Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bir yıl süren belirsizliğin ardından, geleceği tahmin etmeye çalışmak riskli görünebilir. Ancak markalar 2020’de zorluklarla karşılaşırken, korona virüs pandemisi iş dünyasının ve toplumun her alanında dijitalleşme trendlerini hızlandırdı. Sosyal mesafe önlemleri, markalarda, normal koşullar altında yıllar alabilecek bir dönüşüm başlattı. Bu süreçte davranışlar ve beklentiler kalıcı olarak değişim gösterdi.
2021 yılı başlarken, belirsizliğin büyük bir bölümü mevcudiyetini koruyor. Ancak ödeme alanındaki dijital dönüşüm hızlanacak. Korona virüs sürecinde e-ticarette görülen hızlı yükseliş kalıcı olacak. Özellikle de daha önce dijital alışverişe şüpheyle yaklaşanların, e-ticareti benimsemiş olması fark yaratacak. İşte 2021’in öne çıkacak ödeme trendleri:
1. Temassız ödemeler yaygınlaşacak
Pandemi ticaretle uğraşan herkesi, satışı tamamlamak için gerekli olan fiziki teması minimuma indirmek için çözüm yolları aramak zorunda bıraktı. Müşteriler ve çalışanlar, tuşlara ve nakde dokunmaya mesafeli yaklaştı. Bu da dijital cüzdanların ve temassız kartların kullanımını arttırdı.
Geçtiğimiz yıl aynı zamanda QR kodların müşteri deneyimindeki önemini de gösterdi. Örneğin QR kodlar, restoran menülerini inceleme ve sipariş verme konularında öne çıktı. 2020’de tüm dünyada, temassız ödemelerde %46 büyüme gerçekleşti ve pandemi sonrasında da temassız ödemelere geçiş daha da yaygınlaşacak.
2. Online ve offline arasındaki fark önemini yitirecek
Geçtiğimiz yıl, eve sipariş ve mağazadan teslim hizmetleri önem kazandı. Perakende sektöründe ilk hamleyi yapanlar, uzun zaman önce müşterilerini online ve offline alışverişin entegrasyonuna alışkın hale getirmişti ve diğerleri bu trende yetişmeye çalışıyordu. Pandemi ortaya çıktığında ve müşteriler artık mağazalara giremediğinde, offline ve online alışverişin bir araya gelmesi perakende sektörü için hayati önem taşıdı.
Böylelikle pandemi sonrasında da bu dijital altyapı, kalıcı olacak. Birçok müşteri bu uygulamanın sağladığı kolaylığı tercih etmeye devam edecek ve perakendeciler de dijital işlemler aracılığıyla elde edilen verilerin daha iyi müşteri ilişkileri sağladığını fark edecek.
3. Platformlar küçük işletmelerin de, büyük markalarla aynı hizmetleri sunabilmesini sağlayacak
Pandemi küçük şirketleri dijital dönüşümle karşı karşıya bıraktı. Sürecin kalbinde, yeni bulut (cloud) platformları tarafından sağlanan dijital hizmetlere erişim aracı olarak görev yapan dijital ödemelere geçiş yer alıyor.
Ödemeleri ve hizmetleri tek bir bulut temelli platformda bir araya getirmek, küçük işletmelerin operasyonlarının farklı kısımlarının artık birbirinden bağımsız olamayacağı anlamına geliyor. Bir doktorun muayenehanesinde aynı platform, sigorta bilgilerini, hastaların tedavi planlarıyla ve randevu hatırlatıcılarıyla tek bir uygulama üzerinde bir araya getirebilir ve ödemeleri entegre edebilir.
Ödemelerin neredeyse her sektörde yazılım programlarına entegre edilmesiyle, 2021 yılında en küçük işletmeler bile, en büyük markalarla aynı hizmet kapasitesine sahip olabilecek.
4. Perakende ve gıdada üyelik modeli öne çıkacak
Tüketim markaları giderek artan bir şekilde üyelik modeline yöneliyor. Müşteriler, daha fazla alışveriş yapmalarını teşvik eden yıllık bir ücret ödüyor. Hızlı servis restoranları bu etkinin avantajını yakalamak için harekete geçti. Örneğin, Panera Bread’in aylık 8,99 dolarlık sınırsız kahve üyeliği, mağaza ziyaretleri ve gıda alışverişlerini arttırdı. Harcamaları teşvik etmesinin yanında, üyelik programları müşterileriyle ilgili daha önce ulaşamadığı verilere erişim sağlayabiliyor.
Restoranların ötesinde, yemek siparişi hizmeti sunan şirketler de, haftalık alışverişin yerini alacak üyelik paketleri sunuyor. Bu yıl daha fazla perakende şirketi, müşteri hizmetlerini geliştirmek ve tüketici verilerine erişim sağlamak için üyelik programı sunmaya başlayacak.
5. Taksitle ödemeler yaygınlaşacak
Artan kolaylıklar ve hane halkı bütçelerinin daralmasıyla taksit seçenekleri yaygınlaştı. Y ve Z kuşağının yön verdiği bu trend, müşterilerin alışveriş yapmasını kolaylaştırıyor.
2021 yılında, “şimdi al sonra öde” hizmeti sağlayıcıları, bazıları daha uzun yıl süren anlaşmalara odaklanırken ve diğerleri, 50 dolarlık alışverişler için de taksit planları yaparken farklılaşıyor. Film ve dizi izleme platformlarından, yemek siparişine, her şeyi aydan aya ödemeye alışık olan hane halkları için, taksit planları, sabit bir bitiş tarihi olan üyelikler gibi görünüyor.
6. Temassız ödemeler müşterileri yeniden mağazalara çekecek
2019 yılında, Amazon, Amazon Go mağazalarını açarak dünyayı şaşırttı. 2020 yılında ise, minimum temas sağlayan mağaza içi deneyim yeni bir boyut kazandı ve kasaya olan yaklaşımı tamamen değiştirdi. Kasaların ortadan kalkması çalışanların, müşterilerle daha kişisel bir şekilde ilgilenmesini sağlıyor.
2021 yılında daha fazla mağazalar kasa işlemlerini, alışverişin daha önemsiz bir kısmı haline getirmek için çeşitli yöntemler arayacak. Birçok sağlayıcı, yüksek teknoloji kullanmak isteyen markalar için, Amazon Go sisteminin bir benzerini üretiyor. Diğerleri ise telefonla ödeme seçeneklerini değerlendirecek. Müşteriler kasaya gitmek yerine, aldıkları ürünleri akıllı telefonlarının kameralarıyla tarayacak, mobil uygulama üzerinden ödeme yapacak ve mağazadan çıkacak.
Hangi uygulamaya, neden güvenelim?
Deutsche Bank ve Signature Bank'tan Trump kararı
Bild: Merkel önlemlerin Nisan ayına kadar sürmesini istiyor
Kazandıkta ödemenin yöntemi kaldı...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.