BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılık2016'da 10 banka Troy'lu olacak!----

2016'da 10 banka Troy'lu olacak!

2016'da 10 banka Troy'lu olacak!
12 Temmuz 2016 - 11:29 www.finansgundem.com

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, yarattıkları ödeme sistemi Troy'un gelişimini ve yaratacakları ekosistemi anlattı

Troy ile Türkiye, kendi ödeme sistemini yarattı. 1 Nisan'dan bu yana Troy'lu kartlar, Türkiye'deki tüm ATM ve POS'larda kabul ediliyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, "Geçen 3 ayda 3 bankamız Troy logolu kart çıkarmaya başladı. Haziran-temmuzda 2 banka daha eklenecek" diyor. Canko, yıl sonuna kadar da 10 bankaya ulaşacaklarını açıklıyor ve ekliyor: "2023'te ödemelerin hızlı, kolay ve güvenli yapılabildiği ve Troy'un pazarın üçte birine hakim olarak üç büyük oyuncudan biri haline geldiği bir ortam hayal ediyorum."

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM), 4 yıl süren çalışmalarıyla yaratılan Troy ile Türkiye, kendi ödeme sistemini hayata geçirdi. Troy'lu kartlar, nisan başından beri ülkedeki tüm POS, ATM ve e-ticaret sitelerinde işlem yapar hale geldi. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, bu 3 ayda kaydettikleri gelişimi, "Aslında yaptığımız çok uzun vadeli bir iş. Tüm oyuncuların kart basması ve kartlarını çeşitlendirmesi zaman alacak. 1 Nisan'dan bu yana sevindirici gelişmeler oldu. Üç bankamız halihazırda Troy logolu kart çıkarmaya başladı. Haziran-temmuzda 2 banka daha eklenecek" sözleriyle aktarıyor. Bu yılın sonuna kadar da 10 Banka tüketicilere Troy logolu kartlar sunacak.

Canko'ya göre Troy'un sektördeki en büyük farkı, ödeme platformunun tamamen Türkiye'den yönetilmesiyle iş yapma ve inovasyon hızını katlaması olacak. Öyle ki Canko, "Türk bankaları da Troy'u stratejik marka avantajıyla inovasyon hızı daha yüksek olduğu için tercih edecek" diyor.

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile yarattıkları ödeme sistemi Troy'un gelişimini ve yaratacakları ekosistemi Capital'e anlattı:

-Troy, nisanda faaliyete geçti. Geçen kısa sürede nasıl sonuçlar elde ettiniz?

-1 Nisan 2016 itibariyle Troy markalı kartlar Türkiye'deki tüm ATM ve POS'larda kabul edilmeye başlandı. Ama tabii Troy ile ilgili çalışmalarımız 4 yıl önceye gidiyor. Aslında ilk 3 yıl BKM içinde mutfak çalışması yaptık. Geçen yıl 30 Eylül'de ilk defa Troy'u marka ve patent kanunlarının da gereği kamuoyuyla paylaştık. Ekosistemin, yani tüm paydaşların hazır olması ve mesajlarımızı kamuoyuyla paylaşmamız gerekiyordu. Geçen 6 ayda kartlı ödeme sisteminin standartlarını belirledik, sistemin doğru işleyebilmesi adına kurallarımızı, dokümanlarımızı yazdık, kart üreticilerinin ve terminal sağlayıcılarının hazır hale gelmesini sağladık. Kart çıkaran ve bunları kabul eden üyelerle çalıştık. Yasal otoritelerden onaylarımızı aldık ve tüm çalışmalarımızı tamamladık. Türkiye'de 29 bankanın kart kabul ettiğini ve ihraç ettiğini düşünürseniz, 29 kurumda yazılımlar yazıldı. Türkiye'de kendi içimizde bir rekor kırdık. Aslında yaptığımız çok uzun vadeli bir iş. Tüm oyuncuların kart basması ve kartlarını çeşitlendirmesi zaman alacak. Bugün Türkiye kartlı ödemeler sektörü, 113 milyon banka kartı ve 59 milyon kredi kartıyla Avrupa'da lider konumda. 2,5 milyon POS terminali üzerinden yılda 5 milyar adet kartlı işlem yapılıyor. Bu işlemlerin yıllık toplam tutarı ise 375 milyar dolar düzeyinde. Yetişkin nüfusu göz önünde bulundurduğumuzda herkesin cebinde ortalama 2 kredi kartı var. Tabii 1 Nisan'dan bu yana sevindirici gelişmeler oldu. Üç bankamız halihazırda Troy logolu kart çıkarmaya başladı. Haziran-temmuzda 2 banka daha eklenecek.

-Kaç bankaya ulaşacaksınız?

-Bu yılın sonuna kadar 10 bankamız Troy kart çıkaracak. Bu bankaların içinde özel büyükler ve kamu bankaları da bulunuyor. Bu 10 bankanın hem kredi kartı hem banka kartı hem de temassız kart çıkarmasını amaçlıyoruz. Uzun vadede esas hedefimiz, sadece kart sayısında değil kullanan banka sayısı ve kart çeşitliliğinde ilerleyebilmek.

-Dünyada bu alanda iki dev bulunuyor. Neden yerel bir marka yaratma gereği duydunuz?

-Türkiye'nin bunca yıllık ödeme sistemleri geçmişinde uluslararası markaların çok önemli katkısı var. Biz başından beri bu markaları Türkiye'de her zaman korumak ve kollamak kararlılığındayız. İlk günden beri Troy'u anlatırken, "Biz, mevcut uluslararası markaların rakibi olacağız. Troy, mevcut markalardan pazar alacak" demedik. Biz bu markaların global olmalarından dolayı daha yavaş kaldıkları noktalarda fırsat olan yerlerde pazarın büyümesi için çalışacağız. Troy'u üç noktada konumlandırıyoruz: Troy, Türkiye'nin stratejik bir markası. Bu çok önemli, çünkü her ülke belirli konularda kendi yerli çözümünü üretmek istiyor, ülkenin kendi kendine yetebilmesi için kendi ödeme sistemlerini oluşturması da önem taşıyor. İkinci önemli unsur, inovasyon yapabilmeye izin vermesi. Bugün bir girişimcinin aklına yeni bir ödeme fikri gelse bunu yapabilmek için yerel bir ülke markasının, altyapısının olması lazım. Eğer yerel altyapı yoksa her seferinde uluslararası markalarla ya da kurumlarla işbirliğine gitmek, onaylar almak durumunda. Üçüncü konu ise uzun vadede maliyetlere etkisi. Tüm sektörün maliyetlerini etkileyecek bir sistemden bahsediyoruz. Maliyetler çok büyük rakamlar değil ama sistemde 170 milyon kart adedi ve 2,5 milyon POS olunca maliyet daha çok az insanla daha kısa sürede daha çok üretebilmek anlamına geliyor. Örneğin bir banka, uluslararası bir markayla 2 yılda temassız kart projesi yapıp 5 kişi çalıştırıyorsa Troy ile 3 kişiyi 6 ay çalıştıracak. İlk etkilerini 4-5 yılda göreceğiz. Troy ile maraton işi yapacağız. Türk bankaları da Troy'u stratejik marka avantajıyla inovasyon hızı daha yüksek olduğu için tercih edecek.

-Troy ile uzun vadede hedefleriniz neler?

-Esas çıkış noktamız markaların birbiri üstüne kesişmesi. Biz Troy ile yeni bir pazar yaratmak istiyoruz. Bugün artık bir bebek de yaşlı da dijital dünyada bir tüketici haline geliyor. Eskiden tüketim 20'lerle emeklilik yaşları arasında yoğunlaşıyordu. Artık bırakın canlıları eşyaların internetiyle makinelerin de tüketimi söz konusu. Artık eşyaların kendi ihtiyaçlarını sipariş etmesiyle ödeme sistemleri bir adım atlıyor. İşte tüm bunlar Troy için yeni iş fırsatları anlamına geliyor. Ödeme teknolojileri geliştikçe biz eşyaların internetinin ayrılmaz bir parçası haline geliyoruz. Ödemelerin hızlanması gerekiyor. Buralarda altyapımızı kurduktan sonra yapacağımız inovasyonlarla bu hızı yakalayabiliriz. Ödemeye hızlandıracak en önemli işlerden biri, biyometri teknolojileri yani ödemede alıcının göz irisini mi parmak izini mi kullanacağız, güvenliği sağlamak için de çalışmalıyız.

-Türkiye'de harcamaların yüzde 40'ını kartla yapıyoruz. Troy, bu oranı da artırmayı amaçlıyor mu?

-Tabii, hedefimiz tüketicilerin tüm harcamalarını bankacılık kesimine kaydırmak. Aslında harcamaların yüzde 40'ını kartla olmasıyla AB ortalaması yüzde 26'dan çok daha iyi durumdayız. Ama bugün nakit olarak neleri ödüyorsak onları belirlemeliyiz. Gazete ve dergi alımı, toplu ulaşımlar, büfe ve simitçilerden veya pazardan yapılan mikro alımlar için çözüm yaratmamız gerekiyor. Burada hızı yakalamak da şart. Nakit para harcanan bu noktaları adresleyebilmek için yerel bir altyapıya ihtiyaç var, ardından her türlü ödeme sistemine tabi iş bu yerel altyapıyla geliştirilebilir. Bugünlerde internette güvenli ödemeyle ilgili Troy'a özgü bir çözümü bitirmek üzereyiz. Yılsonuna kadar temassız ödemeyi hazırlayacağız, mutfak çalışmalarımız devam ediyor. Biz kapımızı açık tutuyoruz ki tüm paydaşlarımız çalışmaya, düşünmeyi başlasın bu şekilde bir iş fikri olduğunda yerel ve hızlı çalışacağız.

'3 BÜYÜKTEN BİRİ OLACAK'

HER BİREYE BİR KART Hedeften çok hayalim var diyelim... 2023'te Türkiye'de tüm nüfusun ödeme teknolojilerine ulaşabildiği bir pazar olacağını hayal ediyorum. Köy, kasaba ve şehirlerde yüksek ve düşük gelirli her kesimin kart sahibi olacağına inanıyorum. Aslında banka kartı daha önemli, çünkü bankacılık yapılan kesim ve bankalar için önemli bir yapıştırıcı ürün. 2023'te ödemelerin hızlı, kolay ve güvenli yapılabildiği ve pazarın üçte birinde Troy'un üç büyük oyuncudan biri haline geldiği bir ortam hayal ediyorum.

BİLİNİRLİĞİMİZ İYİ Bugün Troy'la aldığımız geri bildirim ve marka bilinirliği uluslararası arenada bile çok yüksek. Troy, marka olarak akla gelir hale geldi. Amacımız bu maratonu zamana yaymak ve hep akılda kalıcı olmak. Aynı tecrübeyi BKM Express ile yaşadık. İlk başta göle maya çalıyoruz gibi hissediyorduk. Bugün gelinen noktada BKM Express, Türkiye'de güvenli ödemeler alanında ilk akla gelen isim. Bu bana cesaret verdi. Troy ile bunun da ötesini yapacağız.

"DÜNYADA BAŞARİLİ ÖRNEKLERİ VAR"

ÇIĞ ETKİSİYLE BÜYÜYOR Dünyada pek çok ülkede yerel örnekleri mevcut. Kanada'nın Interac'ını, Brezilya'nın Elo'sunu, Almanya'nın Girocard'ını, Fransa'nın Carte Bleu'sunu, Rusya'nın Mir'ini, Hindistan'ın RuPay'ini ve Çin'in de UnionPay'ini örnek vermek mümkün. Tüm bu örnekleri inceledik. Hepsinin farklı özellikleri ve gelişme hikayeleri var. Bize en çok ilham veren örnek RuPay oldu çünkü onlar yeni yapmıştı. Gündemleri çok sıcaktı, onlardan çok faydalandık. Büyümeleri çığ etkisiyle oluyor, çünkü değer zinciri üzerine kurguluyorsanız, yapılan bir ekosistem yaratmak ve kazan -kazan mantığıyla tüm paydaşları bir araya toplamak. Böyle olunca işler çığ gibi büyüyor, yeter ki verdiğiniz sözü tutun...

İHRAÇ ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ Troy'un oluştururken biz de ileride başka bir ülkede kullanımı söz konusu olur mu diye düşündük. Ancak olmuyor, çünkü her ülkenin kendi kuralları, regülasyonları ve dinamikleri çok farklı. O yüzden Troy'u da ihraç etmeyi düşünmüyoruz. Ama bu devirde niye bir yerel kart şeması işine giriştiğimizi merak eden çok ülke oldu. Polonya, İsviçre'de ve uluslararası konferanslarda modelimizi anlattık. (Elçin Cirik/Capital Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)