<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleri2022’de fintek sektörünü dönüştürecek 7 trend----

2022’de fintek sektörünü dönüştürecek 7 trend

2022’de fintek sektörünü dönüştürecek 7 trend
07 Aralık 2021 - 14:47 www.finansingundemi.com

Finans sektörü pandeminin fintek şirketlerinin değerini ortaya çıkarmasıyla çarpıcı bir değişim geçirdi. 2022’de 7 büyük teknoloji trendi, fintek sektörünün geleceğini şekillendirecek.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finans sektöründe yapay zeka (AI) teknolojisinin yaygınlaşması pandemi öncesinde oldukça yavaş ilerliyordu. Pandemi nedeniyle başlayan karantina uygulamalarıyla finansal kurumlar ve tüm dünyadaki iş ortakları bankacılık hizmetlerinde otomasyon sistemlerini kullanmak zorunda kaldı. Peki 2022 yılı finans sektörü için hangi teknoloji trendlerini getirecek? İşte 2022’de izlenecek 7 fintek trendi.

1. Dijital bankacılık

Pandemi nedeniyle değişen tüketici davranışlarının sonucunda banka şubeleri hızla kapanıyor. Dijital bankacılık geliştirilmiş müşteri deneyimi sunuyor ve hizmetlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde sağlanmasına imkan tanıyor. 

Statista’nın tahminlerine göre ABD’de tüketicilerin %64,6’sı 2021 yılında online bankacılık hizmetlerini kullandı. Bu rakam ise online bankacılığın finans sektöründe dönüşümü getiren bir araç olduğunu gösteriyor. Dijital bankacılık yalnızca evrak işlerini ortadan kaldırmakla kalmıyor, arka planındaki teknolojiler sayesinde merkezi bir bankacılık modelinden, daha yaygın ve teknoloji temelli bir modele geçişi sağlıyor.

2. White label (beyaz etiket) fintekleri

Fintek sektörünün yeni büyük trendlerinden biri de beyaz etiket (white label) trendi. Bu fintek şirketlerinin geliştirdiği finansal ürünler daha sonra başka kurumlar tarafından satın alınarak kendi markalarıyla tüketicilere sunuluyor. Information Week’in haberine göre beyaz etiketli çözümler, tüm ölçeklerdeki şirketlerin kolaylıkla küresel bir ödeme sistemine bağlanmasını sağlıyor. Her iki tarafın da kazandığı bu modelde, ürünü geliştiren şirket geniş bir müşteri tabanına ulaşabilirken, satın alan ve ürünü sunan şirket ürün geliştirme maliyetinden kurtuluyor.

3. Veri toplama

Veri toplama şirketleri, verilerin finansal kurumlar ve müşterileri arasında nasıl paylaşılacağından sorumlu bir hale gelecek. Örneğin Envestnet Yodlee verilerini çeşitli kaynaklardan alıyor. Bunlar arasında yatırımlar ve orijinal finansal kurumun dışındaki kredi kartı kullanım verileri de yer alıyor. 2022 yılında fintek şirketleri, müşterilerine ek hizmetler sunmak için bu şeffaflıktan yararlanacak.

4. Blockchain teknolojisi

Cision PR Newswire tarafından hazırlanan rapora göre küresel blockchain pazarının 2020 yılındaki 3 milyar dolarlık seviyesinden, 2025 yılında 39,7 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre blockchain şüphesiz dijital işlemler alanında en önemli finansal inovasyon. Çünkü yönetimi merkezi değil, yani bir kişi ya da kurum tarafından kontrol edilemiyor. Şirketler bu devasa Finans teknolojisine güvenlik endişeleri nedeniyle temkinli yaklaşsa da, blockchain teknolojisinin giderek yaygınlaşması görmezden gelinemiyor.

5. Robotik süreç otomasyonu (RPA)

Robotik süreç otomasyonu (RPA) şirketlerin daha küçük ölçekli yatırımlarla daha yüksek yetkinlik kazanmasına imkan tanıyor. RPA insan kaynaklarının kullanımını en aza indirmek için yazılım robotlarını (botları) kullanıyor ve rutin ve tekrar eden faaliyetlerin devam etmesini sağlıyor. Şimdilerde bu teknolojik inovasyonun değeri 1,40 milyar dolar. Grand View Research’ün tahminlerine göre ise 2027 yılında 11 milyar dolara ulaşabilir.

6. Ses tanıma teknolojisi

Online bankacılık hizmetleri ilk ortaya çıktığında, hiç kimse bu teknolojinin ne kadar hızlı ilerleyeceğini tahmin edemezdi. 2022 yılında ses tanıma özelliği de tüketiciler ve şirketlerin rutin bankacılık operasyonlarında kullandığı bir yöntem olarak hızlı bir şekilde yer edinecek. Yazmaktansa konuşmanın sağladığı kullanım kolaylığı, tüketicilerin istedikleri bilgiye hızla erişmesine imkan tanıyacak. Dijital sistemlerin dil konusunda geliştirilmesiyle, tüketiciler bankacılık işlemlerini konuşarak gerçekleştirebilecek.

7. Büyük veri

2020 yılında insanlar her saniye 1,7 MB veri üretti. Fintek sağlayıcılar ve müşterileri tarafından üretilen büyük miktarda veri, müşterilerin finansal durumu için kapsamlı bir görüş oluşturmak için kullanılacak. Finansal kurumlar ise müşterilerini elde tutmak ve hizmetlerini geliştirmek için veri toplayıcılar ve sağlayıcılarla işbirlikleri kuracak.

Hindistan kripto paraları finansal varlık olarak sınıflandırabilir

 

ECB, bankaların sorunlu kredi risklerine odaklanacak

 

Bankacıların Noel planlarına Omikron engeli

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)