Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2021’in fintek şirketlerinin en başarılı olduğu yıl olduğunu söylemek için birçok neden var. Fintek start-up’larına yapılan yatırımlar geçtiğimiz yıl hızla artış gösterdi. Bunun sonucunda birçok fintek şirketinin değeri dikkat çekici şekilde yükseldi. Tüketicilerin fintek şirketleri tarafından sunulan hizmetleri benimsemesi de 2021’in önde gelen temaları arasında oldu. 2021 yılından karlı çıkan fintek şirketleri ise Square, Plaid, Klarna, SoFi ve OpenSea oldu. Özellikle de yakın zamanda adını Block olarak değiştiren Square, dikkat çekici bir yıl geçirdi.
1. Square
Dev fintek şirketi Square geçtiğimi yıl dev sosyal medya platformu TikTok ile işbirliği gerçekleştirdi. Anlaşmayla birlikte sosyal medya platformunda bulunan satıcılar, online mağazalar açabildi ve TikTok videolarını izleyen kullanıcılar reklamlarla Square’in online mağazalarına yönlendirildi. Google ile yapılan işbirliği sayesinde Square’in anlaşmalı olduğu satıcılar, Google’ın aramalar, alışveriş sekmesi, görseller, haritalar ve YouTube gibi farklı hizmetleri üzerinde ürünlerini sergileyebildi.
2021 yılında aynı zamanda popüler ödeme yöntemi ‘şimdi al sonra öde’ sağlayıcısı AfterPay’i satın alan Square, ödeme şirketinin de müşterilerini, kendi müşteri tabanına ekleyebildi. Forbes’un haberine göre Square aynı zamanda Y kuşağı ve baby boomer’lar tarafından en çok tercih edilen markalardan biri oldu.
2. Plaid
Zaman zaman başarıya ulaşamayan anlaşmaların, görünmez bir şans olduğu durumlarla karşılaşıyoruz. Visa’nın geçtiğimiz yıl Plaid’i 5,3 milyar dolara satın almasının düzenleyiciler tarafından engellenmesi de, fintek şirketi için bir şans oldu. Şirket 2021’in nisan ayında 425 milyon dolar yatırım alarak, değerini 13,4 milyar dolara yükseltti.
ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan açık bankacılık kararnamesi, açık bankacılığı ve veri taşıma işlemlerini öncelikli hale getirdi. Bu da Plaid gibi veri toplayıcılar için devasa bir fırsat oluşturdu. Aynı zamanda şirketin oluşturduğu ödeme ekosistemiyle 50’nin üzerinde ödeme ve teknoloji şirketi bir araya geldi ve kredi kartı işlemlerine bir alternatif oluşturdu.
3. Klarna
Şimdi al sonra öde (BNPL) yöntemiyle yapılan alışverişler ABD’de 100 milyar dolara ulaştı. Bunun üzerinde birçok BNPL sağlayıcısı da 2021’in kazananları arasında girdi. Ancak Klarna özel bir ilgiyi de hak ediyor. BNPL’nin başarısı daha büyük ve önemli bir trende de işaret ediyor. Ödemeler satışta çok daha önemli bir unsur haline geldi. Örneğin farklı ödeme koşullarıyla pazarlamacılar tüketicilerin satın alma ihtimalini artırabiliyor.
4. SoFi
Birçok fintek şirketi 2021 yılında yüksek bir büyüme oranı yakaladı. Ancak hiçbiri 2022 yılında Super Bowl’a ev sahipliği yapacak yeni bir futbol stadına isimlerini veremedi. SoFi’nin listede bulunma nedeni ise hızla büyümesinin yanı sıra, kar etmesi. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2021’in üçüncü çeyreği SoFi’nin kar bildirdiği ard arda gelen beşinci çeyrek oldu.
2021’in mart ayında SoFi Golden Pacific’i satın alarak, şirketin bankalara olan bağımlılığını en aza indirgeyeceğini açıkladı. Şirketin en büyük başarısı ise Galileo isimli ödeme platformunu bünyesine katmış olması. Şimdilerde bir hizmet olarak bankacılık trendinin yükselişiyle güçleniyor ve 100 milyon hesap hedefine her geçen gün yaklaşıyor.
5. OpenSea
2020 yılında pandeminin başlangıcında, NFT (non fungible token) platformunu açalı iki yıl olan OpenSea, aylık 1,1 milyon dolarlık işlem hacmini getiren 4 bin kullanıcıya sahipti. Bu da aylık yaklaşık 28 bin dolar gelir getiriyordu. 2021 yılında NFT piyasasında görülen patlamayla birlikte şirket de yükselişe geçti. Temmuz ayında şirketin NFT işlemleri 350 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda aldığı 100 milyon dolarlık yatırımla değeri 1,5 milyar dolara yükseldi. NFT patlamasından bir ay sonra, şirketin işlem hacmi de artarak 3,4 milyar dolara çıktı. Şirket komisyonlardan 85 milyon dolar gelir elde etti. O dönemden bu yana işlem hacmi ayda yaklaşık 2 milyar dolara gerilese de platformun şimdi 1,8 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.
Kripto şehirler düzenleyicilerin odağında
2022’de fintek sektörünü dönüştürecek 7 trend
Hindistan kripto paraları finansal varlık olarak sınıflandırabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.