Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2020 ile gelen yalnızca “yeni” bir yıl değil, aynı zamanda yeni zamlar ve yeni vergiler.
Yeni yılın ilk haftasını bitirmeden en çok konuşulan “yenilik” ise ekmek zammı.
İstanbul’da ekmeğin 300 gram ve 85 kuruş olduğu 2010 yılından bu yana geçen 10 yıllık sürede ekmeğin hem gramajı düştü, hem fiyatı arttı.
Maliyeti bir çuval undan, köprü ücretlerine kadar birçok girdiden etkilenen ekmek üreticileri ekmek fiyatlarının artması gerektiğini savunurken, bu maliyetlerle alım gücü düşen tüketici de ucuz ekmeğe ulaşmak istiyor.
Ekmek fiyatlarında beklenen son artış ise yüzde 20.
Bir çuval un yüzde 44 pahalılaştı
Independent Türkçe’den Gökçen Tuncer'in haberine göre, İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, 200 gramlık ekmeğin 1,5 liradan satılması gerektiğini söylüyor. Çünkü elektrik, doğalgaz, akaryakıt, işçi ücretleri, SGK ödemeleri ve vergiler gibi girdiler ortalama yüzde 30 yükselmiş durumda.
Çetin, ekmeğin temel maddesi unun çuval fiyatının mayısta 90 lirayken 130 liraya kadar yükseldiğini söylüyor.
İstanbul’da ekmek fiyatlarının ilçeden ilçeye değiştiği, resmi zam oranı açıklanmadan ekmek satıcılarının zamlı fiyattan satmaya başladığı da tüketicilerin bir süredir gündeminde.
Buna göre İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Ekmek Fırıncıları, Sanatkarları ve Ekmek Satıcıları Esnaf Odası tarafından Esnaf Kanunu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kanunu’na göre belirlenen ekmek fiyatları 200 gram için Bahçelievler’de 1,25 lira olurken, Bakırköy’de 1,50, Beşiktaş’ta 1,75 lira olabiliyor.
Erdoğan Çetin, fırınların bunu “kafalarına göre” yapmadığını, İstanbul’da 200 gramlık ekmeğin 1,25, 250 gramlık ekmeğin 1,50, 280 gramlık ekmeğin ise 1,75 liradan satıldığını söylüyor.
2020 ortasında ikinci bir zam talep edilebilir
İstanbul Ticaret Odası 12 No’lu Ekmek Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Hasan Demir, kasım ayında yaptığı açıklamada ekmek fiyatlarının 42 ay aradan sonra 1,50 liraya çıktığını söylemişti.
Yeni yılla birlikte işçilik maliyetlerinin artacağını söyleyen Demir, “200 gram ekmeğin 1,40 liraya 250 gram ekmeğin de 1,75 liraya çıkmasını talep ettik” demişti.
Demir, 2020 ilkbaharı sonrası ikinci bir zam talebi olabileceğini de sözlerine eklemişti.
Asgari ücretin 949 liradan 2 bin 324 liraya, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 4 bin 512 liradan 7 bin 45 liraya yükseldiği son beş yılda (İstanbul için) ekmek fiyatlarındaki değişim ise şu şekilde oldu:
MEMURA % 4 ZAM YAPILMIŞKEN EKMEĞE %50 ZAM AZ OLUR YAPMIŞKEN % 500 ZAM YAPIN DA YİYEN YEMEYEN BELLİ OLSUN
Bu zam talebini isteyenler acaba memura % kaç zam yapıldığını biliyorlar mı. Bunları da hesaba katsinlar lütfen. Ya asgari ücretli kişileri düşünüyor lar mı. Yani ülkemizin %85 i hep daha fazla masraf yapmak zorunda kalıyor. %15 yada %20 zam isteseler daha makul olurdu. Daha üstü zam milleti zorlayabilir bunları lütfen düşünsünler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.