak
Pakdemirli: 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.