2018 hedefi büyük
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2018 yılı itibariyle 1.3 trilyon dolarlık ekonomi hedeflediklerini söyledi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için 2014- 2018 yılı dönemini kapsayan 5 yıllık kalkınma planı hazırladıklarını söyledi. Bakan Yılmaz, '2023 hedefine giderken, 2018 yılı itibariyle 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomiyi, 16 bin dolarlık kişi başı geliri, 277 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz' dedi.
Konya Ovası Projesi (KOP) İdaresi Başkanlığı ile Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Mevlana Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Aksaray Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi tarafından oluşturulan ve kısa adı 'ÜNİKOP' olan üniversiteler tarafından düzenlenen sempozyum, Konya Dedeman Otel'de yapıldı. Sempozyuma, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı.
2018'DE 1.3 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİ
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 10 yılda Türkiye'nin önemli mesafe katlettiğini belirtti. 230 milyar dolar bir ekonomiden bu yıl itibariyle 800 milyar doları aşan bir ekonomiye ulaşılacağını ifade eden Yılmaz, 'Kişi başına gelirimiz, 3 bin 500 dolardan yaklaşık 11 bin dolarlara gelmiş oldu. İhracatımız 36 milyar dolardan geçen yıl itibariyle 152.5 milyar dolara ulaştı' dedi.
Türkiye'nin 2023 vizyonunda dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflendiğini ifade eden Yılmaz, bu hedefe ulaşmak içinde 2014-2018 yılı dönemini kapsayan 5 yıllık bir kalkınma planı hazırladıklarını kaydetti. 5 yıllık kalkınma planındaki hedefleri açıklayan Yılmaz, şunları söyledi:
'2014- 2018 dönemini kapsayan bu plan 2023 vizyonunda ilk 5 yılını oluşturuyor ve bunu detaylı hale getiriyor. 2023 hedefine giderken, 2018 yılı itibariyle 1.3 trilyon dolarlık bir ekonomiyi, 16 bin dolarlık kişi başı geliri, 277 milyar dolarlık ihracatı hedefliyoruz. Tabi bir çok alt hedeflerle birlikte bu hedefleri gerçekleştirmek istiyoruz.'
'PLANDA İLK EKSEN, İNSAN GÜÇÜ'
Kalkınma planının 4 ana eksende oluşturduklarını belirten Bakan Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
'İlk defa bir kalkınma planına, sosyal konularla başlıyoruz. Beşeri sermaye, sosyal serma ile başlıyoruz. Birinci eksenimiz nitelikli insan, güçlü toplum. İlk defa plan çalışmasına ekonomik konulardan değil, sosyal konulardan başladık. Türkiye doğal kaynakları çok zengin bir ülke değil. Sadece geçen yıl 60 milyar dolar, enerji ithalatına ödedik. Bir çok enerjiyi ithal ediyoruz. Türkiye doğal kaynaklar üzerinde kalkınma stratejisi oluşturabilecek bir ülke değil. Biz insanımızla, insanımızın bilgisiyle, donanımıyla, coğrafyamızla, tarihimizle ve bunların bize sağladığı imkanlarla gelişebilecek bir ülke durumundayız.'
Bakan Yılmaz, kalkınma planındaki ikinci eksenin yenilikçi üretim ve yüksek büyüme, üçüncü eksenin çevre ve şehirleşme, dördüncü ekseninde uluslararası işbirliği olduğunu kaydetti.
BAKAN EKER: GAP'TA 50 BİN HEKTAR ARAZİNİN ÇÖLLEŞMESİNE ŞAHİT OLDUM
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de konuşmasında GAP'ta kazandıkları tecrübeleri KOP'a aktaracaklarını belirtti. GAP'ta yapılan hatayı anlatan Bakan Eker, şunları söyledi:
'GAP'ta 50 bin hektar arazinin çölleşme, tuzlanma ve çoraklaşmasına şahit oldum. Bunu kurtarmak için 2007 yılında 85 milyon lira para harcayarak 50 bin hektar arazinin yıkanıp drenajının yapılması ve tarıma uygun hale getirilmesi için çalışma yaptık. 50 bin hektarın bir kısmını kurtardık ve diğeri için çalışmalar devam ediyor. Konya Ovası'nda bunu yaşamamız lazım. Sulama sisteminin buna göre yapılması ve insanların buna göre eğitilmesi çok önemli.' KOP'un da Marmaray gibi tarihi bir proje olduğunu belirten Eker, Türkiye'nin artık kapasitesini tüm alan ve sahalarda daha iyi kullanabilen ve değerlendirebilen bir konuma geldiğini vurguladı.
KOP bölgesinde kuru tarımdan dolayı 1 milyon hektar alanın nadasa bırakıldığını ifade eden Bakan Eker, 'Toprak bir sene dinlenmeye bırakılıyor. Türkiye'nin nadas alanlarının yaklaşık yüzde 22'si burada. Biz bu alanı nadas olmaktan çıkarıp sulayabilirsek toplam ürüne ilaveten bir yılda 5 milyon ton buğday üretilebilir' dedi.
SU TASARRUFU
Bölgede genellikle yer altı sularının kullanıldığına dikkat ecen Bakan Eker, kullanılan suyun yüzde 60'nın yeraltı kaynaklarından karşılandığını, her yıl 3 milimetre su seviyesinin düştüğünü, bu yüzdende suyun bilinçli ve tasarruflu kullanılması gerektiğini belirtti.
Bakan Eker, KOP ile bölgede sulanan alanın 1.1 milyon hektara çıkacağını kaydetti.
Bakanlık olarak KOP için yapacakları destekleri de anlatan Bakan Eker, suyu az kullanan ürün çeşitliliğini destekleyeceklerini, koyun ve keçiciliğin geliştireceğini, tarıma dayalı gıda sanayinin de geliştirilmesi için çalışacaklarını söyledi.