Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Non fungible token’lar (NFT) kripto alanında yeni değil. 2017 yılından bu yana koleksiyon ürünlerinin alım satımında ve üretilmesinde kullanılıyor. Ancak 2021 yılına kadar NFT’ler yaygın olarak bilinen araçlar değildi. Geçtiğimiz yıl sanat dünyasının NFT’leri keşfetmesi ve yeni bir Rönesans’ın ortaya çıkmasıyla birlikte, NFT piyasası yeni rekorlara yükseldi. Beeple adıyla bilinen sanatçının bir eseri Christies’de açık artırmayla 70 milyon dolara alıcı buldu. NFT’ler şimdi dijital sanat eserlerin alım ve satımına imkan tanıyor.
NFT’ler ile dijital bir medya (sanat eseri ya da müzik) kullanarak, bir yaratıcı resmi bir ürün ya da dosya oluşturabiliyor ve bu dosyanın ‘biricikliğini’ kanıtlayabiliyor. Kopyalar üretilebilse ve dağıtımı yapılabilse de, kaynak dosyanın resmi olarak tek bir sahibi olabiliyor.
Forbes’un haberine göre 2021’e damga vuran kripto trendi NFT’ler olsa da, perde arkasında 2022 yılında sahne almayı bekleyen trend ‘metaverse’ (sanal evren) oldu. İnternet kullanıcıların bir ekran aracılığıyla etkileşim kurduğu websitelerinden oluşan bir ağ. Ancak metaverse bu sanal alanda fiziksel ve dijitali harmanlayarak bir ağ oluşturuyor. Bunun için de hem blockchain teknolojisinden hem de sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanıyor.
Metaverse kavramının ne kadar kapsayıcı olacağını söylemek henüz oldukça zor. Ancak dev sosyal medya platformu Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesi, geleceğinin parlak olduğuna işaret ediyor.
Ancak Facebook denetim ve veri güvenliği gibi konularda tehlikelerle karşı karşıya. Metaverse ise Facebook’un gerçek anlamda merkeziyetsiz bir ağ sistemi oluşturması için bir fırsat. Yine de blockchain mimarisinin açık kaynaklı komünitesi ve hızla değişen kripto dünyası, platform için tehdit olabilir. NFT sanat alanı da metaverse’ü benimsemekte gecikmedi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Beeple’ın sanat eserini 70 milyon dolara alan ve MetaKovan ismiyle bilinen kişi, esere yaptığı yatırımın bir metaverse yatırımı olduğunu söyledi. Amacı ise sanal alanda bir sanat galerisi açmak. Kripto paralar da her geçen gün artış gösterirken, yatırımcılar ve kripto destekçileri yeni ufuklara yelken açıyor. Metaverse ve DAO’lar (merkeziyetsizleştirilmiş otonom organizasyon) gelecek yılın kilit kripto trendleri olurken, sosyal ağlar, sanat, eğlence, çevre yönetimi ve dijital finans gibi sektörler üzerinde etki sahibi olacak.
Shiba Inu’yu geride bırakacak altcoin
900 çalışanı Zoom üzerinden kovmuştu: Üst düzey üç yetkilisi istifa etti
Japon milyarderin Uzay yolculuğu başlıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.