Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yıl Forbes’un kripto zenginlerinin toplam serveti 55.1 milyar dolara ulaştı. Bu rakamın neredeyse yarısı, 22,5 milyar dolar tek bir kişiye ait. Bu kişi ise kripto türev araçları borsası FTX’in 29 yaşındaki CEO’su Sam Bankman-Fried. İki yıl içinde, Bankman-Fried ABD’nin en büyük kripto para işem platformlarından birini kurdu. Platformun günlük işlem hacmi 13,8 milyar dolara ulaştı.
Temmuz ayında şirket kripto alanında bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük girişim sermayesi turunu tamamlayarak 900 milyon dolar yatırım aldı ve 18 milyar dolar değere ulaştı. Diğer isimler arasında Coinbase CEO’su Brian Armstrong bulunuyor. Coinbase nisan ayında halka arzını gerçekleştirdi ve 86 milyar dolarla tarihin en büyük doğrudan arzı oldu. Coinbase’in rakip şirketi Gemini’nin sahipleri Cameron ve Tyler Winklevoss, Coinbase’in kurucu ortağı Fred Ehrsam ve Ripple kurucu ortağı Jed McCaleb de kripto milyarderleri arasında yer aldı. Ripple’ın kurucu ortaklarından Chris Larsen ise geçtiğimiz yıl 2,7 milyar dolarla kripto milyarderleri listesine girmişti. Bugün Larsen’in servetinin 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
Kripto milyarderlerinin sayısındaki artış büyük oranda kriptoya yönelik eşi benzeri görülmemiş ilgiden kaynaklanıyor. Bu ilginin zirvesinde ise dijital para birimleri yeni rekorlar kırarken kurumsal yatırımcılar bulunuyor. Geçtiğimiz yıl eylül ayında kripto milyarderleri listesinin açıklanmasından bu yana Bitcoin fiyatı 10,128 dolardan 50,078 dolara yükseldi.
Piyasa değeri açısından ikinci en büyük kripto para Ethereum da neredeyse %1,000 artış gösterdi. Bu şekilde kripto para piyasasının toplam değeri ilk kez 1 trilyon dolar eşiğini aşarak, mayıs ayında 2,4 trilyon dolarla zirveye ulaştı. Tüm bunlar yalnızca başlangıç olabilir. Ripple, Kraken, Circle, BlockFi ve eToro gibi bir dizi start-up şirketi halka arz planları yapıyor.
Bununla birlikte Andreessen Horowitz’in 2,2 milyar dolarlık kripto fonu başta olmak üzere, girişim sermayesi şirketleri sektörde önde gelen şirketlerin değerini hızla yükseltmeye hazırlanıyor. Yine de bu yıl Bitcoin fiyatının 29 bin dolar ve 64 bin dolar arasında değişmesine neden olan, yüksek volatilite kripto girişimcilerinin ve milyarderlerinin servetlerini önemli ölçüde değiştirebilir.
Ek olarak, sektör dönüşür ve olgunlaşırken dünya çapında düzenleyiciler de alana giderek daha fazla odaklanıyor. Bu gelişmeler kripto alanında korku, belirsizlik ve şüphe yaratıyor ve piyasaların düşüşe geçmesinden endişe ediliyor. Ancak yine de giderek gelişen bu ekonomi, şaşırtıcı bir hızda milyarderler oluşturmaya devam ediyor. İşte 2021’in kripto milyarderleri.
Sam Bankman-Fried
Servet: 22.5 milyar dolar
Kripto alanının en zengin milyarderinin serveti FTX’in 900 milyon dolarlık yatırım almasıyla birlikte neredeyse ikiye katlandı. Bankman-Fried’in servetinin büyük bir bölümü FTX’in hisselerine ve token’larına bağlı durumda.
Brian Armstrong
Servet: 11.5 milyar dolar
ABD’nin en büyük kripto para borsası Coinbase’in kurucu ortağı ve CEO’su olan Armstrong, şirketin nisan ayında gerçekleşen halka arzından bu yana servetini istikrarlı bir şekilde büyüttü. Armstrong’un Coinbase’de %19’luk hissesinin olduğu düşünülüyor.
Chris Larsen
Servet: 6 milyar dolar
Geçtiğimiz yıl: 2.7 milyar dolar
Listede geçtiğimiz yıl da yer alan Larsen Ripple’ın kurucu ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı. Larsen’in serveti XRP token’ın değerinin artmasıyla 3,3 milyar dolar yükseldi. Yükseliş, şirketin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) Ripple’ı güvenlik yasasını ihlal etmekle suçlaması nedeniyle devam eden hukuki mücadeleye rağmen devam ediyor.
Cameron Winklevoss ve Tyler Winklevoss
Servet: Her biri 4.3 milyar dolar
Nisan ayında kripto para borsası Gemini’nin ikiz kurucuları ilk kez Forbes’un milyarderler listesinde yer aldı.
Fred Ehrsam
Servet: 3.5 milyar dolar
Ehrsam 2012 yılında Armstrong ile birlikte Coinbase’i kurdu. Ehrsam 2017 yılında şirketten ayrıldı ancak yönetim kurulunda yer almaya devam ediyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre milyarder şimdi kripto odaklı yatırım şirketi Paradigm’ı yönetiyor.
Jed McCaleb
Servet: 3 milyar dolar
McCaleb blockchain alanında yer alan ilk isimlerden biriydi ve Ripple ile ilk büyük Bitcoin borsası Mt. Gox’un da aralarında bulunduğu üç tanınmış kripto şirketinin kuruluşunda yer aldı. McCaleb’in Mt.Gox’u satmasının ardından, şirket hackerların saldırısına uğradı. McCaleb’in servetinin büyük bir bölümü Ripple kurucu ortaklığından geliyor.
36 yaşındaki milyarderin girişimcilik sırrı
Büyük oyuncular dev ödeme trendinde rekabeti yükseltiyor
Sosyal medyada kesinti nedeniyle ticari kayba uğrayanlar dava açabilecek
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.