Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yaşam koşulları ve güvenlik gibi sebeplerle ülkesini değiştiren dolar milyonerlerinin sayısı geçen yıl dünya genelinde ortalama yüzde 28 olurken, Türkiye'den milyoner göçündeki artış bir önceki yıla göre yüzde 500'ü buldu. Güney Afrika merkezli araştırma kuruluşu New World Wealth'in raporuna göre, geçen yıl dünya genelinde yaklaşık 82 bin dolar milyoneri bir başka ülkeye göç etti. Göç eden milyonerlerin sayısı 2015'te 64 bin olarak kaydedilmişti.
Türkiye'yi terk eden dolar milyonerlerinin sayısı ise 2015 yılında yaklaşık bin iken, geçen yıl bu sayı yüzde 500 artışla, 6 bini buldu. Türkiye bu sayıyla dünyada en çok dolar milyoneri göçü veren 5'inci ülke halene geldi. Milyoner göçü büyüklüğü bakımından Türkiye'yi geride bırakan ülkeler Fransa, Çin, Brezilya ve Hindistan oldu.
YÜZDE 7.3'Ü TÜRKİYE'DEN
Hesaba göre, geçen yıl ülkesini değiştiren bütün milyonerlerin yüzde 7.3'ü Türkiye'den çıktı. Milyonerlerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında ise Avustralya başı çekti. 1 yıl içinde 11 bin milyonerin birden göç ettiği Avustralya'yı ABD ve Kanada takip ederken, geleneksel olarak zenginlerin tercih noktalarından biri olan İngiltere'nin en çok milyoner göçü alan ilk 5 ülke arasına girememesi dikkat çekti. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), çoğunluğu Ortadoğu ülkelerinden olan 5 bin dolar milyonerini çekmeyi başarırken, Yeni Zelanda da bir önceki yıla göre milyoner göçmen sayısını ikiye katlayarak 4 bine çıkardı.
EĞİTİM VE GÜVENLİK ÖN PLANDA
Raporda, zenginlerin göç etmesinin başlıca 5 nedeni eğitim, kişisel güvenlik, sağlık hizmetleri, iklim ve temizlik olarak sıralandı. Milyonerlerin topluca göç ettiği ülkelerin başında Fransa'nın yer almasının gerekçesi olarak, yükselen dinsel çatışma ortamı ve zenginlerin aleyhine olan vergi sistemi gösterildi. Hızlı ekonomik büyüme ile son yıllarda binlerce yeni milyarder ve milyonerin ortaya çıktığı Çin ve Hindistan'ın milyoner göçü vermeyi de sürdürmesi dikkat çekti.
TOPLAM 69 TRİLYON DOLARLIK SERVET
Dünyadaki dolar milyonerlerinin sayısının 13.6 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Milyonerlerin servetinin toplamının 69 trilyon doları bulduğunu hesaplayan uzmanlar, 2016-2026 arasındaki 10 yıllık dönemde küresel servetin yüzde 35 oranında artacağı öngörüsünde bulunuyor. Uzmanlara göre önümüzdeki dönemde, servetin en çok artacağı ülkeler ise Asya'da Çin, Vietnam, Hindistan ve Sri Lanka gibi ülkeler ile Doğu Afrika açıklarındaki ada ülkesi Mauritius.
GÖÇÜN NEDENİ ‘KRİZ ORTAMI'
New World Wealth uzmanları, Türkiye ve Brezilya'dan milyoner göçünün sebebi olarak ise “kriz ortamını” öne sürdüler. ABD merkezli Washington Post gazetesinin Türkiye için kullandığı “sürekli kriz durumu” tabirini kullanan uzmanlar, bir yıl içinde askeri darbe girişimi, ekonomik yavaşlama, para biriminde hızlı değer kaybı, çok sayıda bombalı terör saldırısı ve Rus büyükelçisinin öldürülmesi gibi olayların yaşandığını hatırlattılar. Raporda, hiç kimsenin belirsizlik ortamından hoşnut olmayacağı belirtilerek, “Fakat onların bu tür meseleler olan yerlerden çıkmaya yetecek maddi güç ve iradeleri var” ifadeleri kullanıldı. Brezilya'nın ise 8 çeyrek yıldır devam eden durgunluğun derinleşmesiyle birlikte tarihindeki en ağır ekonomik krize sürüklendiği vurgulandı. (Sözcü)
bunlar fetocu vatan hainidir çoğunluğu tabiiki
fetönün himmetini alanlar göç etmiştir
ne olacaktı her milletten insan var ne olduğu belirsiz bir sürü gelen geçen hanı olduk
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.