Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Danışmanlık, brokerlik ve iş çözümleri şirketi Willis Towers Watson Türkiye’nin Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, yeni yılda şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Tuzlacı’nın verdiği bilgilere göre, en yüksek zammı yapacak sektörlerde ilk sırada yüzde 9 artış oranı ile sigorta ve otomotiv bulunuyor.
Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, 2017’de şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 oranında zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu doğrultusunda, artış oranının 2016 ile paralel olmasını beklediklerini ifade eden Tuzlacı, “Ücret artışının farklı sektörlerde yüzde 6,8 ile yüzde 10 bandında değişmesini bekliyoruz” dedi.
En yüksek zam sigorta ve otomotivde
Sektörlere göre ücret artış oranlarında, yüzde 9 ile en yüksek zammın beklendiği iki sektörün sigorta ve otomotiv olduğunu söyleyen Kerem Tuzlacı, “Bu iki sektörü yüzde 8,3 ücret zammı beklentisiyle bankacılık sektörü takip ediyor. En düşük ücret artış beklentisi ise yüzde 7,9 oranıyla lojistikte. Üretim ağırlıklı sektörlerin yanı sıra perakende, teknoloji, hızlı tüketim, ilaç ve sağlık ile enerji gibi sektörlerde artışların Türkiye geneline paralel biçimde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.
Sektöre ve diğer şirketlere bakılıyor
Willis Towers Watson tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, şirketler, genel ücret artış bütçelerini belirlerken sektör ve ülke genelindeki diğer şirketlerin ücret artış beklentilerini baz alıyorlar. Çalışanların bireysel ücret artış oranları belirlenirken ise, önce bireysel performans, ardından çalışanların hem şirket içinde, hem de sektördeki benzer rollere göre ücret karşılaştırmaları dikkate alınıyor. Çalışanların şirket kıdemi ve bulunduğu pozisyondaki görev kıdemi ise şirketlerin büyük bir bölümü tarafından bireysel ücret artış oranlarının belirlenmesinde dikkate alınmıyor.
Enflasyonun öngörülebilirliği zamları yılda bire düşürdü
Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte enflasyon oranlarında belirli dalgalanmalar gözlemlenmesine karşın, şirketlerin ortalama ücret artış bütçelerinin son yıllarda benzer seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Tuzlacı, “Bu bağlamda, enflasyon oranındaki yüzde 6,2 –10,5 aralığındaki değişimlere rağmen, ücret artışları yüzde 8-8,5 aralığında yer alıyor. Dolayısıyla enflasyon ile ücret artışları arasındaki ilişkinin belirli bir oranda zayıfladığını ileri sürmek mümkün. Yüksek enflasyona sahne olan 90’lı yıllarda şirketler yılda iki kez ücret artışı yaparken, 2000’li yılların başında ise çeyrek dönemlerde ücret artışına gidiliyordu. Enflasyonun öngörülebilir rakamlarda gerçekleşmeye başlamasıyla beraber, şirketler ücret artışlarını tek seferde yapmaya başladı. Bu durum, 90’lı yıllardaki ücret artış bütçelerindeki yaşam maliyeti esaslı planlama ve ek olarak belirlenen liyakat artış bütçesi yerine, performans ve yaşam maliyetlerindeki artışın birlikte dikkate alındığı tek bir ücret artış politikasını da beraberinde getirdi” dedi.
Bu zamlarla boğuşmak çok zor... Ücretli çalışan olmaz bu ulkede zor. Suriyelilere karışıp yurt dışına gitmek kurtuluş oldu... :((
bu kadar zam yok, isini koruyabil yeter bu sene
Asgari ücret 2.000 TL olacakmis dogru mu?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.