Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
CHP kurultayının yapıldığı Arena Kapalı Spor Salonu’na yaklaştıkça, Parti Meclisi adaylarının pankartları, afişleri karşılıyor.
Daha salona adım atar atmaz bu kez elinize broşürler tutuşturuluyor, kartvizitler uzatılıyor. PM için 488 aday çıktı. Öyle ki, bazı adayların ismi oy kullanılacak kabinlerin içine yazılmış. Divan’dan “İsimler tinerle silinecek, lütfen oy kullanılacak kabinlerden uzak durun. Kokudan etkilenmeyin” anonsu yapılınca salondaki gergin hava birden dağılıyor, yerini esprilere bırakıyor. Herkesin dilinde aynı benzetme var. CHP’liler Parti Meclisi’ne girmek için sarf ettikleri enerjiyi iktidar olmak için harcasalar, ilk seçimde iktidar olurlar deniliyor. Haklılık payı var. Ama CHP’yi canlı tutan da bu. İktidar olan ANAP ve DSP silinirken, iktidar yüzü görmeyen CHP’nin ayakta kalmasında bu canlılığın payı yok mu? Yanlış olan, bazen kantarın topu kaçıyor. Türkiye’de iktidar olma hedefine odaklanmak yerine parti içi iktidar için kıran kırana bir mücadele veriliyor. Parti içi verilen mücadele kurultay salonunda bırakılıp, ülkede iktidar olmak için kollar sıvanmıyor. Kurultayda bir yandan da PM’ye olan yoğun ilginin sebebini soruşturdum.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçileceği belli olduğu için bütün gruplar PM’ye yüklenmiş. Ayrıca kongreden çıkacak PM, CHP’yi 2019 seçimlerine taşıyacak. Belediye başkan adayları, milletvekilleri ve cumhurbaşkanı adayı burada karara bağlanacak. O nedenle PM’ye ilgi büyüktü.
KILIÇDAROĞLU NASIL KAZANDI
CHP, 2019’a giderken en önemli kurultayını gerçekleştirdi. Kemal Kılıçdaroğlu, seçimi kurultay salonunda kazanmadı. Kılıçdaroğlu, adalet yürüyüşü ve seçim yarışında tek rakibi olan Muharrem İnce’ye verilen 49 mükerrer imzanın rakibine yazılmasını istediği anda kurultayın sonucu ilan edilmiş oldu. Kılıçdaroğlu’na imza verenlerin bir kısmı oy vermedi, İnce’ye imza vermekten çekinenlerin önemli bir kısmı ise oy verdi. Hem 2016 kurultayında hem bu kez Kılıçdaroğlu’na verilmeyen 400-450 civarında kemikleşmiş bir oy var. Kemal Bey’in parti içinde bu oranı dikkate alarak siyaset yapması gerekiyor.
İkinci bir nokta ise CHP liderinin kurultay konuşmasındaki en önemli eksiklik, geleceğe dair bir vizyon ortaya koyamamasıydı. Kurultay bitti ama 2019’a dair belleklerde yer edecek bir mesaj verilebildi mi? Başka bir deyişle Kılıçdaroğlu seçildi ama CHP kazandı mı? Bu sorunun cevabını vermek için erken. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesiyle birlikte CHP’nin kaybetmediğini söyleyebiliriz. Ancak 2019’a giderken CHP’yi çok önemli gelişmeler bekliyor.
2019 BEKLENTİLERİ
1- AK Parti’nin CHP kurultayına temsilci göndermemesi, Erdoğan’ın 2019 stratejisini CHP karşıtlığı üzerine kuracağı şeklinde yorumlanabilir.
2- Erdoğan 2019’a AK Parti ve MHP’nin oluşturacağı “Milli İttifak”la giderken, CHP’yi, HDP ile aynı potaya sokmaya çalışıyor. Kılıçdaroğlu’nun kurultay konuşması ise buna kapalı olmadığını gösteriyor.
3- Kurultayda 447 oy alarak gücünü gösteren Muharrem İnce’nin mücadeleye devam kararı alması CHP’de suların durulmayacağını gösteriyor. İnce, Kılıçdaroğlu 2019’da cumhurbaşkanı adayı olduğu takdirde CHP Genel Başkanlığı için en önemli ismin kendisi olduğu algısını pekiştirmiş oldu. Belli ki o gün geldiğinde Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olması konusunda zorlayacak.
2019’a giderken Kılıçdaroğlu’nun bir yandan Erdoğan’la diğer yandan parti içi mücadelede zorlu bir dönem bekliyor. Bu kurultay CHP’yi 2019’a taşıyacak ama kurultayda CHP’nin 2019’da iddialı olduğu yönünde bir görüntü ortaya konulamadı.
Parti içi mücadelede canlı ve heyecanlı olan CHP’liler, iktidar konusunda yorgun ve yılgınlar. Tez elden Kılıçdaroğlu’nun iktidar umudunu ateşleyip, 2019 yürüyüşünü başlatması gerekiyor.
nasıl mı kazandı? partiyi alevi partisi haline getirdi. başkasının kazanma ihtimali mi kaldı?
Kılıçdaroğlunun tekrar seçilmesinden en çok memnun olan sayın Erdoğan dır diye düşünüyorum. Zira tekrar en zayıf rakibi ile baş başa kaldı
Kavanozdaki pireler gibiyiz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.